Nafta që futet në Kosovë, shkakton kancerin

Qytetarët e Kosovës vazhdojnë t’i nënshtrohen rrezikut të madh nga ndotja që shkakton emetimi i gazrave nga lëndët djegës të makinave. Nga matjet e kryera nga laboratorë me pajisje të teknologjisë së fundit, që i kanë ofruar raporte gazetës, ka dalë se nafta që importohet zyrtarisht në Kosovë dhe që shitet në shumicën e pikave të karburanteve përmban deri në 1142 ppm, sasi kjo e sulfurit që është 114 herë më e lartë sesa që parashihet dhe lejohet të importohet me Udhëzimin Administrativ të Ministrisë së Tregtisë.
Në një dokument të Bankës Botërore të publikuar së voni thuhet se rreth 1.000 persona në Kosovë vdesin parakohshëm brenda vitit nga sëmundjet që shkaktohen nga ndikimi i grimcave që notojnë në ajrin e ndotur. Në bazë të këtij raporti që flet vetëm për të dhënat e dy viteve më parë, këto grimca besohet se shkaktojnë sëmundje të zemrës, kancerin në mushkëri dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes.

E, të dhënat që ka Instituti i Shëndetit Publik, afro 700.000 kontrolle mjekësore që realizohen në vit, kryesisht janë të diagnostikuara me sëmundje të frymëmarrjes dhe të rrugëve respiratorë, shkruan Koha Ditore.

Ndër shkaktarët kryesorë të këtyre sëmundjeve thuhet se është edhe prania e squfurit në karburante. /Telegrafi/kohaislame

Artikulli paraprakMrekullia ekonomike turke
Artikulli tjetërREGJISTRIMI I BUJQËSISË NIS NË JANAR 2013