Mungesa e fuqisë punëtore në Kosovë: zgjidhje nga Bangladeshi, Nepali, Turqia

Për shkak të mungesës së personelit të kualifikuar, shumë kompani në Kosovë janë të detyruara të pranojnë punëtorë nga vende si Nepali, Turqia dhe Bangladeshi, tha Lulzim Rafuna, kryetar i Odës Ekonomike të Kosovës (PKK).

Sipas të dhënave zyrtare të Agjencisë së Statistikave, më shumë se 42,000 qytetarë e kanë braktisur Kosovën në vitin 2021, përfshirë një numër të konsiderueshëm të të punësuarve në kompani private, kështu që vitin e kaluar kompanitë kosovare u përballën me mungesë të punëtorëve të kualifikuar.

Për shkak të një situate të tillë, sipas drejtorit të PKK, shumë kompani detyrohen të riorganizohen dhe të sigurojnë pajisje të reja që varen më pak nga faktori njerëzor.

Kosova si vend transit

“Shumë kompani kanë filluar të mendojnë dhe kanë filluar të importojnë fuqi punëtore nga disa vende të tjera si Bangladeshi, Turqia, Nepali… por edhe kjo është një sfidë më vete sepse ata punëtorë që vijnë për të punuar në Kosovë e gjejnë mundësinë e parë të largohen Kosova. Kjo do të thotë se ata e shohin Kosovën më shumë si një vend transit sesa një vend ku do të qëndrojnë dhe punojnë më gjatë”, ka theksuar Rafuna.

Ai ka kërkuar nga përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës që të menaxhojnë më mirë krizën ekonomike.

“Pushteti ekzekutiv është dashur ta menaxhojë krizën ekonomike në mënyrë më të mirë, për arsye se duhet të sjellë një paketë ekonomike që do t’i mundësonte ekonomisë dhe qytetarëve të luftojnë inflacionin”, tha Rafuna.

Sipas të dhënave zyrtare për 11 muajt e vitit 2022, norma e inflacionit në Kosovë ishte mesatarisht 11 për qind./tesheshi/

Artikulli paraprakPunonjësit shqiptarë punojnë më ngadalë nga të gjithë në Europë dhe nuk kanë presion për afatet
Artikulli tjetërHistori e shkurtër e liberalizmit