MTI: Kosova ka çmimin më të ulët të naftës në rajon

Çmimi i derivateve ka shënuar rritje në Kosovë javët e fundit, përkundër që në berëzën ndërkombëtare ka shënuar rënie.
Në Kosovë një litër naftë është 1 euro e 3 cent, ku ka shënuar ngritje të çmimit për 5 cent brenda javës.

Mirëpo kjo rritje për Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë është konform me konkurrencën në rajon. Vjollca Dibra këshilltare për media dhe komunikim në MTI ka thënë për Indeksonline se Kosova e ka tregun më konkurrent në rajon sa i përket shitjeve me shumicë dhe pakicë të karburanteve të naftës.

Ajo çmimin aktual të naftës në treg e cilësoi krahasues me bursat aktuale ndërkombëtare. “Lëvizjet në çmime të bursave nuk reflektohen në treg menjëherë. Në bazë të analizave që ka bërë Ministria e Tregtisë dhe Industrisë marzha e fitimit të produkteve të naftës është më e ulëta në rajon dhe kjo falë konkurrencës që kemi në treg”, ka thënë Dibra.
Mirëpo për ekspertin e ekonomisë Alban Zogaj, MTI është dashur që ta rregullojë tregun sa i përket kësaj çështjeje.

Zogaj tha se edhe kompanitë kosovare që merren me naftën duhet ta kenë parasysh vlerën e çmimit të saj në tregun kosovarë.
 
“Konkurrenca e kompanive në treg është dashur ta rregullojë çmimin e naftës. Për arsye se nëse ata e blen më lirë produktin në treg ata është dashur që edhe ta shesin më lirë. Por siç duket në tregun tonë nuk ka konkurrencë të mjaftueshme dhe ky rezultat i konkurrencës nuk po vërehet fare”, ka thënë Zogaj.
Ndërkaq në gjithë Kosovën janë rreth 50 importues dhe me 650 pika të shitjes me pakicë për derivate.kohaislame
Artikulli paraprakRumania nis ta furnizojë Moldavinë me gaz
Artikulli tjetër“Limak” largon 17 punëtorë nga Aeroporti në mesin e tyre edhe gruaja e Shukri Bujës