Mollët vendore në treg

Sezona e vjeljes së mollëve ka filluar. Kultivuesit e kësaj peme, tashmë i kanë plasuar prodhimet e tyre në tregun vendorë. Ata thonë se sivjet rendimenti dhe cilësia e mollëve është pak më e mirë se sa viteve të kaluara dhe kjo falë ngritjes së pemishteve të reja dhe falë përforcimit të kapaciteteve të tyre teknike për kultivimin e kësaj peme.

Safet Blakaj nga shoqata e mollëve “Pema” në Kovragë, tha se sivjet kultivuesit e mollës janë të kënaqur me rendimentin, që përkundër thatësisë që ka mbretëruar gjatë kësaj vere, ka shënuar një rritje të vogël. Sipas tij, viteve të fundit ka pasur një rritje përreth 25 për qind në prodhimtarinë e mollëve. “Brenda një viti, anëtarët e shoqatës “Pema” prodhojnë rreth 1500 tonë mollë, gjë të cilin e presim edhe sivjet, pasi që është ngritur edhe cilësia e kësaj peme dhe në prodhim dalin edhe pemishtet e reja të mollës, të cilat i kemi ngritur me përkrahjen e Ministrisë së Bujqësisë. Zgjerimi i pemishteve tona, ka ndikuar që viteve të fundit të na rritet prodhimtaria e mollës për 25 për qind”, tha Blakaj.

Isuf Cikaqi, drejtor i Departamentit të Prodhimtarisë së Bimëve në Ministrinë e Bujqësisë, thotë se për të rritur prodhimtarinë e mollës, Ministria e Bujqwsisw ka investuar në shumë projekte përmes të cilave ka shtuar sipërfaqet e mbjella, por ai, pranon që në nivel vendi ka edhe shumë hapësirë për t’i rritur kapacitetet prodhuese të mollës. “Duke parë interesimin e fermerëve për kultivimin e mollës, Ministria e Bujqësisë që tre vite radhazi i përkrah fermerët në shtimin e sipërfaqeve me mollë dhe në rregullimin e infrastrukturës përcjellëse të pemishteve, të cilat arrijnë vlerën në rreth një milionë euro, ndërsa në tërë territorin e vendit tonë, sipërfaqet e mbjella me mollë arrijnë në mbi 1530 hektarë dhe prodhimi i mollës arrin në mbi 30 mijë ton në vit”, thotë Cikaqi.

Ai tha se fermat tradicionale me mollë përfshijnë një sipërfaqe prej 800 hektarësh, fermat gjysmë-komerciale 480 hektarë dhe ato komerciale një sipërfaqe prej 250 hektarë me mollë. Ndërsa, në bazë të numrit të fidanëve të prodhuar dhe importuar në vendin tonë, çdo vit në Kosovë mbillen mbi 100 hektarë të rinj me mollë.

Ministria e Bujqësisë, gjatë viteve të kaluara ka investuar në 297 projekte të fermerëve për ngritjen e pemishteve dhe rregullimin e infrastrukturës përcjellëse, në vlerë prej rreth 932 mijë euro, përmes së cilave ka arritur t’i shtojë dhe rregullojë 223 hektarë të mbjellë me mollë. Ndërsa, deri më tani, në kuadër të programit të sivjetmë, Ministria e Bujqësisë ka miratuar edhe 65 projekte të reja për pemishte, që arrin vlerën në rreth 603 mijë euro.kohaislame

Artikulli paraprakKosova në presion social
Artikulli tjetërKush detyron bizneset të falimentojnë?