LDK: Autostrada Morinë-Merdar, më e shtrenjta në rajon

Qytetarët e Kosovës po paguajnë mbi 10 milionë euro për km të autostradës Morinë-Merdarë, por ende nuk e kanë parë kontratën e Qeverisë me kompaninë Bechtel-Enka. Fakti që kjo kontratë mbahet e fshehur, hedh dyshime për kushte favorizuese për kompaninë në dëm të qytetarëve dhe buxhetit të shtetit, thuhet në një komunikatë për medie të LDK-së.

Autostrada Morinë-Merdar është më e shtrenjta në rajon. Kjo është e palogjikshme, pasi pjesa më e madhe e terrenit ka qenë tokë bujqësore që nuk krijon kosto të lartë të ndërtimit. Një pjesë e konsiderueshme e kësaj toke është privatizuar me çmime simbolike për tu shpronësuar pastaj me çmime marramendëse.

Versioni i kontratës për autostradë që ka qarkulluar në opinion përmban nenin bazik të quajtur ‘dizajno dhe ndërto’. Ky nen, që nuk është kontestuar asnjëherë nga Qeveria Thaçi, nënkupton se traseja për çdo kilometër të autostradës mund të negociohet në mes të kompanisë dhe Qeverisë Thaçi. Si rrjedhim, kostoja e autostradës mund të ndryshoi sipas preferencave të zyrtarëve qeveritarë lidhur me trasenë e autostradës. Ja pse autostrada gjarpëron përmes tokave të privatizuara dhe fshatrave të zyrtarëve të PDK-së.

Ende pa mbaruar ky projekt, po projektohet autostrada tjetër për Shkup. Burimet për financimin e kësaj autostrade nuk janë siguruar.

LDK shpreh shqetësimin e saj se zyrtarët përgjegjës për menaxhimin e parasë publike nuk janë në nivelin e detyrës së tyre për menaxhim me nikoqirllëk të parasë publike.

LDK vlerëson se mungesa e transparencës në projekte madhore për vendin po e dëmton ekonominë dhe qytetarët.

LDK vlerëson se projekte të tilla madhore duhet të zhvillohen me transparencë të plotë dhe të bazuara në burime të sigurta të financimit. Buxheti i Kosovës nuk ka qëndrueshmëri që të përballoi projekte të cilat nuk janë të definuara financiarisht, siç është rasti me autostradën Morinë-Merdar.

LDK vlerëson se qëndrueshmëria buxhetore e shtetit të Kosovës nuk guxon të rrezikohet në kohën kur presim të përmbyllim pavarësinë e mbikëqyrur.kohaislame

Artikulli paraprak500 veta kanë konkurruar për 108 vende pune
Artikulli tjetërSerbia në prag të falimentimit