Kriza pandemike kërcënon Evropën me pabarazi

Evropa është ende rajoni me barazinë më të lartë në botë, por kriza COVID mund të rrisë pabarazitë në të ardhura, paralajmërojnë ekonomistët francezë dhe bëjnë thirrje për ndaljen e uljeve të taksave të korporatave.

Paralajmërimi i Laboratorit të Pabarazisë Botërore të Parisit (WIL) u lëshua në një kohë kur Bashkimi Evropian po debaton mbi pranimin e një plani rigjenerimi me vlerë 750 miliardë euro, i cili është thelbësor për të zbutur pasojat dramatike ekonomike të krizës së koronës, raporton AFP.

Përfundimet e analizës së fundit të WIL, të themeluar në Shkollën Ekonomike të Parisit dhe të bashkë-themeluar nga ekonomisti Thomas Piketty, i cili studion pabarazinë në botë, nuk janë të pafavorshme për Evropën.

Pabarazia në Evropë mbetet më e ulta në botë.

Një ishull i barazisë relative

Në vitin 2019, të ardhurat e 10 përqind të më të pasurve në Evropë përbënin 35 përqind të të ardhurave totale dhe, 10 përqind e më të pasurve në Lindjen e Mesme, ku pabarazia është më e madhe, përbënin 56 përqind të të ardhurave totale.

Në Evropë, “ka pasur një rritje të pabarazisë që nga vitet 1980, por është shumë më pak e theksuar sesa në Shtetet e Bashkuara. Evropa i ka rezistuar merkantilizimit të të gjitha aspekteve të shoqërisë, është ende një ishull i barazisë relative në botë”, tha Lucas Chancel i Shkollës së Parisit.

Kjo shpjegohet me politikat e rishpërndarjes së të ardhurave, por edhe me vendimin për financimin e infrastrukturës dhe shërbimeve publike cilësore, falas ose të lira, si dhe rregullimin e tregut të punës. /tesheshi.com/

Artikulli paraprak5G, rrjet 31 trilionë dollarë brenda vitit 2030
Artikulli tjetërMos u tundoni nga zbritjet e çmimeve