Kriza pandemike: a do mund të mbijetojnë linjat ajrore?

Linjat ajrore do të kenë nevojë nga 70 miliardë dollarë dhe 80 miliardë dollarë ndihmë shtesë nga qeveritë për të mbijetuar nën krizën COVID që po shteron arkat e tyre, tha Alexandre de Juniac, drejtori i përgjithshëm i Shoqatës Ndërkombëtare të Transportit Ajror (IATA).

Sektori tashmë ka marrë ndihmë prej 160 miliardë dollarësh nga qeveritë, por nevojat e industrisë për ndihmë shtesë në muajt e ardhshëm duhet të jenë 70 deri 80 miliardë dollarë.

Nëse ata nuk e marrin, ato nuk do të mbijetojnë, tha De Juniac në një intervistë për La Tribune me rastin e mbledhjes kushtuar Forumit Ajror të Parisit.

“Sa më gjatë të zgjasë kriza, aq më të mëdha janë rreziqet e falimentimit. Pothuajse 40 kompani janë në vështirësi shumë të mëdha në procedurat e ruajtjes ose falimentimit,” tha ai.

Që nga fillimi i krizës pandemike, i cili “uli në tokë” pothuajse të gjithë flotën botërore për disa javë në pranverë, qeveritë u kanë ofruar ndihmë kompanive në forma të ndryshme; hua, ndihmë direkte, ndihmë për mirëmbajtjen e punonjësve dhe më shumë.

Me valën e dytë të virusit corona, trafiku ajror ka vështirësi të riniset dhe linjat ajrore do të vazhdojnë të regjistrojnë humbje.

Eshtë e mundshme që ato të kenë humbje prej 100 miliardë dollarësh këtë vit, dhe jo 87 miliardë dollarë, siç u vlerësua më herët, tha De Juniac.

I pyetur në lidhje me konsolidimin e mundshëm të sektorit, kreu i IATA tha se do t’u kërkonte kompanive që të kishin fonde për të blerë njëra-tjetrën dhe se janë “në fazën e mbijetesës”.

Në planin afatgjatë, megjithatë, ai vlerëson se ka të ngjarë të ketë më pak faktorë falimentimi dhe ata do të jenë më të vegjël, pasi ata do të detyrohen të heqin qafe shumë flotë ose të mbyllin disa itinerare, ose të kenë një program fluturimi më të kufizuar.

“Ne do të kemi aktorë më të vegjël, por ndoshta mjaft të fortë, dinamikë dhe të gatshëm të fluturojnë përsëri. Dhe nëse ata fluturojnë përsëri, unë mendoj se rimëkëmbja do të jetë e shpejtë dhe e fortë,” shtoi De Juniac. /tesheshi.com/

Artikulli paraprak10 rregullat kur largoheni nga puna
Artikulli tjetërTurqia fiton 174 milionë dollarë nga eksporti 10-mujor i mandarinës