Kriza financiare ndikon dhe në incidentet raciale

UNHCR: Gjendja në vend është alarmante

Komisioni i lartë për refugjatët për Kombet e Bashkuara në Greqi ka vënë alarmin për rrezikun e rritjes së dhunës raciale në vend. Në Greqi janë të shumtë emigrantët që hyjnë cdo vit. Sipas komisionit kriza financiare ëshët arsyeja kryesore që ka rritur dhe tensionet për këtë cështje. Jorgos Tsarbopulos, kryetari i UNHCR-së në Greqi tja se është i shqetësuar për rritjen e numrit të icidenteve në vend këto 18 muajt e fundit. Ai e përshkroi situatën si shumë serioze.
“Do të thoja që është një situatë shumë serioze përvec presionit të vazhdueshëm për sa i përket lëvizjes së emigrantëve në kufi, pasi Greqia vazhdon të jetë porta kryesore edhe sot e kësaj dite në Bashkimin Europian për sa i përket ardhjes së mijëra refugjatëve dhe emigrantëve, pa përmendur këtë dhe krizën e rëndë financiare që ka përfshirë vendin, të gjitha këto kanë cuar në rritjen e numrit të incidenteve të dhunshme raciale”, vlerësoi ai.
Kriza financiare që ka rrwnuar ekonominë greke dhe ka rritur numrin e papunësisë në 21 për qind gjithashtu ka përkeqësuar dhe tensionet raciale në vend.
Tsarbopulos i ka bërë thirrje qeverisë greke dhe Bashkimit Europian që të implementojnë masa për të përballuar emigrimin e paligjshëm. Masa këto që pikërisht për shkak të krizës financiare nuk kanë mundur të vihen në praktikë pasi nuk ka pasur fonde të mjaftueshme. Në këto masa përfshihet dhe riatdhetësimi i emigrantëve të paligjshëm por dhe lehtësimi i marrjes së azilit në Greqi nga ana e refugjatëve. Tsarbopulos e ka dënuar dhunën.
“Gati përditë kemi incidente nga grupe qytetarësh të zemëruar por dhe nga ana e grupeve të ekstremit të djathtë të cilët sulmojnë emigrantët vetëm për shkak të ngjyrës së lëkurës apo të kombësisë së tyre. Çfarë mund të them. Kjo wshtw totalisht e papranueshme. Ne mund ti kuptojmë problemet por dhuna nuk mund të jetë një mënyrë për të zgjidhur gjërat dhe sigurisht që është krim. Në të njëjtën kohë është edhe një kërcënin për rendin publik dhe demokracinë në vend”, vlerësoi Tsarbopulo.
Para zgjedhjeve të 6 majit qeveria filloi të grumbullonte emigrantët e paligjshëm dhe t’i vendoste ata në qendra të mbrojtura, pasi banorët pranë këtyre qendrave fajësonin emigrantët për çdo vepër kriminale që ndodhte në zonë. Kjo gjë ka rritur dhe mbështetjen për partinë e Agimit të Arët e cila ka një platformë kundër emigrantëve./BS/kohaislame

Artikulli paraprakBankat e Kosovës me kamatat më të larta në rajon
Artikulli tjetërKosova e 9-ta në botë për nga varfëria