Kosova humb qindra miliona euro, pa kodin e vet telefonik

Qeveria e Kosovës e ka mirëpritur miratimin e rezolutës në Kuvend për heqjen e kodeve telefonike që tani përdoren dhe shfrytëzimin e kodit telefonik të Shqipërisë pasi Kosova nuk mund ta ketë kodin e saj.

Ata thonë se nuk do të ndalen së insistuari që Kosova ta ketë kodin e saj. Por, ekspertë të kësaj fushe thonë se Kosova ka mundur të jetë anëtare e ITU-së, insitucion kompetent për dhënien e kodeve, edhe pa qenë anëtare e OKB-së. Por ,zyrtarët qeveritar thonë se kjo është e pamundur.
“Ne do të bëjmë përpjekje që bashkarisht në Kuvend, të formojmë një komision të caktuar, i cili do t`i shiqoj mundësitë për implementimin e kësaj rezolute të Kuvendit, mirëpo, megjithëkëtë, MZHE, si përgjegjës për këtë sektor te telekomunikacionit dhe së bashku me ART-në, do të kërkoj vazhdimisht dhe do të insitoj që ta ketë kodin e vet shtetëror të telefonisë, thotë Agim Kukaj, nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik .
Drejtori i Autoritetit Rregullativ të Telekomunikacionit. për RTK-në tha se nëse do të ketë marrëveshje ndërmjet dy shteteve, në varësi prej modaliteteve të specifikuara me marrëveshje, ART-ja është e gatshme që ta jetësojë procesin në më pak se 6 muaj kohë. E sipas mediave, edhe Kryeministri i Shqipërisë, në parim, është pajtuar me një gjë të tillë. Por, zyrtarët e ITU-së, më herët kanë deklaruar se është ITU-ja ajo që jep kode telefonike.
Eksperti i kësaj fushe dhe ish-shefi ekzekutiv i PTK-së, Shyqyri Haxha, u shpreh se ideja është për t`u përshëndetur,por nuk është pragmatike. Por, sipas tij, Kosova deri më tani ka mundur të jetë anëtare e ITU-së, gjë që hedhet poshtë nga zyrtarët e Qeverisë.
“Kosova ka mundësi edhe ka pas mundësi deri më tani të jetë anëtare e ITU-së, pa qenë anëtare e OKB-së. Me 2/3 e votave anëtare të të ITU-së, Kosova mund të bëhet. Rasti i Palestinës, Tajvanit, Nue Koka Island dhe Folklands, e dëshmon se nuk janë në OKB, por, kanë kodet që i përdorin. Bie fjala, Palestina e përdor një kod administrativ që në një konference në vitin 1998, në marrëveshje me Izraelin, mirëpo nuk përdoret në tërë territorin e Palestinës. Nuk do të thotë të kesh kod shtetëror që patjetër të jesh anëtar I ITU-së. Për të qenë anëtar i ITU-së, duhesh me qenë anëtar i OKB-së dhe Kosova nuk nuk është mirëpo ka vende që nuk janë anëtare të OKB-së, mirëpo kanë kode”, thotë Shyqyri Haxha, Ish kryeshef i PTK-së.
“ Mendoj që janë deklarata të pamenduara dhe të pastudiuara mirë të z. Hoxha. Vendimet në bordin për cështjen e numeracionit merren me koncensus, dmth nëse ndonjë anëtar I ITU-së, e stopon apo bllokon iniciativën nuk merret vendimi për kod telefonik. Në kohën e UNMIK-ut, ne kemi kërku që në cfarëdo forme ta marrim kodin telefonik edhe si kod gjeografik, edhe si kod administrativ por edhe si kod shtetëror. Të gjitha përpjekjet kanë dështuar sikru edhe përpjekjet si ministri e transportit dhe telekomunikacionit, në atë kohë që ta marrim kodin e telefonisë”, tha Kukaj.
Sipas të dhënave, Kosova humb qindra miliona euro, duke mos pasur kodin e vet dhe duke përdorur kodet e shteteve të tjera. /Indeksonline/kohaislame

Artikulli paraprakJaponia i dhuroi Kosovës 43 kamionë për mbledhjen e mbeturinave
Artikulli tjetër“Imitimi i Amerikës e fundos Evropën”