Kina në Lindjen e Mesme

Kina është duke u bërë gjithnjë e më aktive në Lindjen e Mesme, ashtu si disa shtete rajonale perceptojnë një angazhim në rënie SH.B.A.-së në rajon.

Ky studim shqyrton interesat e Kinës në rajon dhe vlerëson, dhe aktivitetet ekonomike të Kinës politike të sigurisë në Lindjen e Mesme  nëse Kina ka një strategji në drejtim të rajonit dhe çfarë kërkojnë një strategji.

Studimi përqëndrohet në marrëdhëniet e Kinës me dy partnerët e saj kryesorë në Lindjen e Mesme: Arabia Saudite dhe Irani.

Studimi perfundon se  Kina ka miratuar një strategji të “kujdesshme”  drejt Lindjes së Mesme, Kina është e gatshme për të vënë burime të konsiderueshme diplomatike ose ushtarake për të mbrojtur energjinë e saj në rritje dhe interesat e tjera ekonomike ku. Kina nuk përbënë një kërcënim për interesat e SHBA-së në rajon, dhe Shtetet e Bashkuara ka të ngjarë të mbetet aktori dominues sigurisë në Lindjen e Mesme për të ardhmen e parashikueshme. Studimi rekomandon se ka miratuar një strategji me dy dhëmbë, ku Kina dhe Lindja e Mesme janë të shqetësuar në Shtetet e Bashkuara. Së pari, Shtetet e Bashkuara kanë bërë rezistence per të  inkurajuar Kinën,ne vazhdim fuqit e tjera të Azisë, që të bëhen më të përfshira në përpjekjet për të përmirësuar stabilitetin në Lindjen e Mesme.

Së dyti, Shtetet e Bashkuara duhet të punojnë për të siguruar partnerët në Lindjen e Mesme të një angazhimi të qëndrueshëm të sigurisë të SHBA-se në rajon.

Gjetjet kryesore

Kina ka miratuar një ” Strategji në drejtim të Lindjes së Mesme”
Kina përpiqet për të mbrojtur interesat e saj zgjerimin duke mos marrë anë në konflikte dhe polemika.
Kina shmang artikulimin publik të një politike në Lindjen e Mesme apo strategji dhe marrjen e angazhimeve të vështira për çdo shtetet përtej asaj që është e nevojshme për të mbajtur marrëdhënie të përzemërta të biznesit dhe pragmatike lidhjet diplomatike dhe të sigurisë.

Kina ka katër interesa kryesore në Lindjen e Mesme
Siguria energjetike dhe aksionet ekonomike duket të jetë interesat më madhore të Kinës.
Pra, Kina është e shqetësuar me pozicionin e saj gjeostrategjik. Kina kërkon të ketë balancim ndaj ndikimit të SHBA-sw në Lindjen e Mesme, Kina, por nuk ka mënyrë aktive e kundërshtojnë Shtetet e Bashkuara.
Kina dëshiron që përmes politikave të sigurojë qetësinë e brendshme, e cila përfshin anulimin çdo kritikë publike e kineze, veçanërisht në lidhje me muslimanët kineze dhe ujgurëve të Xinjiang.
Kina synon të rrisë statusin e saj të madhe të pushtetit

Kina nuk përbënë një kërcënim për SHBA-të 
Kina është duke korrigjuar atë që ka tentuar ta bëjë të jetë një mbingarkese e  njëanshme në lindje në drejtim të zhvillimit ekonomik dhe mbrojtjes së sigurisë kombëtare.
Ribalanci i Kinës nuk është as një reagim për ribalancin e vetë administratës Obama as një fenomen i ri.
Kina dhe Shtetet e Bashkuara kanë interesa të mbivendosjes në Lindjen e Mesme – Të dyja dëshirojnë stabilitet dhe qasje të lirë në energji.
Mbajtja e një sasie  te vogël te stabilitetit në rajon kërkon përpjekje të fuqishme të fuqive të huaja. Ky është një rol i cili nuk ka qenë tëe gatshem apo te aftë për të luajtur.

Shtetet e Bashkuara është aktori kryesor për të përmbushur këtë rol, dhe, për të ardhmen e parashikueshme, Kina Duket e përshtatshme për këtë.
Ndërsa Kina e sheh veten si të mbyllur në një rivalitet të madh të energjisë me Shtetet e Bashkuara, ajo dëshiron të mbajë në klimën e përgjithshme të marrëdhënieve të përzemërta dhe të bashkëpunimit SHBA-së kineze

Rekomandime

Shtetet e Bashkuara duhet të inkurajojnë Kinën, së bashku me fuqitë e tjera aziatike, të përfshihen më shumë në përpjekjet për të përmirësuar stabilitetin rajonal.
Shtetet e Bashkuara duhet të punojnë për të siguruar partnerët e qëndrueshme angazhimin e saj të sigurisë në rajon.
Pentagoni duhet të jetë i hapur për të menduarit të ri në Lindjen e Mesme dhe qasjeve të reja për të punuar për të mbrojtur interesat kryesore të SHBA-sw, duke përfshirë edhe mundësinë e bashkëpunimit me Kinën në Lindjen e Mesme.kohaislame

 

Artikulli paraprakErdoğan: Na drejtuan edhe njëherë “armën e ekonomisë”
Artikulli tjetërTë diplomuar, por të papërgatitur të hyjnë në tregun e punës