Investimet zgjerojnë sipërfaqet në hortikulturë

Hortikultura është njëri ndër sektorët me rëndësinë më të madhe strategjike dhe ekonomike në fushën e bujqësisë. Kultivimi i pemëve dhe perimeve është njëra prej prodhimtarive më intensive dhe më në rritje në zinxhirin e prodhimtarisë bimore, por, sipas fermerëve, probleme të mëdha po ju paraqiten në plasimin e kësaj prodhimtarie në treg.
Në Ministrinë e Bujqësisë thonë se çështjet tregtare dhe problemet tregtare nuk janë fushëveprim i kësaj ministrie, ndërsa për zgjerimin e sipërfaqeve të reja në pemishte, vreshta dhe sipërfaqeve të reja në perimkulturë, tregojnë se deri më tani kanë investuar mbi 4 milionë euro.

Zëdhënësi i kësaj ministrie, Adil Behramaj, thotë se krahas zgjerimit të sipërfaqeve të reja, me këto investime po tentojnë që në njërën anë të zëvendësojnë importin me prodhimet vendore dhe në anën tjetër të shtojnë prodhimtarinë dhe të rrisin edhe eksportin e këtyre prodhimeve në vendet e rajonit. “Me investimet e ministrisë, deri më tani kemi ngritur 191 serra të reja, 221 ngastra me pemishte dhe 471 ngastra me vreshta të reja. Por, kemi investuar gjithashtu edhe në infrastrukturën përcjellëse dhe mekanizmin bujqësor tek shumë ferma që veprimtari kryesore e kanë hortikulturën dhe janë mbi 1 mijë projekte që kemi përkrahur deri më tani në sektorin e hortikulturës”, tha Behramaj.

Ai thotë se prioritet për Ministrinë e Bujqësisë lidhur me hortikulturën është krijimi i mundësive për të realizuar vjelje të hershme, që fermerët të dalin më herët në treg me prodhimet e tyre, si dhe rritja e qëndrueshmërisë dhe zgjatja e jetës së prodhimtarisë sezonale për furnizimin e tregut edhe jashtë pikut sezonal.

Kosova ka kushte shumë të favorshme për zhvillimin e këtij sektori thonë edhe fermerët, pasi që, sipas tyre, hortikultura dallon për nga potenciali zhvillimor me sektorët e tjerë.

Xhavit Mulaj nga fshati Llukë e Epërme të komunës së Deçanit, i cili është kultivues i materialit fidanor të dredhëzës, tregon se përmes granteve që ka përfituar, ka arritur që t’i zgjerojë sipërfaqet e mbjella me këto fidane. “Me grantin që kam fituar kam arritur që t’i shtojë sipërfaqet e mbjella me fidane të dredhëzës, ndërsa në të njëjtën kohë kam ngritur edhe një serrë, e cila më ka mundësuar që këto fidane t’i kultivojë edhe gjatë kohës kur temperaturat janë më të ulëta”, thotë Mulaj, duke shtuar se kanë vështirësi gjatë plasimit të prodhimeve në treg.

Ministria e Bujqësisë, gjatë këtij viti ka miratuar edhe 246 projekte të reja të fermerëve në sektorin e hortikulturës, të cilat do t’i mbështes me mbi 1.3 milion euro.

Artikulli paraprakIshujt grekë në shitje!
Artikulli tjetërPANAIRI I USHQIMEVE HALLALL HAPET NË STAMBOLL ME 11 TETOR