Hera e parë në Gji: paga e re minimale e Katarit hyn në fuqi

Më 20 mars 2021, paga e re minimale jodiskriminuese e Katarit do të hyjë në fuqi për punëtorët e të gjitha kombësive në të gjithë sektorët, përfshirë stafin e shërbimit familjar.

Një ligj i miratuar vitin e kaluar u dha punëdhënësve një periudhë kalimtare prej 6 muajsh për t’u përgatitur për pragjet e reja minimale. Katari është vendi i parë në rajon që fut një pagë minimale jodiskriminuese, si pjesë e reformave historike të ligjeve shtetërore të punës.

Përveç pagës minimale bazë mujore prej 1000 QAR (275 dollarw), ligji përcakton që punëdhënësit duhet t’u paguajnë punëtorëve edhe 300 QAR të tjerë për ushqim dhe 500 QAR për akomodim nëse nuk ua sigurojnë punëtorëve.

Më shumë se 400,000 punëtorë ose 20 përqind e sektorit privat do të përfitojnë drejtpërdrejt nga ligji i ri.

“Kjo rritje e pagave do të përmirësojë gjithashtu jetën e shumë familjeve në vendet nga vijnë punëtorët dhe të cilat mbështeten në paratë që u dërgojnë çdo muaj,” tha Max Tunon i Zyrës së ILO në Katar.

Për të siguruar që punëdhënësit t’i përmbahen pagesave të pagës minimale, qeveria po forcon masat për të zbuluar shkeljet dhe për të vendosur ndëshkime më të ashpra. Ai gjithashtu forcon fuqitë e inspektorëve të punës.

Ligji për pagën minimale u miratua pas një analize gjithëpërfshirëse të kryer nga qeveria e Katarit dhe ILO, në konsultim me ekspertë vendas dhe ndërkombëtarë, punëtorë dhe punëdhënës nga sektorë të ndryshëm ekonomikë. Ligji krijon një Komision të Pagës minimale që do të monitorojë ndikimin dhe zbatimin e pagës minimale, duke propozuar përmirësime në bashkëpunim me organe të ndryshme qeveritare, ekspertë, punëtorë dhe punëdhënës.

Ky ligj ndjek reforma të tjera të mëdha, përfshirë heqjen e sistemit “kafala”, dmth. sistemi i sponsorizimit. Kështu, punëtorët nuk do të duhet më të kërkojnë një leje dalje për të lënë vendin, as një NOC – Konfirmimi që ish-punëdhënësi bie dakord të ndryshojë vendin e punës. Pretendohet se këto masa me siguri do ta bëjnë Katarin një destinacion më tërheqës për punëtorë të talentuar dhe investime nga e gjithë bota.

“Disa çështje më shumë duhet të adresohen në lidhje me lëvizshmërinë më efikase të punëtorëve, por ne po vërejmë një numër në rritje të punëtorëve që lëvizin në punë të reja. Rreth 75 për qind e punëtorëve që kanë aplikuar për një ndryshim pune tashmë kanë përfunduar procesin ndërsa pjesa tjetër aktualisht po punon për të,” tha Max Tunon.

“Kompanitë në të gjitha industritë përfitojnë nga mundësia për të punësuar punëtorë nga mjedisi i brendshëm, duke ulur kështu kostot dhe rrezikun që lidhet me punësimin e punëtorëve nga vendet fqinje.” /tesheshi.com/

Artikulli paraprakSi të bini në sy të shefit të shefit tuaj
Artikulli tjetërVortex, impianti pa helika, që mund të sjellë energjinë e erës në shtëpinë tuaj