Gjuhët më të kërkuara të programimit për vitin 2022

Ndërsa industria e zhvillimit të softuerit po zhvillohet me shpejtësi, industria po kërkon që profesionistët e saj të fitojnë njohuri për mjetet dhe aplikacionet më fitimprurëse dhe të kuptojnë më thellë gjuhët më të fundit të programimit.

Por a duhet të zgjidhni gjuhën në të cilën fokusoheni për sa i përket pagës, preferencës apo specializimit që do të jetë më fitimprurës në të ardhmen?

 • Zgjedhja e një gjuhe është një vendim i madh: ka të ngjarë të shpenzoni muaj duke mësuar një gjuhë programimi dhe vite për të përmirësuar aftësitë tuaja.
 • Mendoni për faktorët vendimtarë që duhen marrë parasysh kur zgjidhni një gjuhë, duke përfshirë nëse ajo përdoret dhe nëse ajo gjuhë do t’ju ndihmojë të gjeni një punë. Gjuhët me kërkesa më të mëdha kanë më shumë gjasa të ofrojnë perspektiva më fitimprurëse për punë.
 • Një faktor tjetër i rëndësishëm është nëse gjuha ka një komunitet të fortë nga i cili mund të merrni përgjigje për pyetjet ose të kërkoni ndihmë.
 • Ju këshillojmë të qëndroni në krye të industrisë duke mbajtur shënime për atë që rritet në popullaritet.

Pra, në përgjithësi duhet të përpiqeni gjithashtu të monitoroni trendet e industrisë. Për shembull:

 • Vende pune që përmendin një gjuhë të caktuar, bazuar në të dhënat nga LinkedIn.
 • Përdorimi në GitHub, sipas të dhënave nga GitHub për numrin e repositories që përdorin gjuhët që studiojmë.
 • Aktiviteti i komunitetit, bazuar në të dhënat e mbledhura nga faqet e pyetjeve të Stack Overflow.

Ndiqni tendencat e Microsoft

Përpiquni të ndiqni LinkedIn, GitHub dhe Stack Overflow për të mësuar më shumë rreth gjuhëve të programimit të kërkuara. (dy nga këto kompani janë në pronësi të Microsoft).

Por edhe të dhënat për punët kryesore në LinkedIn ose gjuhët kryesore të përdorura në GitHub mund të mos e japin të gjithë pamjen. Për shkak se GitHub është një burim kaq i përdorur gjerësisht nga zhvilluesit, gjetja e të dhënave se sa repositories ka për secilën gjuhë është e dobishme. Një repository i referohet një projekti të pritur në GitHub.

Stack Overflow

Stack Overflow mund të përdoret si një barometër jozyrtar për mbështetjen e komunitetit që do të merrni gjatë përpjekjes për të lundruar në gjuhën.

 1. Java Script
 • JavaScript (JS), është një gjuhë programimi kryesore e World Wide Web, krahas HTML dhe CSS.
 • JavaScript është një gjuhë programimi e nivelit të lartë.

Me kalimin e viteve, disa gjuhë janë zbehur, por JavaScript është një nga gjuhët më të njohura që ka qenë shumë e kërkuar. Ajo është renditur në 10 gjuhët më të mira të programimit vazhdimisht për disa vite tani.

Kompanitë si Google, Facebook, Uber, etj., të gjitha përdorin JavaScript. Por çfarë e bën këtë gjuhë programimi kaq të spikatur?

JavaScript, referuar shpesh si JS, është një gjuhë skriptimi e njohur fillimisht për shtimin e komponentëve responsive në faqet e internetit. Ka një gamë të gjerë aplikacionesh në zhvillimin e lojërave, zhvillimin e aplikacioneve mobile, web dhe shumë më tepër.

 1. Python
 • Python është një gjuhë programimi e nivelit të lartë.
 • Si një nga gjuhët më të lehta për t’u mësuar dhe përdorur, Python është ideal si për fillestarët ashtu edhe për koduesit me përvojë.

Rëndësia gjithnjë në rritje e të dhënave në biznese ka çuar në një rritje të shpejtë të kërkesës dhe popullaritetit të Python.

Përdoret në zhvillimin e serverit dhe ka një koleksion të gjerë mjetesh, librarish dhe frameworks që e bëjnë atë një domosdoshmëri në fushat e Shkencës së të Dhënave dhe Machine Learning. Python është jashtëzakonisht i gjithanshëm së bashku me aftësitë e tij të jashtëzakonshme për trajtimin e të dhënave. Në vitet e fundit, janë krijuar paketa të ndryshme me qëllim të analizës së të dhënave dhe machine learning me ndihmën e Python.

Këto paketa përfshijnë NumPy dhe Pandas që lejojnë përdoruesit të kuptojnë dhe modifikojnë të dhënat; TensorFlow duke përdorur për të koduar algoritmet ML dhe PySpark, një API për funksionimin me Spark – një strukturë për të punuar pa probleme me grupe masive të dhënash.

 1. Kotlin
 • Kotlin është një gjuhë programimi e tipizuar statistikisht që mbështet programimin funksional dhe të orientuar nga objekti.
 • Është shumë i ngjashëm me Java dhe të gjitha libraritë Java. Gjuha është e lehtë për t’u mësuar dhe mund të përdoret për të ndërtuar aplikacione web dhe Android.

Në të vërtetë, nuk mund të mohohet fakti që Android është sistemi operativ më i shitur dhe më i përdorur në mbarë botën. Dhe Kotlin është shpallur si gjuha kryesore për zhvillimin e Android nga Google.

Prandaj, për programuesit që kërkojnë të hidhen në botën e zhvillimit të Android, Kotlin është i duhuri për ju. Është një gjuhë programimi ndër-platformë me qëllim të përgjithshëm që është plotësisht e ndërveprueshme me Java.

Gjithashtu, përdorimi i Kotlin po rritet në fusha si shkenca e të dhënave, ueb, cloud dhe zhvillimi nga ana e serverit. Prandaj, fitimi i kësaj gjuhe do t’ju çojë në një rrugë të gjatë për të avancuar ose filluar karrierën tuaj si programues. Kotlin ka qenë gjuha e preferuar e zhvillimit të softuerit të Google që nga viti 2017.

 1. Go

Golang, e njohur si Go është një gjuhë programimi me burim të hapur që përdoret për të ndërtuar softuer të thjeshtë, të besueshëm dhe efiçient. U zhvillua nga Google në 2007 si një alternativë ndaj C, C++ dhe Java.

Projektet si Blockchain, Docker dhe Kubernetes përdorin Go për të mbështetur funksionimin e njëkohshëm të proceseve dhe multi-threading. Zhvilluar në Google në 2007, Go është një gjuhë programimi e nivelit të lartë. Ajo që e bën Go me të vërtetë të shkëlqejë është efikasiteti i saj; është në gjendje të ekzekutojë disa procese njëkohësisht.

Go është gjuha më e mirë e programimit për fillestarët për shkak të shpejtësisë, thjeshtësisë dhe popullaritetit në rritje. Është i lehtë dhe i shkëlqyeshëm për të shkruar aplikacione në rrjet.

Duke pasur parasysh faktin se është me burim të hapur, ju keni shumë mundësi për ta zotëruar këtë gjuhë mjaft shpejt.

 1. Scala
 • Scala është një zgjerim i Java-s, një gjuhë e lidhur fort me inxhinierinë e të dhënave, me ndërveprueshmërinë falë përpilimit dhe funksionimit të Java bytecode në Java Virtual Machine.
 • E krijuar si përgjigje ndaj problemeve të perceptuara në Java, është një gjuhë më e re, më elegante.
 • Llojet statike të gjuhës së programimit ndihmojnë në kontrollin dhe shmangien e gabimeve në aplikacione komplekse dhe ofrojnë akses në disa librari.

Scala është një gjuhë kodimi për qëllime të përgjithshme që promovon standarde programimi funksionale dhe të orientuara nga objekti. Për më tepër, kodi në Scala mund të transformohet në kode byte dhe të ekzekutohet në Java Virtual Machine.

Gjigantë të shumtë të teknologjisë si LinkedIn, Netflix, Twitter, eBay, etj. po e përdorin këtë gjuhë për produktet dhe platformat e tyre.

 1. C#
 • Ndoshta një nga përgjigjet më tronditëse që mund të pritet në këtë artikull është C++. C++ gjen përdorim në analitikë, kërkime si dhe zhvillim brenda lojërave.
 • Motori popullor i zhvillimit të lojërave — Unreal Engine — përdor C++ si gjuhë skriptimi për të gjithë funksionalitetin që mund të përcaktojë gjatë ndërtimit të një loje. C++ gjithashtu gjen përdorim të gjerë në zhvillimin e softuerit.

C# u frymëzua nga gjuha C dhe u ndërtua nga Microsoft në vitin 2000. U lëshua në vitin 2002 nga Microsoft dhe qëndron sot si një përmirësim shumë i dashur në gjuhën e kodimit C++. Është më i avancuar se C dhe është plotësisht i integruar me .NET.

Ajo është e dashur nga zhvilluesit e lojërave për të bërë lojëra 2D dhe 3D me përdorimin e Unity game engine (mendoni Metaverse). Përdoret gjithashtu për zhvillimin e aplikacioneve desktop dhe mobile. Bazuar në disa raporte, kërkesa për C# me siguri do të rritet.

Për çfarë përdoret kjo gjuhë:

 • Zhvillimi i lojërave
 • Aplikacione për desktop/web/mobile
 • VR
 1. Rust

Nëse jeni duke kërkuar për kompilim më të shpejtë, aftësi më të mira ndër-platformë ose thjesht perspektiva më të mira karriere, Rust është një gjuhë e shkëlqyer për t’u përdorur.

Rust është një gjuhë programimi multi-paradigm, me qëllime të përgjithshme, e krijuar për performancën dhe sigurinë. Rust është i ngjashëm me C++, por mund të garantojë sigurinë e memories duke përdorur një kontrollues huazimi për të validuar referencat.

Për çfarë përdoret kjo gjuhë:

 • Sistemet operative
 • VR
 • Shfletuesit e internetit

/LinkedIn

Artikulli paraprakRuajtja e klientëve
Artikulli tjetërStambolli gjatë 11 muajve priti rreth 8 milionë turistë