Forumi Ekonomik i Brukselit 2021: si do të duket ekonomia e Evropës pas-pandemisë

Forumi Ekonomik i Brukselit (BEF) është ngjarja kryesore e BE-së që mbahet çdo vit në Komisionin Evropian.

BEF është vendi ku vendimmarrësit kryesorë, akademikët, shoqëria civile dhe udhëheqësit e biznesit takohen për të debatuar sfidat më të ngutshme ekonomike të Evropës. Normalisht mbi një mijë njerëz marrin pjesë në këtë ngjarje, por këtë vit ajo u transmetua drejtpërdrejt nga studioja në Komisionin Evropian.

Edicioni 2021 vjen ndërsa parashikimi i fundit ekonomik tregon se rikuperimi i BE-së është duke u zhvilluar me ekonomitë e Evropës që pritet të kthehen në nivelet para-pandemike deri në fund të vitit 2022.

Tema kryesore e diskutimit ishte se si e ndërton Evropa ekonominë e saj të re ndërsa del nga pandemia?

Pronarët e bizneseve të vogla janë veçanërisht të shqetësuar me këtë dhe shumë janë të shqetësuar për atë që do të bëjnë kur mbështetja e shtetit të marrë fund.

Ne u gjetëm me disa pronarë të tillë biznesi për të diskutuar sfidat e tyre dhe biseduam me disa nga figurat që morën pjesë në BEF për të dëgjuar se çfarë zgjidhje kanë.

Vështirësitë e personelit
Greg Yurkovich drejton dy restorante picash në kryeqytetin e Sllovenisë, Ljubljanë. Ai po merrte ndihmë shtetërore për të mbajtur stafin e tij në punë. Ai na tregon se çështja për të tani është “ka një mungesë të punonjësve kudo në industrinë e mikpritjes”.

Ai është gjithashtu i shqetësuar se si t’i “motivojë njerëzit të riaktivizohen dhe të mbajnë një motivim për të rritur ekonomitë”.

Paolo Gentiloni, Komisioneri Evropian për Ekonominë konfirmon se “bizneset e vogla u goditën rëndë nga kjo krizë”. Por ai thotë se ekzistojnë dy mjete të rëndësishme për të luftuar këtë që drejtohen drejt bizneseve të vogla dhe të mesme. “Njëri është programi i Bankës Evropiane të Investimeve dhe tjetri është ai që ne e quajmë Invest EU”.

Paolo Gentiloni, Komisioneri Evropian për EconomyEuronews
Të njëjtat rregulla për të gjithë
Dovile Ambrazeviciute zotëron dy dyqane lulesh në Vilnius. Ashtu si Greg, ajo gjithashtu po merrte ndihmën e qeverisë për të mbajtur gjërat në rregull. Ajo na tregon se shqetësimi i saj më i madh është që kompania e saj në të vërtetë nuk do të mbijetojë sepse ajo ka “borxhe të mëdha dhe ekonomia është mjaft e ngadaltë tani”. Ajo do të dëshironte që Bashkimi Evropian të përdorte rregulla të ngjashme në të gjitha vendet dhe për të gjitha bizneset pa marrë parasysh se ku ndodhen.

Sipas Paolo Gentiloni, “kriza nuk ishte barazuese”. Komisioni e di se “ndryshimet midis zonave të vendeve të ndryshme midis të ardhurave të ndryshme janë rritur”. Sidoqoftë, ai pret që Brezi i ardhshëm BE do ta zgjidhë këtë dhe do të krijojë “një shoqëri më përfshirëse dhe më pak të padrejtë”.

Ndryshimet klimatike dhe bizneset e vogla
Pasi humbi punën, Laura Cardenas Corrales vendosi të merrte punën e saj të dizajnit grafik në internet. Ajo po bën mirë, por shqetësohet për mjedisin. Ajo dëshiron të dijë nëse BE do t’u japë stimuj bizneseve të vogla ose të ndihmojë për t’i bërë sistemet e tyre më eko-miqësore.

Valdis Dombrovskis, Nënkryetari Ekzekutiv i Komisionit Evropian, thotë se do të ketë financim për kërkime dhe inovacione. Ai gjithashtu shton se mekanizmi i rregullimit të kufirit të karbonit do të sigurojë “që importet nga vendet që janë më pak ambicioze për sa i përket zvogëlimit të emetimeve janë subjekt i këtij mekanizmi dhe nuk ndikon në fushën e barabartë të lojës”.

Valdis Dombrovskis, Nënkryetari Ekzekutiv i Komisionit EvropianEuronews
Duke parë më afër shtëpisë
Bengt Westerholm është CEO i një prej kompanive më të mëdha private të mallrave në Finlandë, të quajtur Beweship. Në dhjetor, ndërmarrja pjesën më të madhe të mallrave të saj e mbërtheu në Kinë.

Bengt ka shqetësime paksa të ndryshme nga pronarët e bizneseve të vogla. Ai shpjegon se shumë prej mallrave të tij ajrorë janë akoma të pakët edhe tani. Gjithashtu, disa nga tarifat e transportit detar nga Lindja e largët në Evropë janë në të vërtetë pesëfish më të shtrenjta. Ai na tregon se “shumë kompani finlandeze tani aktualisht po kërkojnë mundësi për të pasur furnitorët e tyre dhe për të bërë burimet e tyre në Evropë ose më afër Evropës, sepse tani të gjithë ne e shohim rrezikun”.

Drejtori i Përgjithshëm i OBT-së, Ngozi Okonjo-Iweala, ishte gjithashtu në BEF duke folur për rolin e Evropës në tregtinë ndërkombëtare. Ajo na tregon se “fillimisht kur filloi pandemia, kishte ndërprerje të tregtisë ndërkombëtare”.

Sidoqoftë, ajo shton se “ajo që ne po shohim është më shumë një diversifikim në vendet e tjera në Azi, për shembull, sesa një veprim i madh për t’i kthyer gjërat në shtëpi”. Ajo nuk pret që ndonjë ndryshim në furnizimin dhe furnizimin të jetë dërrmues.

Pabarazitë ekonomike në të gjithë globin
Parashikimi ekonomik i Evropës po duket pozitiv, por ekonomitë e tjera në zhvillim dhe në zhvillim janë në një situatë më sfiduese.

Ngozi Okonjo-Iweala, Drejtor i Përgjithshëm i WTOEuronews
Sipas Okonjo-Iweala, një nga arsyet kryesore pse shohim “kjo divergjencë është për shkak të pabarazisë në aksesin e vaksinave”. Për të korrigjuar këtë, ajo shpjegon se ne duhet të marrim vaksina në vendet që nuk kanë qasje në to. “BE ka qenë një nga eksportuesit më të mëdhenj të vaksinave. Sidoqoftë, ata kanë pasur një kufizim eksporti. Unë do të shpresoja që Evropa të \\\\ euro news

Artikulli paraprakKina po shndërrohet në hua-dhënës financiar
Artikulli tjetërPhilip Morris International njofton marrëveshjen për të blerë Fertin Pharma