Fondi sovran i Norvegjisë fitoi 123 mld dollarë në vitin 2020, nxitur nga aksionet e teknologjisë

Fondi sovran i pasurisë prej 1.3 trilionë dollarë i Norvegjisë, më i madhi në botë, fitoi një kthim në investim prej 122.7 miliardë dollarë në vitin 2020, e dyta më e larta në historinë e saj 22-vjeçare.

“Pavarësisht nga pandemia që ka shënjuar vitin 2020, ai ka qenë edhe një vit i mirë për fondin,” tha Guvernatori i Bankës Qendrore Oeystein Olsen në një deklaratë. Fondi drejtohet nga një njësi e bankës qendrore.

“Sidoqoftë, kthimi i lartë na kujton gjithashtu se vlera e tregut e fondit mund të ndryshojë shumë në vijim”, tha ai.

Kthimi nga investimi ishte 10.9% vitin e kaluar, 0.27 pikë përqindje më i lartë se kthimi në indeksin e referimit të fondit.

Rezultatet e fondit u rritën nga aksionet e teknologjisë amerikane, me Apple, Amazon, Microsoft dhe Tesla që kontribuuan më shumë në kthimin e tij absolut.

“Kompanitë e teknologjisë kishin kthimin më të lartë në vitin 2020, me një kthim prej 41.9%,” deklaroi Nicolai Tangen, CEO i Fondit.

“Kjo është kryesisht për shkak të pandemisë që rezultoi në një rritje masive të kërkesës për produkte e shërbime online në shumë fusha, si në arsim, tregti e argëtim”.

I themeluar në vitin 1996, fondi Norvegjez mban aksione në rreth 9,200 kompani në mbarë botën, duke zotëruar 1.5% të të gjitha aksioneve të listuara. Fondi gjithashtu investon në bono dhe pasuri të paluajtshme.

Fondi, i menaxhuar nga një njësi e bankës qendrore, mban ekuivalentin e 240 mijë dollarëve për çdo norvegjez./Reuters/

Artikulli paraprakRritet numri i ndërmarrjeve të regjistruara
Artikulli tjetërIndia do të ndalojë me ligj kriptovalutat