Financial Times: Një “luftë e shenjtë” kundër Ukrainës

Në një editorial të saj, Financial Times trajton çështjen e luftës në Ukrainë me titull “Lufta e Shenjtë e Kremlinit kundër Ukrainës. Kisha Ortodokse Ruse i ka dhënë mbështetje ideologjike pushtimit.”

Gazeta thotë se ideja e një “lufte të shenjtë” në Evropë mund të duket si një kthim në shekujt e kaluar.

Megjithatë, kjo është mënyra se si Kisha Ortodokse Ruse dhe kreu i saj, Patriarku i Moskës Kirill, e portretizuan pushtimin rus të Ukrainës.

Patriarku drejtoi lutjet për ushtarët rusë që luftonin për atë që ai e quajti “pavarësia e vërtetë e Rusisë” dhe përsëriti narrativën e Kremlinit se Moska “lufton për mbrojtje kundër armiqve mëkatarë të jashtëm”.

Financial Times komentoi se kjo sjellje jo vetëm që tregon se sa të ndërthurura janë kisha dhe shteti në Rusi nën presidentin Vladimir Putinit, por është gjithashtu e rëndësishme të kuptohen motivet e këtij pushtimi.

Edhe pse Kisha Ortodokse Ruse nuk është formalisht pjesë e luftës, ajo është bërë një shtyllë de facto e regjimit autokratik të Putinit.

Pasi u shtyp në komunizëm për dekada, Kisha krijoi një lidhje të çuditshme me pasardhësit e inteligjencës sovjetike, të cilët dikur ishin persekutorët e saj, shkruan FT.

Ai gjithashtu thekson se kjo lidhje shkon përtej mbështetjes së thjeshtë për veprimet dhe narrativën e Kremlinit.

Roli i pretenduar i Kishës së Moskës si një mbrojtëse e vlerave tradicionale nga Perëndimi dekadent është një komponent kyç i markës së Putinit të nacionalizmit rus.

Midis mbështetësve të tij të pasur janë shumë “oligarkë ortodoksë” dhe pasardhës të rusëve të bardhë që u larguan jashtë vendit pas Revolucionit të Tetorit të vitit 1917.

Gazeta thekson më tej se udhëheqja e Kishës pranoi krijimin e një ideologjie të Putinit që ndërthur respektin për të kaluarën cariste dhe ortodokse të Rusisë me respektin për triumfin sovjetik ndaj fashizmit në Luftën e Dytë Botërore.

Kjo është mishëruar në katedralen kryesore të Forcave të Armatosura Ruse, e cila u hap në vitin 2020.

Financial Times shton se një mendim i tillë përfaqësohet gjithashtu në “operacionin ushtarak special” në Ukrainë si botëkuptim, pasi synon të rifitojë Kievin, vendlindjen e Ortodoksisë në shekullin e 10-të.

Rusia kontrollonte Kishën Ortodokse atje deri në vitin 2019, kur u shfaq një kishë e re, e pavarur ortodokse ukrainase.

Financial Times arrin në përfundimin se kjo luftë do të çojë në krijimin e një hendeku shumë brezash midis dy kombeve dhe gjithashtu do të ndajë kishat ortodokse në Moskë dhe Kiev. /tesheshi/

Artikulli paraprakMacron – Le Pen – Ekonomia në një debat presidencial platformash dhe idesh
Artikulli tjetërTregim këshillues për pasurinë hallall dhe haram