Evropa mbetet pas në garën e rimëkëmbjes ekonomike

Ndërsa SHBA nxiton drejt një pakete stimuluese fiskale për të përshpejtuar rimëkëmbjen e saj nga kriza e koronavirusit, shumica e Evropës po ecën përgjatë korsisë së ngadaltë. Fatura stimuluese e Presidentit Joe Biden me 1.9 trilion dollarë, nëse udhëheqësit e kongresit kalojnë shumën e plotë, do të çonte shpenzimet e administratës së tij në 2021 në më shumë se tre herë më shumë sesa vendet e zonës së euros kanë planifikuar, sipas UniCredit SpA. Si pasojë, shumica e ekonomistëve presin që ekonomia amerikane të arrijë madhësinë e saj para-pandemike rreth mesit të vitit 2021, afërsisht një vit të plotë para bllokut të monedhës.

JPMorgan Chase & Co. vlerëson “shtysën fiskale”, rritja nga shpenzimet e qeverisë diskrete minus tërheqjen e pushimeve të skaduara të taksave dhe masat e mbështetjes, do të shtojë 1.8% të prodhimit të SHBA këtë vit. Për zonën e euros, ajo do të zbresë 0,1%.

Ecja e ngadaltë e Evropës është pjesërisht rezultat i përbërjes së saj të palodhur. 27 qeveritë sovrane të Bashkimit Evropian vendosin politikat e tyre fiskale, u deshën muaj negociata vitin e kaluar për të rënë dakord për një fond të përbashkët 750 miliardë euro (910 miliardë dollarë) të rimëkëmbjes. Propozimet për mënyrën e shpenzimit të parave janë ende duke u përpunuar, dhe fondet ndoshta nuk do të fillojnë të shpërndahen deri në gjysmën e dytë të vitit.

Një shqyrtim i tillë i kujdesshëm ka përfitimet e veta. Merrni mirë, dhe BE do të ketë një suitë të mirë-strukturuar të projekteve që rrisin produktivitetin dhe potencialin e rritjes për vitet që vijnë. Merrni gabim megjithatë, dhe kontinenti mund të dëmtohet për po aq kohë.

“Pyetja është se çfarë duam të arrijmë,” tha Carsten Brzeski, një ekonomist në ING Gjermani. “A e duam këtë vrull afatshkurtër apo duam të përdorim paratë për të përmirësuar strukturën e ekonomisë në një mënyrë të qëndrueshme? Në Evropë na duhet kjo e fundit.”

Fondi i rimëkëmbjes së BE-së, i kombinuar me një buxhet shumëvjeçar 1.1 trilionë euro, është një paketë përparimi për unionin. Paratë do të shpenzohen ndërmjet tani dhe 2027, me më shumë se gjysmën e destinuar për “modernizimin” siç është dixhitalizimi dhe luftimi i ndryshimeve klimatike. Jo vetëm që është paketa stimuluese më e madhe e BE-së ndonjëherë, fondi i rimëkëmbjes financohet nga bono të mbështetura bashkërisht, hera e parë që BE ka rënë dakord për një masë të tillë.

Është e përkohshme, por zyrtarët e Bankës Qendrore Evropiane shpresojnë që përfundimisht të çojë në një kapacitet të përhershëm fiskal të përbashkët, në mënyrë efektive ekuivalenti i buxhetit federal të SHBA. Blloku ka luftuar prej kohësh me zbutjen e ndryshimeve ekonomike midis vendeve dhe pandemia e ka ekspozuar atë defekt edhe një herë. Programet fiskale kombëtare kanë qenë shumë më bujare në kombet e pasura si Gjermania sesa në ato më të dobëta si Italia dhe Spanja.

Jo të gjithë janë të bindur se Evropa e ka kuptuar mirë. Erik Nielsen, kryekonomisti i UniCredit, thotë se ndryshimi në planet e shpenzimeve krahasuar me SHBA është “shqetësues” dhe qasja në zonën e euros është “mjaft e papërshtatshme”. Kjo do të çojë në një rimëkëmbje të heshtur, papunësi më të lartë, plagë më të thella ekonomike dhe inflacion të dobët, tha ai në raportin e tij.

Një rezultat i tillë do të ishte tepër i njohur për zonën e euros. Rregullimi i masave shtrënguese për të ulur borxhet pas krizës financiare globale 2008-2009, në vend që të rritte rritjen përmes konsumit, e dënoi bllokun në një rigjenerim të ngadaltë i cili u kthye në një krizë borxhi sovran dhe recesion të dyfishtë.

Nielsen përmend të ashtuquajturin hendek i prodhimit si një tregues kryesor i problemit. Kjo masë e potencialit ekonomik të papërdorur është e vështirë të matet saktësisht, por konsiderohet gjerësisht se është më e madhe në BE sesa në Sh.B.A për momentin. Kjo do të thotë që Evropa duhet të bëjë më shumë, jo më pak, për të rritur ekonominë e saj. Fondi Monetar Ndërkombëtar vlerëson se hendeku i prodhimit të SHBA ishte 3.2% e produktit të brendshëm bruto në 2020 dhe 5.1% në zonën e euros.

Stimuli i SHBA tashmë po zvogëlon me shpejtësi ngadalësinë atje, sipas Zyrës së Buxhetit të Kongresit. Sekretari i Thesarit Janet Yellen dhe ekonomistët e profilit të lartë si Lawrence Summers kanë nxitur rrezikun që shpenzimet e administratës së Biden të jenë shumë të larta, duke nxitur potencialisht flluska të aseteve dhe inflacion tepër të lartë.

Akoma, disa ekonomistë argumentojnë se hutitë e hendekut të prodhimit e bëjnë atë një themel të dobët për vendimet e politikave. Maria Demertzis, zëvendës drejtoreshë në institutin Bruegel në Bruksel, tha se vendet evropiane kanë të drejtë të përqendrohen në mbështetjen për pjesët e vështira të ekonomisë dhe investimeve. Masat për të rritur konsumin nuk janë të synuara sa duhet, tha ajo.

Përvoja nga viti 2020 gjithashtu tregon se konsumatorët evropianë ndoshta do të dalin dhe do të shpenzojnë sa më shpejt që u lejohet ta bëjnë këtë. Familjet janë ulur me qindra miliarda euro në kursimet e grumbulluara gjatë bllokimeve që mund të ushqejnë më tej rimëkëmbjen.

“Mbështetja bujare e qeverisë përmes mjeteve pandemike, ekonomitë evropiane janë vendosur të mblidhen sapo të hiqen kufizimet – një pjesë e madhe e ngadaltë do të zhduket, madje edhe pa një nxitje ekstra fiskale,” tha Jamie Rush, ekonomist kryesor evropian në Bloomberg Economics. “Në një mjedis me rritje të rendimentit global, unë shoh stimul të synuar që ofron vlerën më të mirë për para.”

BLOOMBERG

Artikulli paraprakUrtësitë e ndalimit të kamatës në Islam
Artikulli tjetër“Lodhja nga Zoom”, në qendër të studimit të Stanford