Europa me rrjet hekurudhor me shpejtësi të lartë, por pritet të jetë më i lirë

Trenat më të shpejtë, biletat më të thjeshta dhe mbështetja për udhëtimet ndërkombëtare mund të jenë në rendin e ditës për rrjetin hekurudhor të Evropës, sipas propozimeve të reja të Komisionit Evropian.

Rrjeti i planifikuar Trans-Europian i Transportit (TEN-T) do të shohë lidhje të reja hekurudhore me shpejtësi të lartë të ndërtuara deri në vitin 2040, duke ulur kohën e udhëtimit në udhëtime duke përfshirë Budapest – Bukuresht, Vigo – Porto dhe Hamburg – Kopenhagen.

Linjat kryesore në rrjetin TEN-T do të kenë një shpejtësi minimale prej 160 km/h për trenat e pasagjerëve dhe 100 km/h për mallrat, thuhet në planin e veprimit të Komisionit për rritjen e hekurudhave në distanca të gjata.

Komisioni Evropian premtoi gjithashtu vendimin për të thjeshtuar procesin e prenotimit të udhëtimit ndërkufitar me tren, në mënyrë që t’i bëjë biletat “më të lehta për t’u gjetur dhe rezervuar, dhe më tërheqëse në çmim,” tha ai.

“Propozimet e sotme vendosin lëvizshmërinë evropiane në rrugën e duhur për një të ardhme të qëndrueshme: lidhje më të shpejta hekurudhore evropiane me bileta të lehta për t’u gjetur dhe të drejta të përmirësuara të pasagjerëve, mbështetje për qytetet për të rritur dhe përmirësuar transportin publik dhe infrastrukturën për ecje dhe çiklizëm, dhe duke bërë më të mirën e mundshme. përdorimi i zgjidhjeve për ngarje të zgjuar dhe efikase”, tha Frans Timmermans, nënkryetar i Komisionit për Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane.

Në njoftimin e tij për planet e rrjetit TEN-T, Komisioni pranoi se përparimi në rritjen e pjesës hekurudhore të udhëtimeve të pasagjerëve në Evropë ka qenë i ngadaltë deri më sot.

Ndërsa numri i kilometrave të udhëtarëve në hekurudhat evropiane u rrit nga 339.9 miliardë në 2001 në 407.2 miliardë në 2018, pjesa e përgjithshme e udhëtimeve të hekurudhave mezi ka lëvizur, duke u rritur nga 6.7 për qind në 6.9 për qind.

Në të njëjtën periudhë, pjesa e udhëtimeve ajrore u rrit nga 6.1 për qind në 9.6 për qind të të gjitha udhëtimeve evropiane sipas kilometrave të pasagjerëve.

Pjesa e udhëtimeve me tren, të cilat janë 81 për qind me energji elektrike në BE, duhet të rritet nëse bota do të përmbushë objektivat e saj klimatike, tha Komisioni.

“Hekurudhat janë pjesë e zgjidhjes, duke qenë përgjegjëse për më pak se 0.4 përqind të emetimeve të gazeve serrë të lidhura me transportin në BE,” thuhej në propozim.

Çfarë do të ndryshonte për pasagjerët?

Nëse vihet në praktikë, “Plani i Veprimit i Komisionit Evropian për të nxitur hekurudhat e pasagjerëve në distanca të gjata dhe ndërkufitare” do të sillte ndryshime të dukshme si për pasagjerët ashtu edhe për kompanitë e trenave.

Për pasagjerët, biletat mund të bëhen më të lira, me Komisionin Evropian që premton të shqyrtojë përjashtimin e tyre nga taksat e shitjes.

Kjo do të bazohej në shembullin e shtetit anëtar të BE-së, Gjermanisë, e cila tashmë uli TVSH-në për biletat e hekurudhave në distanca të gjata nga 19 në 7 përqind vitin e kaluar, tha Komisioni.

Propozimet do të trajtojnë gjithashtu biznesin e ndërlikuar të rezervimit të udhëtimit me tren përtej kufijve, duke synuar të ndryshojë procesin aktual që mund t’i detyrojë pasagjerët të rezervojnë bileta të veçanta me secilin operator treni në udhëtimin e tyre.

Ato bileta të ndara mund të shkaktojnë një problem tjetër të theksuar në planet e Komisionit: çfarë ndodh kur dikush humbet një tren lidhës?

“Është thelbësore që pasagjerët që kombinojnë disa trena në një udhëtim të jenë të sigurt se nuk do të bllokohen nëse njëri prej trenave është vonë, pavarësisht nëse biletat janë shitur si biletë ose si kontrata të veçanta,” thoshte plani i veprimit. .

Po për kompanitë e trenave?

Kur bëhet fjalë për ta bërë udhëtimin ndërkombëtar me tren një proces të qetë, thjeshtimi i përvojës së pasagjerëve është vetëm gjysma e betejës.

Ndërsa trenat kalojnë në rrjetin hekurudhor të një vendi fqinj, operatorët e tyre paguajnë një tarifë aksesi për të mbuluar përdorimin e trasesë. Aktualisht, ligji i BE-së i lejon kompanitë e infrastrukturës të paguajnë një prim mbi këto tarifa aksesi, por kjo mund të ndryshojë.

Në vitin 2023, Komisioni do të përditësojë udhëzimet e tij se sa të larta mund të jenë tarifat e aksesit. Ai gjithashtu do të promovojë projekte pilot për të zbuluar nëse ulja e këtyre tarifave mund të nxisë udhëtimin ndërkufitar me tren.

Rregulloret e përkohshme që lejojnë vendet e BE-së të reduktojnë ose madje të heqin tarifat e hyrjes në pista, të sjella si rezultat i pandemisë COVID-19, gjithashtu mund të zgjerohen për të “përmirësuar praktikat aktuale të tarifimit”, tha Komisioni. /BM/

Artikulli paraprakPërpjekjet e Turqisë për të rritur ndikimin në Afrikë
Artikulli tjetërNë Kosovë prodhohen 230 MW energji elektrike nga burime e ripërtëritshme