Ekonomia turke me rritjen më të lartë në dekadën e fundit. Në 2021 u rrit me 11%

Ekonomia e Turqisë u rrit me 11% në vitin 2021, duke shënuar një rritje prej 9.1% në tremujorin e katërt të vitit në përputhje me pritjet e tregut, treguan të hënën të dhënat zyrtare.

“Produkti i brendshëm bruto (PBB) me çmimet aktuale u rrit me 42.8% dhe arriti në 7.2 trilion TL (afër 518 miliardë dollarë) në 2021 krahasuar me vitin e kaluar,” tha në raportin e tij të fundit Instituti i Statistikave Turke (TurkStat).

Rritja është më e larta në 10 vitet e fundit.

PBB-ja për kokë banori ishte 85,672 TL (9,539 dollarë) me çmimet korente të vitit të kaluar.

Kontributin më të madh në ekonominë e vendit e kanë dhënë aktivitetet e shërbimit me një rritje prej 21.1%, e ndjekur nga aktivitetet e tjera të shërbimit me 20.3% dhe aktivitetet e informacionit dhe komunikimit me 20.2%.

Aktivitetet financiare dhe të sigurimeve, sektori i bujqësisë dhe sektori i ndërtimit shënuan rënie përkatësisht me 9%, 2.2% dhe 0.9%.

Një panel prej 21 ekonomistësh të anketuar nga Anadolu Agency (AA) të mërkurën priste që GDP-ja e Turqisë të rritej me 11.1% në vitin 2021.

Në tremujorin e katërt të 2021, ekonomia turke u rrit 9.1% nga e njëjta periudhë e një viti më parë, tha TurkStat.

GDP me çmime korente u rrit me 51.8% për të arritur në 2.3 trilion TL në tremujorin e fundit të vitit.

Parashikimi i ekonomistëve për tremujorin e katërt ishte mesatarisht një rritje vjetore prej 8.7%, me më të ulëtin në 6.3% dhe më të lartën me 10.2%.

Ai tregoi se ekonomia u rrit 1.5% në krahasim me tremujorin në tetor-dhjetor 2021.

Duke komentuar mbi shifrat vjetore, Ministri i Thesarit dhe Financave Nureddin Nebati tha se Turqia u bë ekonomia me rritjen më të shpejtë midis vendeve të G-20, Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) dhe Bashkimit Evropian sipas të dhënave të disponueshme.

Turqia është e përkushtuar të mbajë një rritje të ekuilibruar dhe të qëndrueshme në periudhën e ardhshme duke përdorur modelin e saj ekonomik, tha Nebati.

“Përmes fokusimit në investime, prodhim dhe eksport, ne do të arrijmë objektivin tonë të rritjes së vlerës së shtuar që ofron punësim të lartë”, shkroi ministri në Twitter.

Turqia shfaq një rritje prej 7.5% në tremujorin e tretë, pasi u zgjerua me 21.9% në tremujorin e dytë dhe 7.3% në tremujorin e parë të 2021.

Sipas programit ekonomik afatmesëm të vendit, të shpallur shtatorin e kaluar, qeveria synonte një rritje prej 9% për vitin.

Në vitin 2020, ekonomia u rrit me 1.8%.

Duke komentuar gjithashtu shifrat e rritjes, ministri i Tregtisë Mehmet Muş në Twitter tha: “eksportet vazhdojnë të jenë forca shtytëse e rritjes. Ekonomia turke u rrit me 11% në vitin 2021, rritja më e fortë në 10 vitet e fundit. Kontributi i eksporteve neto të mallrave dhe shërbimeve në rritje ishte 4.9 pikë.”

Kryetari i Bordit të Marrëdhënieve Ekonomike me Jashtë (DEIK) Nail Olpak tha se duke parë rritjen dyshifrore të vendit paraqet një pamje të këndshme dhe qetësuese për botën e biznesit.

“Ne shohim që bota jonë e biznesit ka arritur t’i kthejë problemet në mundësi, pavarësisht asaj që ndodhi gjatë pandemisë”, tha ai.

Në një deklaratë me shkrim, Olpak tha se jo çdo vend mund të rritet në të njëjtën mënyrë në periudhën e re post-pandemike, duke vënë në dukje se GDP-ja e BE-së mund të kthehet në nivelet e saj para pandemisë në gjysmën e dytë të 2022, por Gjermania, Spanja dhe disa vende të tjera të BE-së ende nuk mund të arrinin këto nivele.

Duke theksuar rëndësinë e arritjes së rritjes dyshifrore me eksporte prej 225 miliardë dollarësh, Olpak nënvizoi se kërkesa e huaj neto, dha një kontribut të lartë, me 4.9 pikë, në rritjen totale të GDP-së dhe arriti shifrën më të lartë në 20 vitet e fundit.

Qeveria veproi me vendosmëri duke mbështetur punësimin gjatë pandemisë dhe mbajti të gjallë kërkesën e brendshme, tha Olpak, duke shtuar se shpenzimet e konsumit, të cilat u rritën me 15,1%, përbënin 8,9 pikë të rritjes së PBB-së.

“Si Bord i Marrëdhënieve Ekonomike me Jashtë, ne do të vazhdojmë të punojmë me të gjitha forcat për një rritje më të kualifikuar në Turqi dhe një përhapje të ekuilibruar të rritjes në bazë në periudhën e ardhshme. Për të maksimizuar peshën e vendit tonë në tregtinë globale, ne do të vazhdojmë të prekim në të gjithë botën më shumë dhe të kontribuojë më shumë në rritjen e saj bazuar në kërkesën e huaj”, tha Olpak./dailysabah/

Përktheu: EKONOMIA ISLAME

Artikulli paraprakIdetë kryesore të librit “Deep work” -autor Cal Newport- PJESA E PARË
Artikulli tjetërZhvillimi Agjil (I Shkathtë) I Softuerit