Çfarë i bën punonjësit të ndihen të vlerësuar në punë

Kur bëhet fjalë për atë se çfarë e ndihmon një punonjës të ndihet vërtet rehat, i vlerësuar dhe si në shtëpi duke punuar brenda një kompanie, vendi pune ose pozicioni të caktuar, trajtimi barabartë është pothuajse gjithmonë pjesë e zgjidhjes së ekuacionit. Asnjë punonjës nuk dëshiron të shkojë në punë çdo ditë dhe të ndihet i trajtuar ndryshe nga të tjerët.

Sidoqoftë, sipas një studimi të ri të publikuar së fundmi nga Universiteti Exeter, vetëm kjo gjë nuk do të japë rezultat. Studiuesit raportojnë se njohja dhe vlerësimi i vazhdueshëm i aftësive, sukseseve dhe kontributeve të një punonjësi është absolutisht thelbësor për t’u siguruar që ai/ajo të ndihet i vlefshëm, i vlerësuar dhe i përfshirë. Kjo qasje është gjithashtu shumë e rëndësishme për shëndetin mendor të punonjësve.

“Organizatat dhe grupet e tjera e njohin rëndësinë e anëtarëve që trajtojnë njëri-tjetrin në mënyrë të drejtë – me dinjitet dhe pa paragjykime”, thotë autori kryesor i studimit Dr. Christopher Begeny, nga Universiteti Exeter. “Në gjashtë studime mbi vendet e punës dhe grupeve të tjera, ne zbulojmë se ky është me të vërtetë çelësi për të nxitur ndenjën e përkatësisë së një individi. Sidoqoftë, individëve gjithashtu duhet t’u tregohet se ata kanë një vlerë të veçantë për grupin.

“Si qenie njerëzore, të gjithë ne duam të përshtatemi me grupin, por në të njëjtën kohë, të gjithë duam që të na vlerësohet kontributi dhe kjo të na vihet në dukje. Ka një arsye pse çdo punonjës zgjidhet të punojë për një kompani dhe është e rëndësishme që punonjësve t’u kujtohet rregullisht se sa të aftë janë. Barra nuk ka pse të bjerë te menaxherët ose drejtuesit e zyrave. Edhe kolegët mund ta sigurojnë këtë lloj vlerësimi po aq lehtë.

“Kur kolegët ose anëtarët e tjerë të grupit tregojnë interes dhe vlerësim për cilësitë më dalluese të një individi, ai individ përfiton. Ky lloj trajtimi i veçantë ka përfitime reale edhe për shëndetin mendor, duke përfshirë më pak ankth dhe depresion”, shpjegon Dr. Begeny. “Për të qenë i qartë, trajtimi i drejtë është i domosdoshëm – por studimet tona tregojnë se është i pamjaftueshëm.”

Sigurisht, përgjegjësit kanë më shumë pushtet, që do të thotë se ata zakonisht kanë më tepër mundësi për të krijuar dhe për të promovuar këtë lloj atmosfere dhe kulture në mjedisin e tyre të punës. Një metodë tjetër është krijimi i sistemeve të mirëzhvilluara të këshillimit, që i lejon njerëzit të ndajnë përvojën dhe ekspertizën” – komenton Dr. Begeny. “Gjithashtu kjo mund të nxisë një kulturë në vendin e punës që nuk është vetëm përfshirëse, por edhe vlerësuese, ku njerëzit i kërkojnë rregullisht këshilla nga njëri-tjetri, gjë e cila është e dobishme për të dyja palët.”

Si përfundim, autorët e studimit theksojnë se trajtimi i veçantë duhet të jetë një qasje proaktive. Marrja e mendimit të punonjësve, jo vetëm atëherë kur ata kanë për të prezantuar një ide novative, (sepse është i rëndësishëm, është i vlefshëm, etj.) mund të ndihmojë shumë punonjësit, që nga pozicionet e nivelit të ulët te ata të nivelit më të lartë, të ndihen më mirë me veten e tyre dhe me kontributin që ata po i japin kompanisë së tyre. / The Ladders

Artikulli paraprakRruga drejt ndryshimit, a vjen ndryshimi vetëm nga poshtë lartë
Artikulli tjetër3 metoda për kapërcimin e dështimit