BQE rrit parashikimin e saj për rritjen ekonomike dhe inflacionin

Banka Qendrore Evropiane (BQE) ka rritur parashikimin e saj të inflacionit për 2021 për shkak të një kërcimi të çmimeve në fillim të vitit dhe ngriti pak parashikimin e saj të rritjes ekonomike, megjithëse masat për të kufizuar pandeminë COVID-19 janë zgjatur.

Sipas skenarit të ri bazë, BQE pret që prodhimi i brendshëm bruto (PBB) i zonës euro të rritet me 4.0 përqind këtë vit, në vend të 3.9 përqind, siç parashikohet në dhjetor, raporton Reuters.

Gjithashtu, inflacioni pritet të jetë mesatarisht 1.5 përqind, e cila është mbi normën e parashikuar më parë prej 1.0 përqind, tha Presidentja e BQE Christine Lagarde pas takimit të bankës.

Inflacioni më i lartë se sa pritej

Sidoqoftë, parashikimet afatgjata kanë ndryshuar vetëm pak, duke sugjeruar që devijimet e këtij viti janë shkaktuar kryesisht nga faktorë të njëhershëm që nuk ndryshojnë pamjen më të madhe.

Lagarde tha se rreziqet për perspektivën ekonomike janë bërë më të ekuilibruara, por që ato afatshkurtra vazhdojnë të anojnë drejt anës negative për shkak të pandemisë dhe masave për ta frenuar atë.

Ajo shtoi se, nën ndikimin e faktorëve të përkohshëm dhe rritjes së çmimeve të energjisë, inflacioni do të jetë më i lartë këtë vit dhe vitin e ardhshëm sesa pritej më parë.

Banka qendrore e zonës euro uli pak parashikimin e rritjes ekonomike për vitin e ardhshëm në 4.1 përqind, nga 4.2 përqind e parashikuar më parë, ndërsa për 2023 ajo mbeti e pandryshuar në 2.1 përqind.

Nga ana tjetër, ajo ka rritur parashikimin e inflacionit nga 1.1 përqind në 1.2 përqind në 2022 dhe në 2023 pret që çmimet e konsumit të rriten me 1.4 përqind, siç kishte parashikuar më parë.

PBB do të rritet përsëri

Presidentja e BQE deklaroi se rimëkëmbja e kërkesës botërore dhe masat shtesë fiskale mbështesin veprimtarinë globale dhe të eurozonës, por që nivelet e vazhdueshme të larta të infeksioneve koronare, përhapja e shtameve mutante të virusit dhe zgjatja dhe shtrëngimi i masave kufizuese të lidhura kanë një afat negativ ndikimi afatgjatë në bllok.

“Të dhënat ekonomike hyrëse tregojnë vazhdimin e dobësisë ekonomike në tremujorin e parë të vitit 2021, për shkak të kohëzgjatjes së vazhdueshme të pandemisë dhe masave pasuese për të luftuar atë. Si rezultat, PBB-ja reale ka të ngjarë të bjerë përsëri në tremujorin e parë të këtij viti,” tha Lagarde.

Akoma, shton ajo, një rikuperim i qëndrueshëm ekonomik pritet gjatë gjithë vitit, mbështetur nga një fushatë vaksinimi dhe një lehtësim gradual i masave të bllokimit.

Ajo vuri në dukje se presioni i çmimeve mbi rritjen e inflacionit bazë mbeti “i vakët” në kontekstin e kërkesës së dobët dhe një amullie të konsiderueshme në tregjet e punës dhe të mallrave.

Monitorimi i kursit të këmbimit

“Në kushte të tilla, mbajtja e kushteve të favorshme të financimit për të gjithë sektorët e ekonomisë gjatë dhe pas periudhës pandemike mbetet thelbësore për të mbështetur aktivitetin ekonomik dhe për të mbrojtur stabilitetin e çmimeve afatmesme,” theksoi Lagarde.

Sipas saj, BQE do të vazhdojë të monitorojë lëvizjet e kursit të këmbimit, duke pasur parasysh implikimet e saj të mundshme për parashikimin afatmesëm të inflacionit.

Lagarde tha se BQE është e gatshme, nëse është e nevojshme, për të rregulluar të gjitha instrumentet e saj për të mbështetur aktivitetin ekonomik dhe për të siguruar që inflacioni të vazhdojë të lëvizë drejt normës së synuar të BQE-së prej pak nën 2.0 përqind. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakRaporti i Emerging Europe në IT: Shqipëria dhe Kosova me potencial të lartë zhvillimi
Artikulli tjetërA është e lejuar të studiohet Ekonomiku – Bankat dhe Financat?