Botuesit ngrenë padi miliarda dollarëshe kundër Google

Një padi është ngritur kundër Google për të kërkuar 3.4mld £ (4.2mld $) në kompensim për botuesit për të ardhurat e humbura.

Sipas pretendimit të ish redaktort të teknologjisë “Guardian”, Charles Arthur, Google ka përdorur në mënyrë të paligjshme një pozicion mbizotërues në reklamat në internet, në mënyrë që të zvogëlonte të ardhurat që botuesit mund të bënin prej tyre.

Google tha se do të luftojë me forcë veprimin “spekulativ dhe oportunist”. Është padia e dytë e tillë, pasi një rast i ngjashëm u fillua në nëntor. Kjo u soll nga ish drejtori i “Ofcom”, Claudio Pollack, i cili po kërkon deri në 13.6 miliardë dëme nga gjigandi i teknologjisë.

Rastet kanë të bëjnë me teknologjinë e reklamimit – AdTech – që vendos se sa do të fitojnë botuesit. Reklamimi i ekranit në internet është burimi kryesor i të ardhurave për shumë faqe në internet.

Rregullatori i konkurrencës në Mbretërinë e Bashkuar, Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve (CMA), po heton gjithashtu mbizotërimin e Google në teknologjinë e reklamimit.

BBC

Artikulli paraprakE fshehta që na mëson agjërimi – Justinian Topulli
Artikulli tjetërDoganat për tre muaj të këtij viti i realizuan 324 milionë euro të hyra