Bëj më shumë sesa thjesht të ekzistosh

Ne zgjohemi çdo ditë dhe fillojmë përsëri, me ide më të mira për të fituar më shumë para, për t’u martuar ose thjesht për t’u argëtuar më shumë: Familje, ushqim, punë, argëtim, gjumë. Më pas, zgjohemi sërish të nesërmen për t’u zhytur në të njëjtën rutinë, të njëjtën ambicie. Jemi në të njëjtën barkë pasi duket sikur kemi saktësisht të njëjtat synime dhe aspirata: si ta bëjmë veten më të lumtur dhe më të rehatshëm. Kjo është në rregull, apo jo?

Pikërisht për këtë jemi këtu: të punojmë pa u lodhur dhe të fitojmë para, ose të ndjekim ndonjë karrierë, ose të martohemi. Çdo ditë ne hyjmë në internet për t’u argëtuar dhe për të ndjerë se po jetojmë qëllimin e ekzistencës sonë. Dhe shumica prej nesh as që mendojnë të kenë një qëllim!

Dua të them, ne jemi njerëz të arsimuar, të civilizuar. Dhe jashtëzakonisht të zënë. Kështu që, si parazgjedhje, do të thotë se ne po përmbushim qëllimin (nëse ka ndonjë qëllim). Por harrojmë se nuk mjafton të jemi të zënë sepse edhe milingonat janë të zëna tërë kohën. Pyetja është: Me çfarë jemi të zënë, çfarë jemi duke bërë? Ndonjëherë, a nuk na duket sikur ekzistojmë, por nuk jetojmë? Po kështu ndodh.

Dhe kjo është arsyeja pse një aktor i famshëm i humorit të Hollivudit, Jim Carrey, tha, pavarësisht se i kishte “të gjitha”: “Shpresoj që të gjithë të mund të bëhen të pasur dhe të famshëm dhe të kenë gjithçka që kanë ëndërruar ndonjëherë, kështu që ata do ta dinë se kjo nuk është zgjidhja.”

Le të shohim se çfarë ka thënë Krijuesi ynë për qëllimin tonë të ekzistencës: “Dhe unë nuk i krijova xhinët dhe njerëzit vetëm që të më adhurojnë Mua”. (Edh Dharijat, 51:56)

Tani hidhni një vështrim të thellë në jetën tuaj të përditshme dhe shikoni se sa shumë e kujtoni Allahun xh.sh., Krijuesin tuaj? Ku dhe kur përpiqeni ta kënaqni Atë? A është e gjithë jeta jote vetëm për “unë, mua, veten time? Apo bëhet fjalë për ‘Allahun SWT’?!

Ne kemi një përgjegjësi. Jeta nuk ka të bëjë vetëm me përfundimin e një videoloje ose të ndjekësh modën më të fundit ose të përditësosh profilin e Facebook. Jeta ka shumë më shumë gjëra në të.

Ne jemi krijuar për një qëllim më të lartë. Dhe kjo është: të jetuarit dhe aktualizimi i kësaj dëshmije: Askush nuk ka të drejtë të adhurohet përveç Allahut xh.sh.

Ne të gjithë besojmë në La ilahe illaAllah, por besimi në të është më shumë sesa thjesht t’i thuash ‘Jo’  përkuljes ndaj idhujve – kjo dëshmi ka një kuptim shumë më të thellë, të cilin ne duhet ta respektojmë.

Të jetuarit e kësaj dëshmije kërkon që ne të mos i bindemi askujt përveç Allahut xh.sh., të duam vetëm Allahun xh.sh dhe të kemi një dashuri tjetër në zemrat tona vetëm si degë e asaj dashurie, të mos e duam kurrë krijimin më shumë se sa Allahun xh.sh., të kemi frikë Allahun xh.sh., të vendosim të gjitha shpresat vetëm me Të dhe jo me krijimin, të mbështetemi tek Allahu dhe të mos varemi nga krijesa, të kesh frikë Allahun xh.sh., të duash atë që do Allahu dhe të urresh atë që Allahu xh.sh. e urren.

Sinqerisht, a po e jetojmë atë? A po sigurohemi që ta duam familjen, fëmijët, etj., në masën e duhur apo kjo dashuri po bëhet një rrezik për ne sepse vazhdojmë të mos i bindemi Allahut xh.sh. për t’i kënaqur ata?

Vetëm kur adhuroni vetëm Allahun xh.sh., i bindeni vetëm Atij dhe nuk e kundërshtoni Atë duke iu bindur ligjeve të bëra nga njeriu, i besoni Atij dhe vendimit të Tij mbi ju plotësisht, e doni Atë më shumë se këdo tjetër, kini frikë nga ndëshkimi i Tij dhe i lidhni të gjitha shpresat tek Ai, ju i nënshtroheni vetëm Atij…dhe atëherë PO, ju e jetoni fjalën La ilahe ilAllah!

Një pjesë e besimit në Teuhid është kushtimi i të gjitha adhurimeve, të brendshme dhe të jashtme, me fjalë dhe vepra, vetëm Allahut xh.sh. dhe të mos adhuroni asgjë apo dikë tjetër përveç Allahut xh.sh.

“Dhe Zoti juaj ka vendosur që të mos adhuroni përveç Tij.” (El-Isra, 17:23)

Kuptimi i La ilahe il Allah, se nuk meriton të adhurohet askush tjetër përveç Allahut xh.sh. – kjo kërkon që robi ta bëjë Allahun objektin e vetëm të adhurimit, duke mos e drejtuar asnjë adhurim tjetër përveç tek Ai, qoftë ai adhurim khauf apo kasajeh. , ose tevekkul (që do të thotë të besosh vetëm tek Allahu), dhe kuptimet e tjera të ibadetit. Është e detyrueshme për një rob që të kuptojë madhështinë e kësaj fjale dhe ta bëjë atë realitet në jetën e tij, dhe të mos e thotë fjalën në mënyrë bosh pa e kuptuar atë.

Dhe e kundërta e këtij Teuhidi është shirku. Dhe Allahu xh.sh. ka vendosur që mushrikët do të qëndrojnë përgjithmonë në xhehenem dhe na ka thënë se nuk do t’i falë ata dhe ua ka ndaluar Xhenetin, siç thotë:

“Vërtet, Allahu xh.sh. nuk ia fal shoqërinë Atij, por më pak se kaq ia fal kujt të dojë. Dhe ai që i bën shok Allahut, ka trilluar një mëkat të madh.” (En-Nisa 4:48).

Kuptoni rrezikun. INJORANCA FETARE ËSHTË E MADHE DHE MBAJTJA E ISLAMIT ËSHTË SI TË mbahesh MBI QYMYR TË NDEZUR ZJARR. Ti merr një roman dhe ajo që ke për të lexuar është disa mbeturina se magjia është një gjë e mirë, njerëz që nuk mund të vdesin kurrë dhe kanë fuqi hyjnore, obsesione dërrmuese me një qenie të krijuar (Muzgu, tek Yoga?), ndizni televizorin dhe gjeni shfaqje aty ku Islami po tallet, nënçmohet dhe shahet, ti merr celularin ku po bombardohesh me mesazhe për fallin, lojërat e fatit dhe me njerëz që pretendojnë se dinë të padukshmen! Ndërsa jetoni në një botë kaq të rrezikshme, sigurohuni që të jeni akoma musliman!

Dua të them, ne jemi këtu në këtë botë për të kënaqur Krijuesin tonë; do të ishte gjëja më e turpshme nëse nuk do t’ia dilnim kurrë! Sepse ne jemi krijuar nga Allahu xh.sh dhe për Allahun xh.sh dhe nëse nuk e kuptojmë këtë, jeta nuk do të ketë kurrë kuptim!

“Ai ka lindur. Ai u rrit. U martua. Më pas ai vdiq.” – Le të mos jetë vetëm kjo historia e jetës suaj.

Bëni diçka që ia vlen të përmendet. Diçka të madhe. Jetoni Islamin. Sepse dëshmimi për këtë dëshmi nuk është vetëm një veprim i gjuhës; le të dëshmojë zemra dhe tërë qenia jonë.

 

Artikulli paraprakLaicizmi i përkohshëm
Artikulli tjetërRiatdhesimi dhe tendenca për të ikur përsëri