Banka ruso-iraniane mund të heqë qafe dollarin amerikan

Moska dhe Tehrani po punojnë në mënyrë aktive për të hapur një bankë të përbashkët me plane për të kryer veprime në monedhën kombëtare, sipas ish-presidentit të Shoqërisë Miqësore Rusi-Iran Bahram Amirahmadiyan.

Vendimi për të krijuar një bankë u mor vitin e shkuar, por sanksionimet perëndimore kundër Tehranit kanë qenë pengesa kryesore.

“Sigurisht, perspektiva e hapjes së bankave ruse në Iran është mjaft tërheqëse dhe e rëndësishme sepse mund të zgjerojë dhe të përmirsojë bashkëpunimin tonë ekonomik,” tha Amirahmadiyan për agjensinë e lajmeve Sputnik, duke shtuar se bashkëpunimi mes dy vendeve ka një histori të gjatë.

Sipas burimeve zyrtare, Moska dhe Tehrani do të kryejë të gjitha operacionet tregtare në valutën e këmbimit kombëtar por plani mbetet për t’u vendosur.

“Për momentin, të gjitha veprimet bankare mes Rusisë dhe Iranit po kryhen në dollar ose euro. Është shumë e papërshtatshme, sepse të gjitha këto veprime kontrollohen ose nga BE ose nga bankat qëndrore të SHBA-së,” tha Amirahmadiyan.

Ai shtoi se rubla ruse mund të përfitojë gjithashtu nga hyrja e bankës në tregun iranian, gjë që do t’i mundësonte kompanive iraniane të blinin mallra ruse në rubla.

“Unë mendoj gjithashtu se rubla ruse mund të forcojë shumë tregun e monedhës iraniane, dhe të bëhet një monedhë tërheqëse… Shpresoj të ndodhë e njëjta gjë me rialin iranian në Rusi,” tha ai.

Tregtia dypalëshe mes Rusisë dhe Iranit momentalisht qëndron diku tek 5 miliard $ dhe është drejtuar kryesisht nga vendet e ndërmjetme si Qipro dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Tregu është rritur me 70 përqind që në 2015-n.

Vitin e shkuar, vendet ranë dakort për zhvillimin e lidhjeve ekonomike me Moskën, duke premtuar se do të mundësonin një hua shtetërore prej 5 miliard $ Tehranit për të promovuar bashkëpunim industrial. Huaja pritet të rrisë tregtinë mes dy vendeve. Qëllimi është të arrijë 10 milion $ nga ç’është momentalisht 1.6 miliard $.

Në korrik, u krye një marrëveshje plani bashkëpunimi strategjik pesë vjeçar që përfshin energjinë dhe projektet infrastrukturore

Artikulli paraprakNjë vit nga reforma fiskale, ngritën çmimet e shportës familjare
Artikulli tjetërYmeri i kundërshton dy licencat e Qeverisë