Banka Botërore dhe FMN formojnë një grup këshillimor për “rimëkëmbjen e qëndrueshme”

Grupi do të punojë në përcaktimin e agjendës për transformimin e qëndrueshëm bazuar në perspektiva të reja, modele të rritjes dhe zhvillimit

Banka Botërore (BB) dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) kanë formuar një grup të nivelit të lartë këshillues për rritjen e qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse, me synimin për të mundësuar një rimëkëmbje të fortë dhe për të vendosur një rrugë për zhvillimin e gjelbër, elastik dhe gjithëpërfshirës gjatë dekadës së ardhshme, raporton Anadolu Agency (AA).

Sipas një deklarate të FMN-së, grupi këshillues i përbërë nga ekspertë nga institucionet kërkimore, sektori privat dhe qeveritë do të punojë në sfida të shumta të ndërlidhura me të cilat përballet bota, veçanërisht në përkeqësimin e varfërisë dhe pabarazisë.

Grupi i ri këshillues do të punojë në përcaktimin e agjendës për një transformim të qëndrueshëm bazuar në perspektivat dhe modelet e reja të rritjes dhe zhvillimit.

“Të varfrit dhe më të rrezikuarit janë goditur më rëndë nga COVID-19, si dhe ndryshimet klimatike dhe sfidat e tjera. Unë shpresoj që ky Grup i Këshillimit i Nivelit të Lartë të ofrojë ide të reja për veprim me ndikim si në nivel vendi ashtu edhe globalisht”, tha Presidenti i Grupit të Bankës Botërore, David Malpass.

Kristalina Georgieva, drejtoresha menaxhuese e FMN-së, shtoi se “përmes analizës së politikave dhe propozimeve praktike, Grupi Këshillues i Nivelit të Lartë do të luajë një rol kryesor në këtë përpjekje dhe unë pres këtë bashkëpunim të rëndësishëm”.

Grupi këshillues së pari do të informojë mbi proceset dhe takimet që do të zhvillohen në vitin 2021 deri në Samitin e G20 në Romë (tetor) dhe COP26 në Glasgow (nëntor). /AA/

Artikulli paraprakAvioni i parë nga Riadi në Tiranë: ç’përfaqëson rruga e re ajrore Shqipëri – Saudi
Artikulli tjetërShkalla e pabarabartë e vaksinimit po krijon një ndarje të re ekonomike