Balanca jetë-punë po bëhet normaliteti i ri

Nuk është sekret që pandemia ka ndryshuar mënyrën se si ne punojmë. Miliona kompani u larguan për muaj të tërë dhe shumë planifikojnë të qëndrojnë në distancë për të ardhmen e parashikueshme. Por ka një ndryshim më të thellë që shumë kompani nuk arrijnë ta vënë re dhe do të ketë implikime afatgjata.

Në gusht të vitit 2021, 4.3 milionë amerikanë lanë punën e tyre, sipas një raporti të Byrosë së Punës dhe Statistikave. Ka disa arsye për këtë zhvendosje, shumë prindër kanë luftuar më parë për të gjetur një kujdes të besueshëm për fëmijët. Punëtorët e kuptuan se vlerësojnë fleksibilitetin e punës në distancë dhe preferuan të linin punën sesa të ktheheshin në zyrë, ndërsa të tjerët u ritrajnuan dhe lanë punën e tyre në shitje me pakicë, restorante dhe sektorë të tjerë të mikpritjes për punë zyrash më të sigurta, më të paguara ose më të rehatshme.

Megjithatë, unë besoj se arsyeja e vërtetë që punonjësit po largohen nga puna është shumë më e thjeshtë.

Pandemia ndryshoi atë që puna do të thotë për ne

Punonjësit nuk janë më të gatshëm të punojnë dy ose tre punë ose të punojnë më shumë se 60 orë për një kompani që e dinë se nuk kujdeset për ta. Pse? Sepse ata e kanë kuptuar se nuk duhet dhe preferojnë t’ia dalin me më pak sesa të punojnë deri në burnout.

Ajo që duam nga një punë, ku punojmë dhe mënyra se si ndërveprojmë me kolegët po kalon në një transformim masiv, me punonjësit që kënaqen duke kaluar në tregun e punëtorëve dhe duke lënë punë toksike me pagë të ulët. Lëvizja “gënjeshtra e sheshtë” inkurajon punëtorët e rinj në Kinë që të bëjnë aq sa duhet për t’ia dalë mbanë, por jo të punojnë vetë deri në vdekje, dhe lëvizja r/anitwork po fuqizon në mënyrë të ngjashme punonjësit amerikanë.

Dorëheqja e madhe ka implikime të rëndësishme për bizneset e të gjitha madhësive dhe industrive. Kur punëdhënësit nuk janë të gatshëm t’u ofrojnë punëtorëve fleksibilitetin e punës në distancë ose pagën që meritojnë, ata punëtorë mund dhe do të shkojnë diku tjetër.

Puna në distancë nuk është armiku

Disa udhëheqës po tërhiqen, duke këmbëngulur se puna në distancë po vret kulturën e kompanisë. Në fakt kjo nuk është e vërtetë. Remote kërkon të jesh më i qëllimshëm, por përfitimet i tejkalojnë sfidat.

Është gjithashtu e rëndësishme të pranohet se kompanitë plotësisht remote nuk duhet të ndahen 100% të kohës. Ekziston një rast i mirë përdorimi për ekipet remote që herë pas here mblidhen për t’u lidhur në rrjet dhe për të kryer bisedat e vështira shpesh të nevojshme.

Kolegët nuk janë familje dhe nuk duhet të jenë

Në përgjigje të kësaj ideje se puna në distancë shkakton izolim, mendoj se është koha për të shtyrë përsëri narrativën se kolegët tanë janë familjarë. Në fund të fundit, një punë është një punë. Puna nuk mund dhe nuk duhet të plotësojë të gjitha nevojat tona sociale dhe emocionale.

Ky brez kompanish duhet të kuptojë se lejimi i anëtarëve të tyre të skuadrës që të kenë më shumë fleksibilitet dhe një ekuilibër jetë-punë, është prioriteti i ri. Me më shumë kohë për familjen, miqtë dhe hobi të jashtëm, punëtorët janë më të lumtur në jetën e tyre, dhe kështu më të lumtur dhe më produktivë gjatë kryerjes së detyrave të tyre të punës.

Puna në distancë po ndryshon vendin dhe mënyrën se si punojmë, por gjithashtu po ndryshon marrëdhënien tonë me punën, dhe kjo është një gjë e mirë.  /BM/

/entrepreneur

Artikulli paraprakTetë çelësat për shërbimin e shkëlqyer ndaj klientëve – Arti i komunikimit
Artikulli tjetër8 hapa për rritjen e kompanisë tuaj