Aramco arrin marrëveshje prej 12,4 miliardë dollarësh me investitorët globalë

Sipas një deklarate, konsorciumi ndërkombëtar i investitorëve, duke përfshirë EIG dhe Mubadala, përbëhet nga një sektor i gjerë i investitorëve nga Amerika e Veriut, Azia dhe Lindja e Mesme

Aramco dhe një konsorcium ndërkombëtar investitorësh ranë dakord për marrëveshjen e shitjes dhe blerjes së aksioneve, në të cilën konsorciumi ka fituar një pjesë të prej 49 për qind të aksioneve në Kompaninë e Tubacioneve të Naftës Aramco, një filial i Aramco-s, për 12,4 miliardë dollarë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Sipas një deklarate, konsorciumi ndërkombëtar i investitorëve, duke përfshirë EIG dhe Mubadala, përbëhet nga një sektor i gjerë i investitorëve nga Amerika e Veriut, Azia dhe Lindja e Mesme.

Si pjesë e transaksionit, e njoftuar për herë të parë në prill 2021, Kompania e Tubacioneve të Naftës Aramco dhe Aramco arritën marrëveshje 25-vjeçare qiraje dhe kthimit të qirasë për rrjetin e qëndrueshëm të naftës së papërpunuar të Aramco-s.

Aramco vazhdon të mbajë shumicën e 51 për qind të aksioneve në Kompaninë e Tubacioneve të Naftës Aramco dhe mban pronësinë e plotë dhe kontrollin operacional të rrjetit të saj të qëndrueshëm të tubacioneve të naftës së papërpunuar.

Duke komentuar marrëveshjen, Presidenti dhe CEO i Aramco-s, Amin H. Nasser, tha se ky është një moment historik që reflekton vlerën e aseteve dhe hap rrugën përpara për strategjinë e optimizimit të portofolit.

“Ne planifikojmë të vazhdojmë të shqyrtojmë mundësitë për të përfituar nga aftësitë tona udhëheqëse të industrisë dhe për të tërhequr investimet e duhura në Arabinë Saudite”, shtoi ai.

Tubacionet e Naftës Aramco tërhoqën një grup global të investitorëve kryesorë institucionalë nga Kina, Mbretëria e Arabisë Saudite, Koreja, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Shtetet e Bashkuara duke përfshirë, ndër të tjera, Kompaninë e Investimeve Mubadala, Investitor Sovran në Abu Dhabi, Fondi i Rrugës së Mendafshtë, Hassana dhe Menaxhmenti i Aseteve të Samsung, si dhe EIG. /AA/

Artikulli paraprakKush vijnë të parët: klientët apo punonjësit?
Artikulli tjetërMurtezaj: ATK ka arritur tejkalimin e objektivave sipas planit të punës