Anglia parashikon të shpenzojë 8 miliardë paund shtesë për arsimin dhe shëndetësinë

Ministri britanik i Financave Rishi Sunak planifikon një program prej 5 miliardë paund (6.9 miliardë dollarë) për të financuar kërkimin shëndetësor dhe 3 miliardë paund fonde shtesë për arsimin e mëtejshëm në buxhetin e javës së ardhshme, thanë zyrtarët e Ministrisë së Financave.

“Ne duam ta bëjmë Mbretërinë e Bashkuar vendin më të mirë në botë për të filluar, rritur dhe investuar në një biznes, ndërsa vazhdojmë të mbështesim ndërmarrjet, të krijojmë vende pune dhe të rritemi gjatë rimëkëmbjes nga pandemia”, tha Sunak në një deklaratë.

Sunak pritet të vendosë kufij mjaft të shtrënguar për shumicën e fushave të shpenzimeve publike të përditshme në buxhetin e tij të mërkurën, i cili do të kërkojë të ulë borxhin publik pas një rritjeje rekord të huamarrjes gjatë pandemisë COVID-19.

Shumica e parave të arsimit do të mbështesin studentët 16 deri në 19 vjeç në Angli të cilët po studiojnë një kualifikim të ri alternativ ndaj provimeve tradicionale të lënies së shkollës, të cilat janë rruga normale drejt universitetit, tha Ministria e Financave.

Rreth 550 milionë paund do të financojnë edukimin dhe trajnimin për të rriturit, duke përfshirë aftësitë e llogaritjes dhe kurse tre deri në katër mujore në fusha të tilla si aftësitë digjitale, ndërtimi dhe rolet në industrinë hekurudhore dhe bërthamore.

Qeveria e Johnson dëshiron të promovojë praktikat dhe alternativat e tjera ndaj diplomave standarde universitare, të cilat beson se ofrojnë perspektiva të dobëta pune për shumë studentë dhe bëjnë shumë pak për të trajtuar mungesat e aftësive në industri.

Ministria britanike e Shëndetësisë do të marrë 5 miliardë paund gjatë tre viteve të ardhshme për të financuar kërkimin dhe zhvillimin, përfshirë 2 miliardë paund në 2024, për të cilën Ministria e Financave tha se ishte 57% më shumë në para sesa para pandemisë COVID-19.

Reuters

Artikulli paraprakFacebook po zhvillon algoritme të reja që mund të gjurmojnë gjithçka që ju bëni
Artikulli tjetërMicrosofti: Hakerët e mbështetur nga Rusia synojnë shërbimet “cloud”