Amazon paditet nga New York për përgjigjen ‘e mangët’ Covid-19

Prokurori i lartë i Nju Jorkut ka akuzuar Amazon për mungesë të ligjeve të shëndetit dhe sigurisë në përgjigjen e saj ndaj pandemisë së koronavirusit.

 

Në një proces gjyqësor, Prokurori i Përgjithshëm Letitia James tha se Amazon kishte shfaqur një “shpërfillje flagrante” për rregullat dhe hakmarrja ilegale ndaj punëtorëve që ngritën shqetësime.

 

Javën e kaluar Amazon u përpoq të bllokonte procesin gjyqësor me veprimet e veta ligjore.

 

Ajo tha se zonja James po zbatonte një standard “jo konsistent dhe të padrejtë”.

 

“Ne kujdesemi thellë për shëndetin dhe sigurinë e punonjësve tanë, siç u demonstrua në regjistrimin tonë javën e kaluar dhe nuk besojmë se paraqitja e Prokurorit të Përgjithshëm paraqet një pamje të saktë të përgjigjes udhëheqëse të industrisë së Amazon ndaj pandemisë”, tha zëdhënësi Kelly Nantel në një deklaratë.

 

‘Rrezik për shëndetin publik’

Amazon u përball me kritika nga punëtorët në të gjithë botën vitin e kaluar në lidhje me përgjigjen e saj ndaj pandemisë së koronavirusit. Në Francë dhe Spanjë, zyrtarët e detyruan firmën të bënte ndryshime pasi sindikatat paraqitën ankesa.

 

Punonjësit e Amazon bëjnë grevë për mbrojtjen nga virusi

Memorandumi ‘Jo i zgjuar’ tregon qëndrimin e unionit të Amazon

Lufta e punëtorëve në Amazon: ‘Ju jeni një dhjamë në sistem’

Zonja James tha se hetimi i saj për kushtet në dy depo në New York City zbuloi se Amazon kishte zbatuar një program “të mangët” për të gjurmuar kontaktet e punëtorëve të infektuar dhe nuk ndiqte rregullat që kërkojnë nga kompanitë të mbyllin dhe dezinfektojnë zonat që ishin vizituar nga një person i sëmurë, ndër shkeljet e tjera.

 

Ajo tha se firma “preu qoshet” kur bëhej fjalë për hapa që do të dëmtonin vëllimin e saj të shitjeve – dhe fitimin.

 

Prokurori i Përgjithshëm i Nju Jorkut Letitia James

AKTIVITETET E AUTORIT TAGE IMAZHIT

kryeprokurori i Përgjithshëm i Nju Jorkut Letitia James thotë se Amazon “preu qoshet” në masat e sigurisë

“Mosrespektimi flagrant i Amazon për kërkesat e shëndetit dhe sigurisë ka kërcënuar sëmundje serioze dhe dëmtime të mëdha për mijëra punëtorë në këto ambiente dhe paraqet një rrezik të vazhdueshëm thelbësor dhe specifik për shëndetin publik,” tha ajo në skedar.

 

Zonja James nisi hetimin e saj marsin e kaluar pas ankesave të shumta në lidhje me mungesën e masave paraprake për punëtorët në Nju Jork, atëherë epiqendra e shpërthimit të koronavirusit në Amerikë.

 

Sonda më vonë u zgjerua për të përfshirë shqetësimet në lidhje me hakmarrjen pasi Amazon pushoi nga puna disa nga punëtorët, duke përfshirë Christian Smalls, të cilët folën rreth çështjeve.

 

“Ndërsa Amazon dhe CEO i saj bënë miliarda gjatë kësaj krize, punonjësit e zellshëm u detyruan të durojnë kushte të pasigurta dhe u hakmorën për shprehjen me të drejtë të këtyre shqetësimeve,” tha ajo.

 

“Që nga fillimi i pandemisë, është e qartë se Amazon e ka vlerësuar fitimin mbi njerëzit dhe nuk ka arritur të sigurojë shëndetin dhe sigurinë e punëtorëve të saj.”

 

Në ankesën e saj javën e kaluar, Amazon tha se zonja James nuk kishte mbikëqyrje mbi çështjet e vendit të punës, për të cilat tha se rregullohen nga ligjet kombëtare të punës.

 

Ajo gjithashtu e akuzoi atë për injorimin e hapave që ndërmarrja ka ndërmarrë për të mbrojtur punëtorët e saj, duke treguar një inspektim të inspektimit të qytetit të 30 marsit në magazinën e saj në Staten Island, New York, i cili arriti në përfundimin se “nuk kishte absolutisht asnjë fushë shqetësimi”.

 

Shkalla e infeksionit midis stafit të Amazon në New York është gjysma e asaj të popullsisë së përgjithshme të zonës, shtoi ai.

 

Amazon tha se e pushoi z. Smalls për shkelje të kërkesave që ai bëri në karantinë pasi u ekspozua ndaj virusit.\BBC\

Artikulli paraprakSi mund të menaxhoni raportin me klientët tuaj
Artikulli tjetërUnited Airlines do të përdorë taksi fluturuese në aeroport