Aftësi të buta që çdo udhëheqës duhet të zotërojë

Përveç aftësive teknike, një udhëheqës i suksesshëm duhet të zotërojë edhe aftësitë e buta. Të njohura për njerëzit si aftësi ndërpersonale, aftësitë e buta si negocimi, ndërtimi i moralit dhe ruajtja e marrëdhënieve janë kritike për suksesin e një lideri. Këto janë aftësitë që një lider duhet të zotërojë në mënyrë që të jetë i suksesshëm në kryerjen e detyrave të tij.

Dëgjimi

Ata që komunikojnë mirë nuk janë vetëm të aftë në artikulimin e mendimeve të tyre, por janë edhe dëgjues të shkëlqyer. Një udhëheqës i suksesshëm e kupton rëndësinë e dëgjimit të ideve të njerëzve të tjerë.

Këshillë: Kushtojini vëmendje bashkëbiseduesit, mbani shënime, mos gjykoni dhe jini të hapur ndaj opinioneve.

Komunikimi

Komunikimi është thelbësor për formimin dhe ruajtjen e marrëdhënieve. Një udhëheqës që ndan ide mund të menaxhojë më lehtë punonjësit dhe të krijojë një mjedis pune produktiv.

Këshillë: Komunikoni me edukatë dhe tregoni besim. Shmangni fjalët: ‘ndoshta’, ‘më shpejt’.

Përcjellja e lajmeve të këqija

Askujt nuk i pëlqen të japë lajme të këqija, por çdo drejtues e di se është pjesë e punës.

Këshillë: Është më mirë të jepni lajmin e keq personalisht jo  me email ose shkrim. Jini të sinqertë dhe jepuni punonjësve mundësinë të përgjigjen dhe të diskutojnë se si lajmet ndikojnë tek ata.

Negocimi

Lideri negocion gjatë gjithë ditës me klientët, punonjësit, miqtë, familjen. Një negociator i suksesshëm i kushton vëmendje dëshirave të të tjerëve, duke nxitur atë që dëshiron.

Këshillë: Shikoni situatën përmes syve të personit tjetër, përgatituni të ofroni disa opsione, tregoni se kuptoni dhe ofroni të ndihmoni në një farë mënyre që tregon se jeni një lojtar ekipi.

Kritika

Për një drejtues, monitorimi i punonjësve që nuk e kryejnë plotësisht punën e tyre, dhënia e kritikave ka një rëndësi të madhe për të ruajtur standardet e kompanisë.

Këshillë: Mos kritikoni para punonjësve të tjerë, tregohuni specifik dhe thoni se çfarë duhet të ndryshojë punonjësi.

Ballafaqimi me njerëz “të vështirë”.

Në çdo zyrë ka punonjës “të vështirë” sjellja dhe qëndrimet e të cilëve mund të kërcënojnë harmoninë e vendit të punës. Lideri duhet të dijë si të sillet me punonjës të tillë.

Këshillë: Merruni me problemin më shpejt. Përdorni informacion të dokumentuar kur tregoni sjellje të papranueshme dhe zbatoni një plan për të korrigjuar sjelljen.

Sjellje te mira

Një drejtues që demonstron sjellje të mira ndërton marrëdhënie pozitive me punonjësit, por gjithashtu jep një shembull që pjesa tjetër e zyrës duhet të ndjekë.

Këshillë: Respektoni kohën e të tjerëve, mos u vononi në takime, mos e ndërprisni bashkëbiseduesin…

Mirnjohje për një punë të bërë mirë

Një drejtues i mirë vlerëson punën e bërë mirë.

Këshillë: Festoni suksesin e një kolegu që ka kryer mirë një detyrë të caktuar në një takim ku mund të urojnë edhe të tjerët.

/studentet.mk/

Artikulli paraprakAfro 3 mijë ndërmarrje të reja ekonomike u regjistruan vetëm gjatë muajve prill-qershor në Kosovë
Artikulli tjetërMenaxhimi i procesit