A është Mbretëria e Bashkuar gati të funksionojë pa para?

Dhjetë milionë njerëz do të luftonin për të përballuar në një shoqëri pa para, edhe pse vetëm 17% e pagesave tani bëhen me kartëmonedha dhe monedha.

Dalja pa para do ta bënte të vështirë buxhetimin dhe do të ishte një “bezdi e madhe” për 15 milionë të tjerë, zbuloi Shoqëria Mbretërore e Arteve (RSA).

Mijëra degë bankash janë mbyllur vitet e fundit dhe aksesi në tërheqjet e parave të gatshme është nën kërcënim.

Një raport i BBC tregon se RSA tha se “dashi drejt dixhitalit” mbante rreziqe të mëdha pasi financat ishin shtrirë.

“Për miliona njerëz, marrëdhënia e tyre me paratë është kritike për mënyrën se si ata e menaxhojnë buxhetin e tyre javor,” tha Mark Hall, autor i raportit të quajtur Censusi i parave.

“Pavarësisht se bankat dhe blerjet në internet po bëhen më të zakonshme, hulumtimi tregon se përqindja e popullsisë që varet tërësisht nga paratë e gatshme është e pandryshuar.”

Raporti thoshte se megjithëse miliona njerëz përfituan nga komoditeti i gjërave si pagesat me smartphone, të tjerët u ndjenë të detyruar në një botë për të cilën nuk ishin të pajisur.

Rreth 15 milionë njerëz përdorën para për të buxhetuar, thuhet në raport, gjë që ishte edhe më e rëndësishme kur kostoja e jetesës po rritej.

Zonat e Liverpool Walton dhe Bradford South patën rënien më të vogël në tërheqjet e parave dhe ishin ndër më të privuarat në Mbretërinë e Bashkuar, tha ai.

Ndër ata që duan të mbajnë para është Joanne Batty, nga Leeds, e cila tha se ishte ende mënyra “e lehtë dhe e thjeshtë” për të paguar dhe menaxhuar financat.

“Është stres dhe pa probleme”, tha ajo, duke shpjeguar se i pëlqente kontrolli që kishe ti si konsumator me kartëmonedha dhe monedha.

51-vjeçarja tha se një episod “traumatik” në të cilin ajo ishte viktimë e mashtrimit do të thoshte se ajo tani ishte shumë më skeptike për pagesat online dhe dixhitale.

The Royal Society for the Incouragement of Arts (RSA), Manufactures and Commerce përdori anketa dhe intervista gjatë hulumtimit të saj.

Ai sugjeroi gjithashtu se, ndryshe nga ata që vareshin nga paratë e gatshme, kishte 11 milionë njerëz të tjerë që ishin konvertuar pa para.

Ata preferuan shumë pagesat dixhitale dhe nuk panë asnjë përfitim në përdorimin e parave të gatshme.

Ky është studimi i parë i madh në temën e mbështetjes në para që nga rishikimi i aksesit në para në 2019.

Autorja e atij raporti të vitit 2019, Natalie Ceeney, tha: “Pyetja që bëmë tre vjet më parë ishte nëse Mbretëria e Bashkuar është gati të shkojë pa para? Përgjigjja është ende jo”.

Ajo tha për programin Today të BBC Radio 4 se pagesat dixhitale “thjesht nuk funksionojnë” për disa njerëz, duke përfshirë 1.5 milion që nuk kanë një llogari bankare dhe numra të ngjashëm pa brez të gjerë.

“Ata po margjinalizohen gjithnjë e më shumë, nuk janë në gjendje të paguajnë për mallra dhe shërbime, dhe për shumë njerëz ata mund të humbasin pavarësinë e tyre, veçanërisht për të moshuarit, dhe kjo mund t’i lërë njerëzit gjithnjë e më të izoluar,” tha zonja Ceeney.

Ndër rekomandimet në raportin e fundit të RSA ishin:

Legjislacioni për të siguruar që të gjithë të kenë akses në para pranë shtëpisë së tyre.

Pagesa me para në dorë duhet të pranohet për shërbimet thelbësore si darkat e shkollës dhe faturat e taksave të këshillit.

Mësimet e parasë dixhitale duhet të mësohen që nga shkolla fillore e tutje.

Asnjë rajon nuk duhet të humbasë hapjen e brezit të gjerë.

Martin McTague, nga Federata e Bizneseve të Vogla, tha: “Një në katër biznese të vogla të High Street thotë se paratë e gatshme janë ende mënyra më e popullarizuar e pagesës midis klientëve.

“Ky raport i ri me të drejtë sugjeron një kombinim të inovacionit në aksesin e lirë në hapësirën e parave të gatshme dhe investimin në aftësinë dixhitale si rrugë përpara.”

Mbyllja e mijëra degëve të bankave dhe ATM-ve ka ndezur debatin për aksesin në para dhe aftësinë e bizneseve të vogla për të arkëtuar paratë e tyre pranë.

“Me mbylljen e degëve të bankave, problemi me të cilin përballet një shitës me pakicë është nëse ata mbyllin dyqanet në kohën e drekës, shkojnë dhe vozisin diku tjetër, qëndrojnë në një radhë për të paguar para në dorë dhe kthehen, apo shkojnë pa para?” tha zonja Ceeney.

Bankat e mëdha nënshkruan kohët e fundit një marrëveshje të re vullnetare që do të thotë se një vlerësim i pavarur i nevojave lokale do të kryhet çdo herë që një degë mbyllet.

Këto rishikime mund të rekomandojnë hapjen e një dege të përbashkët, instalimin e një ATM ose përmirësimin e një Zyre Postare.

Bankat do të angazhohen për të ofruar çdo gjë që rekomandohet.

Qeveria po nxjerr ligje për t’i dhënë Autoritetit të Sjelljes Financiare mbikëqyrjen e aksesit në para.

Ajo ka hapur gjithashtu rrugën që më shumë dyqane komoditeti të ofrojnë kthim parash për klientët, edhe nëse ata nuk po bëjnë një blerje. /scan-tv/

Artikulli paraprakInvestime “të pavërejtshme” në ekonomi
Artikulli tjetërAnija e parë elektrike në botë nis udhëtimin e saj të parë