Pushimet: Industria e udhëtimeve kërkon ‘rrugëdalje nga kriza ne UK

24

 

Industria e udhëtimeve i ka kërkuar kryeministrit të sigurojë një “udhërrëfyes” për t’i bërë njerëzit të udhëtojnë përsëri këtë verë.

 

Një numër i organizatave të udhëtimit dhe bizneseve i kanë shkruar një letër të hapur Z. Johnson duke kërkuar lutje për mbështetje të përshtatur për të parandaluar humbjen e më shumë vendeve të punës dhe shkatërrimin e bizneseve.

“Ne ju nxisim të siguroni një rrugëdalje nga kriza për industrinë e udhëtimeve,” thotë ajo.

  1. Johnson do të paraqesë planet e tij për lehtësimin e rregullave të bllokimit në 22 Shkurt.

Sipas kufizimeve aktuale kombëtare, pushimet nuk lejohen askund në MB. Udhëtimet ndërkombëtare janë të kufizuara në qëllime thelbësore, të tilla si për punë, takime mjekësore ose arsimim.

Një zëdhënëse e qeverisë tha se ajo tashmë ka vendosur “një nga paketat më gjithëpërfshirëse dhe bujare të mbështetjes së biznesit në botë”.

Por nënshkruesit e letrës kanë kërkuar ndihmë të mëtejshme për të mbrojtur jetesën e qindra mijëra njerëzve të punësuar në sektor dhe për të rindërtuar kontributin prej 80 miliardë funte që sektori jep në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar.

Ajo u organizua nga Shoqata e Agjentëve Britanikë të Udhëtimit dhe Koalicioni i Udhëtimit Save Future dhe nënshkruesit e saj përfshijnë organizata dhe biznese në të gjithë industrinë e udhëtimeve, të tilla si Tui, EasyJet Holidays dhe Airlines UK.

 

‘Shumë herët’ për të vendosur për pushimet e verës, thotë Hancock

Kryeministri ‘optimist’ komploton lehtësimin e bllokimit ‘të kujdesshëm’

Cilat janë rregullat e reja për testimin dhe karantinën në hotel?

Rreth 160,000 vende pune janë humbur dhe shumë biznese kanë mbyllur dyert e tyre përherë gjatë pandemisë, thotë ajo.

Prodhimi ekonomik për udhëtime ra me 86% për agjentët e udhëtimit dhe operatorët turistikë dhe 90% për aviacionin, midis shkurtit dhe dhjetorit 2020, sipas shifrave të fundit nga Zyra për Statistikat Kombëtare.

Ka pasur pak mundësi për të rikuperuar ose gjeneruar para që kur Covid-19 goditi për herë të parë sektorin 12 muaj më parë, theksoi letra, me kufizime në vend për udhëtimet ndërkombëtare për pjesën më të madhe të vitit të kaluar.

 

Mbeshtetje financiare

Industria tha që qeveria duhet të sigurojë mbështetje të përshtatur financiare për të ndihmuar bizneset e udhëtimit përmes, duke përfshirë grante që marrin parasysh ndikimin e kufizimeve ndërkombëtare të udhëtimit dhe shtrirjen e masave të tjera mbështetëse, të tilla si lehtësimin e normave të biznesit, në vitin e ardhshëm financiar.

“Ne gjithashtu e dimë që rikuperimi i udhëtimit ka të ngjarë të jetë gradual, gjë që do të kërkojë mirëmbajtjen e mbështetjes fleksibile gjatë gjithë sezonit të verës, si dhe lehtësime të tjera rregullatore dhe masa mbështetëse për të ndihmuar bizneset të përmbushin kostot e tyre fikse”, shtoi letra .

Për më tepër, ajo i kërkoi qeverisë që:

Njohin që industria “nuk mund të presë” për zhvillimin e plotë të programit të vaksinimit para se njerëzit të fillojnë të udhëtojnë përsëri.

Lehtësoni udhëtimin përmes një çertifikate të njohur për të bërë të mundur që kufizimet të relaksohen për udhëtarët e vaksinuar.

Ktheni këshillat e udhëtimit të Zyrës së Jashtme në Covid-19 në një bazë rajonale, në krahasim me një vend të tërë.

Sigurohuni që këshillat të përqendrohen në rrezikun për njerëzit në destinacione.

Një sistem i mbështetjes financiare për aeroportet në Angli u hap në janar, pasi të gjithë korridoret e udhëtimit në Mbretërinë e Bashkuar – të cilat kishin qenë në vend për të lejuar ardhjet nga disa vende të hiqnin dorë nga karantina – u mbyllën.

 

Ministri i aviacionit Robert Courts tha në atë kohë se Skema e Mbështetjes së Operacioneve të Aeroportit dhe Tokës “do të ndihmojë aeroportet të ulin” kostot shtesë me të cilat përballen për shkak të pandemisë.

Skema ishte njoftuar për herë të parë në nëntor, por pa një datë të caktuar fillimi. Ai përfshin grante deri në 8 milion £ për aplikant, për t’u përdorur për të mbuluar kostot fikse, siç janë normat e biznesit.

 

Një zëdhënëse e Departamentit të Transportit shtoi: “Ka një punë të vazhdueshme që po zhvillohet në të gjithë qeverinë duke parë mënyrën më të mirë për të mbështetur të gjithë sektorët e ekonomisë, duke përfshirë industrinë e udhëtimeve, dhe Buxheti më 3 Mars do të përcaktojë fazën tjetër të mbështetjes ekonomike .

“Të hënën, kryeministri do të përcaktojë udhërrëfyesin për lehtësimin e kufizimeve, të cilat ne po kërkojmë të bëjmë në një mënyrë të kujdesshme dhe të pakthyeshme.”\BBC\