8 Trendet kryesore të Teknologjisë për vitin 2020

Teknologjia tani po evoluon me një ritëm kaq të shpejtë saqë parashikimet vjetore të trendeve mund të duken të vjetra para se ato madje të publikohen si një postim apo artikull i botuar në blog. Ndërsa evoluon teknologjia, ajo mundëson ndryshim dhe përparim edhe më të shpejtë, duke shkaktuar një përshpejtim të shkallës së ndryshimit, derisa përfundimisht ai do të bëhet eksponencial.

Profesionet e bazuara në teknologji nuk ndryshojnë me të njëjtën shpejtësi, por edhe ato evoluojnë, dhe profesionisti i shkathët i IT-së pranon që roli i tij ose saj nuk do të mbetet i njëjtë. Dhe një punëtor i IT-së i shekullit 21 do të mësojë vazhdimisht (për shkak të domosdoshmërisë nëse jo dëshirës).

Ҫfarë do të thotë kjo për ju? Do të thotë të qëndrosh në hap me kohën me trendet e teknologjisë. Dhe kjo do të thotë të mbash sytë nga e ardhmja, të dish se cilat aftësi do të duhet të dish dhe cilat lloje të punëve dëshiron të kualifikohesh për të bërë. Këtu janë 8  trende të teknologjisë që duhet ti përcjellni në vitin 2020, dhe disa nga vendet e punës që do të krijohen nga këto trende.

  1. Inteligjenca Artificiale (AI)

Inteligjenca artificiale, ose AI, ka marrë tashmë shumë vëmendje vitet e fundit, dhe ajo vazhdon të jetë një trend për të përcjell sepse afekton në mënyrën se si jetojmë, punojmë dhe luajmë dhe kjo është vetëm në fazat e hershme. Për më tepër, degë të tjera të AI janë zhvilluar, duke përfshirë Mësimin e Makinerisë, të cilën do ta shqyrtojmë më poshtë. AI i referohet sistemeve kompjuterike të ndërtuara për të imituar inteligjencën njerëzore dhe për të kryer detyra të tilla si njohja e imazheve, të folurit ose modeleve dhe vendimmarrja. AI mund t’i bëjë këto detyra më shpejt dhe më saktë se njerëzit.

Pesë nga gjashtë amerikanë përdorin shërbime të AI në një formë ose një tjetër çdo ditë, duke përfshirë aplikacionet e navigimit, shërbimet e transmetimit, asistentët personal të telefonave të menqur, aplikacionet për ndarjen e udhëtimeve, asistentët personalë të shtëpisë dhe pajisjet e zgjuara të shtëpisë. Përveç përdorimit të konsumatorit, AI përdoret për të rezervuar vendin në trena, vlerësimin e rrezikut të biznesit, parashikimin e mirëmbajtjes dhe përmirësimin e efikasitetit të energjisë, midis shumë detyrave të tjera të kursimit të parave.

AI është një pjesë e asaj që i referohemi gjerësisht si automatizimi, dhe automatizimi është një temë e nxehtë për shkak të reduktimit të mundshëm të vendeve të punës. Ekspertët thonë se automatizimi do të eliminojë 73 milion më shumë vende pune deri në vitin 2030. Sidoqoftë, automatizimi po krijon vende pune, por edhe do t’i eliminojë disa prej tyre, veçanërisht në fushën e AI: Pundits parashikon që vendet e punës në AI do të numërojnë 23 milion deri në vitin 2020. Punët do të krijohen në zhvillim , programim, testim, mbështetje dhe mirëmbajtje,kjo sa për të përmendur disa tyre. Arkitekti i Inteligjencës Artificiale është një prej punëve të tilla. Për të mësuar më shumë rreth punëve të mundshme në AI, lexoni në lidhje me ndërtimin e një karriere në AI ose pse duhet të fitoni një AI çertifikim.

  1. Mësimi i Makinerisë

Mësimi i makinerisë është një nënbashkësi e AI. Me Mësimin e Makinerisë, kompjuterët janë programuar të mësojnë të bëjnë diçka për të cilën nuk janë programuar: ata mësojnë duke zbuluar modele dhe njohuri nga të dhënat. Në përgjithësi, ne kemi dy lloje të të nxënit, të mbikëqyrur dhe të pambikëqyrur.

Përderisa Mësimi i Makinerisë është një nëngrup i AI, ne gjithashtu kemi nëngrupe brenda fushës së Mësimit të Makinerisë, përfshirë rrjetet neutrale, përpunimin e gjuhës natyrore (NLP) dhe mësimin e thellë. Secila prej këtyre nëngrupeve ofron një mundësi për tu specializuar në karrierë në këto drejtime që vetëm do të rriten.

Mësimi i makinerisë po vendoset me shpejtësi në të gjitha llojet e industrive, duke krijuar një kërkesë të madhe për profesionistë të talentuar. Tregu i Mësimit të Makinerisë pritet të rritet në 8,88 miliardë dollarë deri në vitin 2022. Aplikimet e Mësimit të Makinerisë përdoren për analiza të të dhënave, mining e të dhënave dhe njohjen e modeleve. Në anën e konsumatorit, Mësimi i Makinerisë fuqizon rezultatet e kërkimit në internet, reklamat në kohë reale dhe zbulimin e ndërhyrjeve në rrjet, për të përmendur vetëm disa nga shumë detyra që mund të bëjë.

Përveç përfundimit të detyrave të panumërta për ne, ajo po gjeneron edhe punë. Punët e Mësimit të Makinerisë renditen në punët me kërkesat më të mëdha në LinkedIn, me gati 2.000 lista të punëve të postuara. Dhe këto punë paguhen mirë: Në vitin 2017, paga mesatare për një inxhinier të Mësimit të Makinerisë ishte 106.225 dollarë pagë vjetore. Punët e Mësimit të Makinerisë përfshijnë inxhinierë, zhvillues, studiues dhe shkencëtarë të të dhënave.

  1. Automatizimi i Procesit Robotik (RPA)

Ashtu si AI dhe Mësimi i Makinerisë, Automatizimi i Procesit Robotik(RPA), është një teknologji tjetër që po automatizon punët.RPA është përdorimi i softuerit për të automatizuar proceset e biznesit, siç janë interpretimi i aplikacioneve, përpunimi i transaksioneve, trajtimi i të dhënave dhe madje edhe përgjigja ndaj postave elektronike. RPA automatizon detyrat e përsëritura që dikur bënin njerëzit. Këto nuk janë vetëm detyrat ndihmëse të një punëtori me pagë të ulët: deri në 45 përqind të aktiviteteve që bëjmë mund të automatizohen, përfshirë punën e menaxherëve financiarë, mjekëve dhe CEO-ve.

Megjithëse Forrester Research vlerëson se automatizimi i RPA-së do të kërcënojë jetesën e 230 milion  punëtorëve me njohuri të ndryshme, ose afërsisht 9 përqind të fuqisë punëtore globale, RPA gjithashtu po krijon vende të reja pune ndërsa ndryshon punët ekzistuese. McKinsey zbulon se më pak se 5 përqind e profesioneve mund të jenë plotësisht të automatizuara, por rreth 60 përqind mund të automatizohen pjesërisht.

Për ju si një profesionist i IT-së që shikon të ardhmen dhe përpiqet të kuptojë trendet e teknologjisë, RPA ofron shumë mundësi karriere, duke përfshirë zhvilluesin, menaxherin e projektit, analistin e biznesit, arkitektin e zgjidhjeve dhe konsulentin. Dhe këto punë paguhen mirë. SimplyHired.com thotë se paga mesatare e RPA-së është 73.861 dollarë, por kjo është mesatarja e përpiluar nga pagat për junior zhvilluesit deri tek senior arkitektët e zgjidhjeve, ku 10 përqind i sipërm fitojnë mbi 141,000 dollarë në vit. Kështu që, nëse jeni të etur për të mësuar dhe ndjekur një karrierë në RPA, kursi Hyrje në Automatizimin e Procesit Robotik (RPA) duhet të jetë hapi tjetër që ju ndërmerrni për të filluar një karrierë në këtë drejtim.

  1. Llogaritja në skaj (Edge Computing)

Një trend teknologjie për tu përcjell, platforma cloud është bërë rrjedhë kryesore, me lojtarët kryesorë AWS (Amazon Ueb Shërbimet), Microsoft Azure dhe Google Cloud që mbizotërojnë në treg. Adaptimi i cloud platformës është akoma në rritje, pasi gjithnjë e më shumë biznese migrojnë në një zgjidhje cloud. Por nuk është më një teknologj në zhvillim.

Ndërsa sasia e të dhënave me të cilat merremi vazhdon të rritet, ne kemi kuptuar mangësitë e llogaritjes në cloud në disa situata.Llogarija në Skaj është krijuar për të ndihmuar në zgjidhjen e disa prej atyre problemeve si një mënyrë për të anashkaluar vonesën e shkaktuar nga llogaritjet në cloud dhe marrja e të dhënave në një databazë për përpunim. Mund të ekzistojë “në skaj”, nëse do, më afër vendit ku duhet të ndodhë llogaritja. Për këtë arsye, Llogaritja në Skaj mund të përdoret për të përpunuar të dhëna të ndjeshme ndaj kohës në vende të largëta pa rrjet ose me rrjet të kufizuar  në një lokacion të centralizuar. Në ato situata, Llogaritja në Skaj mund të veprojë si mini datacenter. Llogaritja në Skaj do të rritet me rritjen e përdorimit të pajisjeve Internet of Things (IoT). Deri në vitin 2022, tregu botëror i informatikës pritet të arrijë në 6.72 miliardë dollarë. Si me çdo treg në rritje, kjo do të krijojë punë të ndryshme, kryesisht për inxhinierët e softuerit.

  1. Realiteti Virtual dhe Realiteti i Zmadhuar

Realiteti Virtual (VR) zhyt përdoruesin në një mjedis ndërsa Realiteti i Zmadhuar (AR) rrit ambientin e tyre. Edhe pse VR kryesisht është përdorur për lojëra deri më tani, ai është përdorur gjithashtu për trajnime, si me VirtualShip, një program simulimi i përdorur për të trajnuar kapitenët e anijeve të Marinës, Ushtrisë dhe Rojeve Bregdetare të SHBA-së. Pokemon Go i popullarizuar është një shembull i AR.

Të dy VR dhe AR kanë potencial shumë të madh në trajnim, argëtim, arsim, marketing, dhe madje edhe rehabilitim pas një dëmtimi. Ose mund të përdoret për të trajnuar mjekët për të bërë operacione, ti ofroj vizitorëve të muzeut një përvojë më të thellë, të përmirësojnë parqet e lojërave, apo edhe të përmirësojnë marketingun, sikur me strehën e autobusëve të Pepsi Max.

Ka tregtarë të mëdhenj në tregun VR, si Google, Samsung dhe Oculus, por shumë startup janë duke u formuar dhe ata do të punësojnë, dhe kërkesa për profesionistë me aftësi VR dhe AR vetëm do të rritet. Fillimi në VR nuk kërkon shumë njohuri të specializuara. Shkathtësitë themelore të programimit dhe një mentalitet i mendimit progresiv mund të të sigurojnë një punë, megjithëse punëdhënësit e tjerë do të kërkojnë harduer inxhinierë me aftësi për optikë.

  1. Blockchain

Edhe pse shumica e njerëzve e ndërlidhin teknologjinë e blockchain vetëm me kriptovalutat, të tilla si Bitcoin, blockchain ofron siguri që është e dobishme në shumë mënyra të tjera. Në termat më të thjeshtë, blockchain mund të përshkruhet si të dhëna që mund të shtoni, të mos hiqni ose ndryshoni. Prandaj termi “zinxhir”(chain) përdoret sepse po krijon një zinxhir të dhënash. Të mos qenit në gjendje të ndryshoni blloqet e mëparshme është ajo që e bën atë kaq të sigurt. Për më tepër, blockchain-i drejtohet nga një konsensus, kështu që asnjë entitet nuk mund të marrë kontrollin e të dhënave. Me blockchain, nuk keni nevojë për një palë të tretë të besuar për të mbikëqyrur ose vërtetuar transaksionet. Ju mund t’i referoheni ndonjë tutorialit për Blockchain për të kuptuar më hollësisht këtë teknologji.

Disa industri janë duke përfshirë dhe zbatuar blockchain, dhe me rritjen e përdorimit të teknologjisë blockchain, po rritet edhe kërkesa për profesionistë të aftë. Në këtë drejtim, ne tashmë jemi prapa. Sipas Techcrunch.com, punët e lidhura me blockchain janë kategoria e dytë në rritje më të shpejtë të vendeve të punës, me 14 hapje pune për çdo zhvillues të blockchain. Një zhvillues i blockchain është i specializuar në zhvillimin dhe zbatimin e arkitekturës dhe zgjidhjeve duke përdorur teknologjinë e blockchain. Paga mesatare vjetore e një zhvilluesi të blockchain është 130,000 dollarë. Nëse jeni intriguar nga Blockchain dhe aplikacionet e tij dhe dëshironi të bëni karrierën tuaj në këtë industri që rritet me shpejtësi, atëherë kjo është koha e duhur për të mësuar dhe pregaditur për Blockchain me të ardhme emocionuese.

  1. Interneti i Gjërave (IoT)

Shumë “gjëra” tani janë duke u prodhuar me WiFi lidhje, do të thotë se ato mund të lidhen me Internetin – dhe me njëri-tjetrin. Që këtu, Interneti i Gjërave, ose IoT. Interneti i Gjërave është e ardhmja dhe tashmë ka mundësuar pajisjeve shtëpiake, makinave dhe shumë më tepër për t’u lidhur me të dhe shkëmbimin e të dhënave përmes Internetit. Dhe ne jemi vetëm në fazat fillestare të IoT: numri i pajisjeve IoT arriti në 8.4 miliardë në 2017 pritet të arrijë në 30 miliardë pajisje deri në vitin 2020.

Si konsumatorë, ne tashmë po përdorim dhe përfitojmë nga IoT. Ne mund t’i mbyllim dyert tona nga distanca nëse harrojmë kur të nisemi për punë dhe të ngrohim furrat tona në rrugën tonë për në shtëpi nga puna. Por bizneset gjithashtu kanë shumë për të fituar tani dhe në të ardhmen e afërt. IoT mund të mundësojë siguri, efikasitet dhe vendimmarrje më të mirë për bizneset pasi të dhënat grumbullohen dhe analizohen. Mund të mundësojë mirëmbajtje parashikuese, të shpejtojë kujdesin mjekësor, të përmirësojë shërbimin ndaj klientit dhe të ofrojë përfitime që nuk i kemi imagjinuar akoma.

Sidoqoftë, përkundër kësaj dobie në zhvillimin dhe adoptimin e IoT, ekspertët thonë se jo mjaft profesionistë të IT janë duke u trajnuar për punët e IoT. Një artikull në ITProToday thotë se do të na duhen 200,000 punonjës të tjerë të IT që nuk janë ende të përfshirë në këtë fushë , dhe se një studim rreth inxhinierëve gjeti 25.7 përqind besojnë se nivelet e pamjaftueshme të aftësive janë pengesa më e madhe për rritjen e kësaj industrie. Për dikë të interesuar për një karrierë në IoT, që nënkupton një hyrje e lehtë dhe motivuese në këtë fushë, me një sërë opsionesh për të filluar. Shkathtësitë e nevojshme përfshijnë IoT sigurinë, njohuri për llogaritje në cloud, analiza të të dhënave, automatizim, të kuptuarit e sistemeve kompjuterike, njohuri të pajisjeve të ndryshme, janë vetëm disa për tu përmendur. Në fund të fundit, është Interneti i Gjërave dhe ato gjëra janë të shumta dhe të ndryshme, do të thotë se gjithashtu aftësitë janë të nevojshme.

  1. Siguria kibernetike

Siguria kibernetike nuk mund të duket si teknologji në zhvillim, duke marrë parasysh që ka qenë rreth e rrotull për një kohë, por po evoluon ashtu si teknologjitë e tjera. Kjo është pjesërishme sepse kërcënimet janë vazhdimisht të reja. Hakerët keqdashës që po përpiqen të qasen të dhënave në mënyrë të paligjshme nuk do të heqin dorë së shpejti, dhe ata do të vazhdojnë të gjejnë mënyra për të kaluar edhe masat më të vështira të sigurisë. Edhe kjo gjithashtu pjesërisht sepse teknologjia e re po adaptohet për të rritur sigurinë. Për sa kohë që kemi hakerë, do të kemi siguri kibernetike si një teknologji në zhvillim, sepse vazhdimisht do të evoluojë për t’u mbrojtur kundër atyre hakerëve.

Si provë e nevojës së fortë për profesionistë të sigurisë kibernetike, numri i punëve për sigurinë kibernetike po rritet tre herë më shpejt se sa punët e tjera të teknologjisë. Sidoqoftë, jemi në gjendje jo të mirë kur bëhet fjalë për plotësimin e atyre punëve. Si rezultat, parashikohet që do të kemi 3.5 milion punë të paplotësuara të sigurisë kibernetike deri në vitin 2021.

Shumë punë të sigurisë kibernetike paguajnë të ardhura me gjashtë shifra, dhe rolet mund të shkojnë nga hakeri etik tek inxhinieri i sigurisë deri tek Zyrtari Kryesor i Sigurisë, duke ofruar një rrugë premtuese të karrierës për dikë që dëshiron të futet dhe të qëndroj në këtë fushë. /simplilearn/

Artikulli paraprakA e njeh këtë ligj i cili do ta ndryshoj të menduarit tuaj?
Artikulli tjetërIndeksi i Çmimeve të Inputeve dhe Çmimet në Bujqësi, TM3 2019