Tesla ka ne pronësi superkompjuterin e pestë më të shpejtë në botë

Super kompjuteri ka për qëllim të ndihmojë në mësimin e autopilotit Tesla se si të ngasë plotësisht në mënyrë autonome. Shefi i Inteligjencës Artificiale në Tesla Andrej Karpathy prezantoi super kompjuterin e ri të prodhuesit të veturave në një panair tregtar për njohjen e imazhit. Kompjuteri përbëhet nga gjithsej 5,760 GPU. Kjo i jep atij një prodhim total prej rreth 1.8 EFLOPS. Sipas listës aktuale të super kompjuterëve më të shpejtë, ai do të ishte i 5. Siç tha Karpathy, megjithatë, ai dhe ekipi i tij nuk kanë bërë ende standardet e nevojshme për t’u përfshirë në listën e TOP500, transmeton Telegrafi.

Super kompjuterët po ndihmojnë për të zëvendësuar sensorët e radarit dhe LIDAR. Super kompjuteri do të përdoret për të trajnuar inteligjencën artificiale dhe për të krijuar rrjete nervore. Me këtë, Tesla dëshiron të realizojë vizionin e një veture plotësisht autonome pa pasur nevojë për radarë ose sensorë LIDAR. Sepse Elon Musk është ende i bindur se lundrimi autonom, thjesht me kamera, është e ardhmja.

Përparësia e kësaj është se teorikisht funksionon kudo. Me një sistem të bazuar në LIDAR, hartat digjitale shumë precize duhet të krijohen paraprakisht për të gjitha vendet ku mund të jetë në lëvizje vetura vetë-drejtuese. Super kompjuteri Tesla vlerëson regjistrimet nga 8 kamera në veturë në kohë reale, secila regjistrim me 36 korniza në sekondë. Në mënyrë që të njohë mjedisin, përdoruesit e tjerë të rrugës, shenjat e rrugës, objektet, etj. në kohë reale dhe të reagojë ndaj tyre po aq shpejt sa një person, ai ka nevojë për këtë performancë jashtëzakonisht të madhe.

Rezultatet përdoren për të trajnuar rrjetet nervore. Në bazë të kësaj, çdo Tesla në fund të fundit duhet të jetë në gjendje të ngasë plotësisht në mënyrë autonome në të ardhmen pa pasur nevojë për një shofer.

Artikulli paraprakBarometri i Ballkanit 2021: Shqiptaret më pesimistët në Rajon për të ardhmen
Artikulli tjetërQytetet më të shtrenjta në botë për të huajt; Tirana në vendin e 152, përkeqësohet me 11 vende