Sudan, zbulohen rezerva të reja të mëdha ari

Ministri për Naftë dhe Miniera i Sudanit, Azhar Abdulkadir, u takua me përfaqësuesit e sektorit të minierave dhe njoftoi se janë zbuluar rezerva të reja të arit me kapacitete të ekspolatimit vjetor prej 7 tonësh.

Abdulkadir paralajmëroi hapa të mëdha në zhvillimin e xeheve në Sudan, duke shtuar se të gjitha problemet e këtij sektroi janë produkt i problemeve politike dhe të varura nga ndikimi i qendrave të fuqive të jashtme.

Ministri sudanez nuk zbuloi lokacionin e saktë të rezervave të sapozbuluara të arit, e as nuk precizoi se kur mund të fillojnë me eksploatimin e metalit të çmuar.

Sudani ka rreth 40 milion banorë dhe përpiqet të marrë veten nga humbjet e tre të katërtave të prodhimit të naftës që nga shkëputja e Sudanit të Jugut në vitin 2011.

Aktualisht, eksploatimi i arit plotëson 80 për qind të të ardhurave kombëtare, kurse Sudani në vit prodhon rreth 100 tonë të këtij metali.

Autoritetet e Sudanit pralajmërojnë luftë kundër kontrabadimit të arit dhe naftës, që konsiderohen si pengesa më e madhe e zhvillimit ekonomik të vendit. Megjithatë, ende nuk ka një raport zyrtar për sasinë e kontrabandimit.

Artikulli paraprakUlet çmimi i naftës për vitin 2019
Artikulli tjetërIran, eksperti ekonomik paralajmëron rënie të madhe të eksportit të naftës