Singapor: Si ndikojnë inovacioni dhe teknologjia në rimëkëmbjen e ekonomisë

Në një përpjekje për të ringjallur ekonominë e goditur nga COVID-19 duke krijuar mundësi të reja biznesi dhe punësimi, Singapori është zotuar të vazhdojë të investojë në inovacion dhe teknologji. Kjo lëvizje do të ndihmojë në ringjalljen e rritjes së tregut të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK) në 2021 pas një ngadalësimi të shkurtër në 2020, – deklaron GlobalData, një kompani udhëheqëse e të dhënave dhe analizave.

GlobalData parashikon që vlera e tregut të ndërmarrjeve TIK në Singapor pritet të rritet me 3% në 2021, pas një rënie prej 6% në 2020 si rezultat i krizës COVID-19 dhe të regjistrojë 3.5% normë vjetore të rritjes vjetore (CAGR) midis 2019 dhe 2024.

Nidhi Gupta, Analist i Teknologjisë në GlobalData, thotë: “Rritja do të drejtohet kryesisht nga një rritje e shpenzimeve të qeverisë për TIK për të përshpejtuar dixhitalizimin dhe për të promovuar përdorimin më të gjerë të teknologjisë në të gjithë industritë në vend.”

Thuhet se, përpjekjet e shkencës dhe teknologjisë në vend po forcojnë betejën e Singaporit kundër COVID-19 dhe do të mbeten thelbësore për rritjen ekonomike të udhëhequr nga inovacioni në epokën pas-COVID.

Singapori po planifikon të investojë në platformat e inovacionit për të përshpejtuar adoptimin e shkencës dhe teknologjisë në të gjithë industritë dhe për të shndërruar në mënyrë efikase prodhimin e kërkimit në zgjidhje teknologjike të nivelit komercial që mund të shtojnë vlerë më të madhe për ekonominë.

Vendi krijoi Fondacionin Kombëtar të Kërkimit për të zhvilluar fusha të shkencës dhe teknologjisë, ku vendi tashmë ka aftësi të provuara si prodhimi dhe inxhinieria e përparuar, shkencat shëndetësore dhe biomjekësore dhe zgjidhjet urbane ndërsa promovon njëkohësisht përdorimin e teknologjive më të fundit si analitikë, sensorë dhe komunikime në fusha të reja.

Në mënyrë të ngjashme, Ministria e Komunikimit dhe Informacionit po fuqizon gjithashtu përpjekjet e inovacionit të vendit përmes investimeve në infrastrukturën e klasit botëror. Për shembull, ministria po përmirëson më tej infrastrukturën e saj të komunikimit me zhvillimin e rrjetit 5G, duke siguruar kështu bazat e nevojshme për zhvillimin e aplikacioneve dhe shërbimeve inovative, dhe zbatimin e tyre nga ndërmarrjet.  Për më tepër, ministria kërkon të punojë me partnerë të industrisë dhe akademikë për të forcuar aftësitë e Singaporit, veçanërisht në fusha të tilla si inteligjenca artificiale, siguria kibernetike, media dhe teknologjia e komunikimit.

Përveç kësaj, Autoriteti Monetar i Singaporit planifikon të rritë pagesat elektronike dhe bankare dixhitale dhe të mbështesë shërbimet financiare dhe firmat fintech në përdorimin e zgjidhjeve të teknologjisë së re që mund t’i ndihmojë ata të menaxhojnë më mirë rreziqet, të rrisin produktivitetin dhe të përmirësojnë angazhimin e klientëve.  Më e rëndësishmja, investimi i qeverisë prej 2.52 miliard dollarë amerikanë (SG $ 3.5 miliardë dollarë) për prokurimin e TIK në vitin 2020, e cila është një rritje prej 30% krahasuar me vitin e kaluar, rrit një pjesë të madhe të saj për t’u shpenzuar në modernizimin e infrastrukturës qeveritare të TIK ; zhvillimin e sistemeve të TIK të bazuara në re (Cloud); implementimin e shërbimeve dixhitale; dhe përdorimin e analizave të të dhënave, teknologjive të inteligjencës artificiale dhe sensorëve në shërbimet publike. /BM/

Artikulli paraprakHarresa është shenjë e inteligjencës më të lartë
Artikulli tjetërÇfarë duhet të bëni nëse telefoni ju laget?