Si të ndihmoni punonjësit të përshtaten

Nëse viti i fundit na ka mësuar ndonjë gjë, është se ndryshimi është i pashmangshëm. Edhe nëse është për mirë, mund të jetë gjithashtu i dhimbshëm dhe i pakëndshëm. Biznesi juaj mund të jetë mësuar ose të jetë përqendruar në përmbushjen e kërkesave të reja. Bizneset e tjera nuk patën aq fat dhe u detyruan të mbyllen përkohësisht ose përgjithmonë. Ka qenë stresuese të ecësh përpara me gjithë udhëzimet e luhatshme, mendoni për restorantet dhe cilat mund të jenë kapacitetet e tyre. Gjatë rrugës, punonjësit tuaj të përkushtuar kanë qëndruar me ju. Dhe, nëse kjo ju ka sprovuar ju, ka qenë sprovuese dhe për ta. Sidoqoftë, duke ecur përpara, ju mund ta bëni më të lehtë për ata që të përshtaten duke përfshirë të mëposhtmet në rutinën tuaj të punës.

 1. Kini një “pse” bindëse.

A ju kujtohet kur prindërit tuaj ju kanë kërkuar të bëni diçka, si të pastroni dhomën tuaj? Ju garantoj se përgjigjja juaj ishte, “Pse?”

Ajo që thanë prindërit tuaj më pas përcaktonte nëse ju do të vepronit. Nëse ata proklamonin, “Sepse kështu them unë!” me siguri keni pasur një rikthim të zymtë. Me siguri e bënit pa dëshirë, nëse e bënit sigurisht.

Por, po sikur t’ju shpjegonin se gjyshërit tuaj po vinin për vizitë. Ndonëse ende nuk ishit të entuziazmuar për të bërë punë, të paktën kishte një arsye të mirë për ta bërë këtë. Ju nuk donit që gjyshërit tuaj të shihnin dhomën tuaj të gjumit të pisët.

E njëjta gjë qëndron dhe me punonjësit tuaj. Kur zbatoni një ndryshim, duhet t’u jepni atyre një arsye të vlefshme “pse”. Për shembull, për shkak të COVID, ju keni vendosur të punoni në distancë për të respektuar urdhrin e qëndrimit në shtëpi.

Më e rëndësishmja, ju mund t’u shpjegoni se kjo është për shëndetin dhe mirëqenien e tyre si dhe për familjet e tyre. Edhe pse ka disa dobësi në punën në distancë, ato ndoshta do të jenë më produktivë.

 1. Nxirrni në pah gjërat pozitive.

Nuk ka shumë prej nesh që mund të pranojnë ndryshimin. Në fakt, shumica prej nesh i rezistojmë atij. Ka disa arsye për këtë, të tilla si mungesa e kontrollit dhe frika nga e panjohura.

Për t’u siguruar që punonjësit tuaj të mos përfshihen në këto emocione negative, ndihmojini ata të përqendrohen në ato pozitive. Për shembull, diskutoni përfitimet, në krahasim me dështimet e mundshme. Për shembull, të punuarit në distancë do të thotë të ndërprisni shkëmbimet dhe të keni një orar më fleksibël.

Edhe diçka. Nëse i shihni punonjësit tuaj, individualisht ose kolektivisht, duke bërë më të mirën, përgëzojini. Mund të jetë aq e thjeshtë sa të thënit: “Unë e di që përdorimi i kësaj pjese të re të softuerit nuk ka qenë i lehtë. Por, faleminderit që vazhdoni të mësoni se si ta përdorni atë. ”

 1. Përfshini, besoni dhe fuqizoni njerëzit tuaj.

-“Udhëheqësit mund t’i motivojnë punonjësit të përshpejtojnë ndryshimet kur ata kultivojnë dhe integrojnë idetë e punonjësve”, shkruajnë Mara Hoogerhuis dhe Jillian Anderson të Gallup. “Për të krijuar këto njohuri, udhëheqësit duhet të zgjerojnë rrjetet e tyre të brendshme, t’u japin punonjësve dhe menaxherëve një zë dhe të zhvillojnë punonjësit në të gjitha nivelet.”

-“Udhëheqësit gjithashtu duhet t’u besojnë punonjësve autonominë”, shtojnë ata. “Punonjësit kanë nevojë për shumë më tepër se informacioni për të udhëhequr ndryshimin në nivel lokal, ata kanë nevojë për autoritet, trainim dhe përgjegjësi.” Përveç kësaj, inkurajimi i udhëheqjes është një motivues i provuar dhe i vërtetë.

-“Për shembull, udhëheqësit duhet të përfshijnë menaxherë dhe punonjës të cilët janë prekur nga ndryshimi sa më shpejt të jetë e mundur dhe të sigurojnë që punonjësit të kuptojnë rëndësinë e rolit të tyre në ndryshim”, shprehen Hoogerhuis dhe Anderson.

-“Së fundmi, udhëheqësit mund t’i shndërrojnë punonjësit në agjentë të ndryshimit duke demonstruar vazhdimisht se idetë dhe kontributet e punonjësve kanë rëndësi.”

Ata gjithashtu sugjerojnë përdorimin e analizave për të qëndruar përpara perceptimeve dhe emocioneve të punonjësve. Pse? Sepse “70% e vendimmarrjes bazohet në emocione dhe 30% në mendimin racional”.

-“Udhëheqësit duhet të përdorin kanale të shumëfishta për të kuptuar emocionet dhe perspektivat e punonjësve, duke përfshirë dialogun e vazhdueshëm, analizat e punonjësve dhe mekanizmat e feedback”, këshillojnë autorët. “Me njohuri të thelluara, udhëheqësit mund të rregullojnë strategjitë e tyre, të rritin blerjet e punonjësve dhe të shpërndajnë praktikat më të mira.”

-“Për shembull, përmes bisedave individuale me palët kryesore të interesit, udhëheqësit mund të mbledhin strategji suksesi nga birësuesit e hershëm dhe rezistuesit e hershëm”, shtojnë Hoogerhuis dhe Anderson. “Dhe me të dhëna cilësore dhe sasiore mbi gatishmërinë e ndryshimit të njerëzve të tyre, udhëheqësit mund të zbulojnë mënyra për të unifikuar punonjësit prapa një iniciative ndryshimi.”

 1. Pyesni, çfarë mund të bëni për ta bërë punën më të lehtë për ekipin tuaj.

Më kujtohet kur për herë të parë mora patentën. Babai im thjesht më dha çelësat e makinës dhe tha jepi makinës. Ai nuk më pyeti nëse kisha ndonjë pyetje apo shqetësim.

I njëjti koncept është i vërtetë kur bëhet fjalë për të ndihmuar ekipin tuaj të përshtatet. Thjesht nuk mund t’u jepni atyre çelësat dhe të thoni “drejtoje” nëse janë të porsamësuar në timon. Ata kanë nevojë për më shumë drejtim se kaq.

Kur mblidhni reagime, pyesni se çfarë mund të bëni për t’i bërë gjërat më të lehta për ta. Ju mund ta bëni këtë përmes një sondazhi, sondazh në internet, takime individuale ose stuhi mendimesh. Aplikacione si Polly, Anketimi Kudo, TinyPulse dhe Vevox e bëjnë shumë më të lehtë duke ju lejuar të grumbulloni reagime në kohë reale virtualisht.

Por, pse të presim? Në shumicën e rasteve, do të jeni në gjendje ta ndihmoni ekipin tuaj të ecë përpara përmes;

 • Të qenit i qartë në qëllimet dhe rezultatet e pritura të performancës. Mos harroni të kontrolloni shpesh dhe të merrni përshtypje.
 • Ofrimi i trajnimeve, qoftë në mënyrë virtuale apo personale, kur prezantoni procese ose aftësi të reja.
 • Organizimi i ngjarjeve joformale, të tillë si një drekë virtuale. Këtu mund të prezantoni një procedurë të re në një mjedis më rastësor. Dhe, punonjësit tuaj mund të adresojnë shqetësimet.
 • Shfrytëzimi i demonstrimeve, simulimeve ose mësimit praktik.
 • Duke përfituar sa më shumë nga bashkëpunimet dhe rrjetet sociale. Përdorimi i Slack ose Yammer i lejon punonjësit të ndihmojnë njëri-tjetrin. Dhe, ai i mban linjat e komunikimit të hapura për ju.
 1. Praktikoni përshtatshmërinë këmbëngulëse.

-“Madhësia e kësaj krize goditi shumicën e bizneseve në befasi dhe situata vazhdon të ndryshojë çdo javë dhe ndonjëherë edhe çdo ditë”, shkruan Jack McGuinness për ChiefExecutive. “Ka pasur një informacion të madh konfliktual dhe jo të plotë për mënyrën se si të përgjigjemi, si të veprojmë dhe si të kalojmë përsëri në një “normal” të ri. Prioritetet dhe interesat ndonjëherë përplasen dhe ankthet dhe emocionet janë testuar. ”

Lexo: Mimoza Thaqi, sipërmarrësja dhe folësja motivuese nga Maqedonia e Veriut

Por, kjo ka ndihmuar në ndarjen e mesatarëve nga udhëheqësit e mëdhenj.

-“Në vend që të angazhohemi emocionalisht, të reagojmë me nxitim, ose të analizojmë liderë të mëdhenj, përpunojmë shpejt informacionin në dispozicion, bëjmë shkëmbime dhe përcaktojmë me shpejtësi atë që ka më shumë rëndësi”,- shton McGuinness. “Ata marrin vendime me bindje, përqafojnë veprimet dhe nuk zhyten ose të dënojnë gabimet.”

Më e rëndësishmja? “Ata nuk janë kurrë rehat; ata i paraprijnë ndryshimit të rrethanave dhe janë të gatshëm të rregullojnë gjendjen shpejt dhe pa pendim”,- shprehet McGuinness.

Dhe, kjo është veçanërisht e vërtetë kur rikujtoni pjesën tjetër (shpresëdhënëse) të pandemisë. Ndërkohë që ka padyshim shumë të panjohura tani, ju nuk keni mundësi të rrini ulur dhe të prisni. Nëse nuk e keni bërë ende, është koha të merrni disa vendime të rëndësishme, të tilla si;

 • Të ecni përpara gjatë Covid-it.

Që nga ky shkrim, gjërat duket se po ecin në drejtimin e duhur. Vaksina është këtu dhe rastet janë në rënie. Sidoqoftë, disa ekspertë kanë frikë se kjo mund të çojë në një sjellje më të relaksuar, ka edhe lloje të ndryshme për të qenë të vetëdijshëm. Si e tillë, për të ardhmen e parashikueshme, është më mirë të jesh i sigurt sesa të të vijë keq.

Nëse është praktike, lejoni që ekipi juaj të vazhdojë të punojë në distancë. Nëse jeni duke punësuar, atëherë intervistoni gjithashtu virtualisht. Dhe, për të kufizuar udhëtimet, mos planifikoni udhëtime të ardhshme të biznesit.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të anuloni të gjitha ngjarjet fizike. Për shembull, le të themi që ju keni ngushtuar kërkimin tuaj në pesë kandidatë. Ju keni realizuar intervistën e parë përmes Zoom ose Google Meet, por për intervistën përfundimtare, ata vijnë ballë për ballë.

Derisa gjërat të jenë nën kontroll, kufizoni kontaktin personal sa më shumë që të jetë e mundur.

 • Menaxhimi gjatë izolimit të vazhdueshëm.

Në të njëjtën kohë, ka qenë një luftë e vërtetë për të menaxhuar një ekip nga larg. Sidoqoftë, pengesa më e madhe ka qenë izolimi.

Për ta zgjidhur këtë, nxitni një kulturë “të lidhur” duke promovuar një komunikim të qartë, të hapur dhe të shpeshtë. Shembujt përfshijnë;

 • Shtimi i kohës para një takimi virtual për t’i bërë të gjithë të rikuperojnë fundjavën ose të ndajnë një fitore.
 • Organizoni një seancë javore të AMA-s.
 • Inkurajoni ftohësit virtualë të situates.
 • Krijoni kanale të ndryshme Slack, të tilla si #Pets ose #Music, në mënyrë që ekipi juaj të diskutojë interesa jo të lidhura me punën.
 • Filloni një klub libri, sfidë fitnesi ose ngjarje pas orarit të punës si një gjë e vogël ose një natë loje.
 • Planifikoni takime një-me-një me anëtarët e ekipit individual për t’i kontrolluar mbi ta.
 • Si të kthehemi në zyrë

Edhe pse mund të hezitoni të keni një datë të saktë për rihapjen e zyrës, filloni të bëni përgatitjet tani. Për mua, CDC mbetet burimi më i mirë se si bizneset mund t’i përgjigjen COVID. Ndonëse kjo do të ndryshojë midis bizneseve, këtu janë disa sugjerime:

 • Pastroni dhe dezinfektoni vendin e punës.
 • Rizenjoni zyrën për të inkurajuar distancën shoqërore, si mbajtja e tavolinave 6 metra larg dhe ndërrimet e turneve.
 • Siguroni ekipin tuaj me mjete pastruese dhe maska.
 • Mos lejoni grupime të mëdha në vendet e përbashkëta.
 • Jini fleksibël me punën në distancë, oraret dhe pushimet mjekësore.
 1. Jini proaktivë dhe shmangni dekurajimin.

Përsëri, ndryshimi mund të jetë i vështirë. Dhe, nëse nuk përshtateni shpejt, ka të ngjarë të jeni të gatshëm të ngrini flamurin e bardhë.

Për të parandaluar që ekipi juaj të dekurajohet deri në heqje dorë, merrni parasysh:

 • Inkurajimi i dialogut të hapur dhe të lirë pa pasoja.
 • Rregullimi i ngarkesës dhe orarit të tyre.
 • Jepuni atyre një farë sensi të normalitetit dhe kontrollit.
 • Sigurimi i reagimeve, lavdërimeve dhe njohjeve.
 • Dëgjojini ata në mënyrë aktive duke qenë empatikë për situatën e tyre.
 • Ruani shpresën duke festuar fitoret e vogla, duke ofruar fjalë inkurajimi dhe duke fuqizuar punonjësit tuaj.
 1. Kontrolloni shëndetin e tyre mendor dhe fizik.

-“Humbja e flokëve, prishja e modeleve të gjumit, djersitja e pazakontë”,- tha Michaela Murray, shefe e marketingut në Hacker Paradise. “Këto janë të gjitha simptoma të stresit të shkaktuara nga ndryshimet në trurin tonë, veçanërisht në sistemin tonë limbik, pjesa e trurit tonë që është në mëdyshje të luftojë apo të “fluturojë”.”

-“Duke pasur parasysh kontekstin aktual, sistemet tona limbike janë në mbingarkesë dhe është e rëndësishme të dimë se si po na ndikon ky ndryshim biologjik në mënyrë që të kuptojmë më mirë nivelet e stresit dhe rreziqet shëndetësore të lidhura me stresin”,- shtoi Murray. “Dhe është kaq e rëndësishme që organizatat të edukojnë punonjësit e tyre në këtë temë në mënyrë që stresi të identifikohet dhe të menaxhohet në mënyrë më efektive gjatë këtij tranzicioni masiv.”

Për më tepër, kthejeni në synim të pyesni punonjësit tuaj se si po shkojnë. Ju gjithashtu mund të kultivoni një mjedis pune më pozitiv dhe produktiv, si për shembull të mos përdorni frikën si një taktikë motivuese. Dhe, ju mund të siguroni:

 • Abonimet në aplikacione si Calm ose Headspace.
 • Një tavolinë në këmbë dhe mobilje ergonomike.
 • Një anëtarësim në një palestër.
 • Sigurojini atyre meze të lehtë.
 • Të jenë më fleksibël me ditët e shëndetit mendor.
 • Inkurajimi i punonjësve që të përdorin kohën e tyre të pushimeve.

Linkedin

Artikulli paraprak📢𝐍𝐣𝐨𝐟𝐭𝐢𝐦 𝐩𝐞̈𝐫 𝐭𝐚𝐭𝐢𝐦𝐩𝐚𝐠𝐮𝐞𝐬 – 𝐃𝐞𝐤𝐥𝐚𝐫𝐨 𝐏𝐚𝐬𝐪𝐲𝐫𝐚𝐭 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞̈𝐫𝐦𝐞𝐬 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐢𝐭 𝐞𝐥𝐞𝐤𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐤 – 𝐄𝐃𝐈!
Artikulli tjetër“Hotmail” – historia interesante prapa një ideje që lindi nga rastësia