Si të mbani punonjësit tuaj të shëndetshëm ndërsa ata punojnë nga shtëpia

Në fillim, të gjithë ishin mirë duke punuar në distancë, thotë Melissa Afterman, specialiste e shëndetit dhe sigurisë së mjedisit në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco. Por pas rreth tre muajsh, thotë ajo, “fillova të marr shumë telefonata”.

Meqenëse Covid-19 dërgoi grupe punonjësish në shtëpi, mjekët dhe ekspertët e sigurisë në vendin e punës kanë tërhequr vëmendjen për rrezikun e dëmtimeve të lidhura me punën dhe problemet shëndetësore, nga dhimbja e shpinës tek frakturat e dhëmbëve. Edhe pse shumë punonjës në distancë janë vendosur në një rutinë, ishte vetëm çështje kohe para se qëndrimi para kompjuterit, kombinuar me stresin e të jetuarit përmes një pandemie, filluan të dëmtonin shëndetin e tyre.

Një sondazh i zhvilluar nga kompania e sigurimeve Chubb gjatë periudhës maj-qershor tregon se 42% e të anketuarve kanë pasur dhimbje të shtuara në shpinë, qafë ose shpatull që kur filluan të punojnë nga shtëpia.  Sipas kompanisë digjitale e shëndetit Hinge Health, 45% raportuan dhimbje shpine dhe mbi 71% thanë që dhimbja ishte e re ose ishte përkeqësuar. Afterman thotë se periudha të gjata të punës në pozicione të vështira, të mbështetur në krevat ose të vendosur në banakun e kuzhinës, për shembull, mund të sjellin probleme, duke çuar në dhimbje apo edhe dëmtime afatgjata. Shumë sëmundje mund të gjurmohen në përdorimin e zgjatur të laptopit, thotë Afterman.

Kur ekrani i kompjuterit dhe tastiera janë të bashkangjitura, përdoruesi duhet të shikojë poshtë në ekran dhe pesha e kokës tërheq qafën. Ndërkohë, përdorimi i një mausi të veçantë mund të shkaktojë dhimbje dore. Këto probleme mund të trajtohen dhe ndryshimet e sjelljes mund të zgjidhin shumicën e shkaqeve, thotë Afterman. Por si ia komunikoni këtë punonjësit?

Ja disa këshilla:

1. Drejtoni me shembull dhe kujtoni shpesh.

Përderisa nuk mund t’i detyroni punonjësit të shkëmbejnë vendin e tyre të dashur për një karrige tavoline, mund t’u kujtoni atyre që një karrige pa mbështetje mund të kontribuojë në dhimbjen e shpinës, thotë Afterman. Kujtesa të tjera të dobishme: Vendosni pjesën e sipërme të ekranit të kompjuterit në nivelin e syve, përdorni një tastierë të veçantë dhe mausin në nivelin e bërrylit, uluni me këmbët të mbështetura në dysheme ose në një mbështetëse për këmbët dhe ndryshoni pozicionet gjatë gjithë ditës. Mos kini frikë të kontrolloni rregullisht punonjësit në shtëpi dhe sigurohuni që të udhëheqni me shembull, shton Afterman.

2.Rishikoni politikat e punës në distancë për të përfshirë ergonominë.

Siguroni seanca trajnimi në të gjithë kompaninë, si dhe burime si listat e kontrollit të vetëvlerësimit apo edhe takime virtuale një me një me një ergonomist, për të ndihmuar punonjësit të vendosin stacione pune të përshtatshme dhe të mësojnë zakone të shëndetshme.

3.Oferta për të plotësuar faturën.

Meqenëse investimi në shëndetin e punonjësve mund të jetë në të vërtetë më i lirë në planin afatgjatë, pasi më pak punonjës të sëmurë mund të ulin kostot e sigurimit shëndetësor, mund të të duhet të financosh disa përditësime të zyrave të shtëpisë, veçanërisht nëse mendon të mbash kompaninë mbyllur për një kohë të pacaktuar. Sigurisht, vë në dukje Afterman, pagat për pajisjet e zyrës në shtëpi nuk janë aq të dobishme nëse punonjësit nuk dinë çfarë të blejnë. Ajo sugjeron të kërkoni rekomandime të ekspertëve.

4.Mos e injoroni tendosjen mendore.

Me përgjegjësi të reja ose të shtuara për kujdesin, ndjenjat e izolimit dhe shqetësimet përcjellëse të një pandemie globale dhe një klime të tensionuar politike, punonjësit e largët mund të kenë nevojë për një TLC të vogël mendore, gjithashtu. PeopleG2, një kompani e kontrollit të sfondit në Brea, California, që ka qenë plotësisht e largët që nga viti 2009, ka parë çështje të reja që lindin si rezultat i pandemisë. Sipas themeluesit dhe CEO Chris Dyer, njerëzit që jetojnë vetëm ose vetëm me një partner kanë tendencë të ndihen të mbingarkuar dhe të izoluar dhe janë të prirur drejt sjelljeve jo të shëndetshme si pirja e tepërt, thotë ai; ata u inkurajuan të bashkohen me klubet e librave dhe tubimeve shoqërore virtuale, dhe disa kishin nevojë për kujdes profesional të shëndetit mendor.

5.Ftojini njerëzit t’ju tregojnë se çfarë u nevojitet.

Punonjësit e PeopleG2 me fëmijë dhe anëtarët e tjerë të familjes në shtëpi luftuan me shpërqendrimet, privimin e gjumit dhe bluarjen e dhëmbëve nga stresi. Ata kishin nevojë për orare më fleksibël dhe trajnime për balancimin e punës me kujdesin për fëmijët, si dhe pajisje shtesë për zyrat në shtëpi. “Njerëzit tanë më të mirë morën frymë thellë, kërkuan ndihmë dhe bënë rregullimet në jetën e tyre, në oraret dhe hapësirën e punës, për ta bërë atë të funksionojë”, thotë Dyer. /BM/

Artikulli paraprakSHPJEGIMET: A është kredia superankthi i pandemisë dhe si operon pa kamatë një mikrofinancë në Kosovë?
Artikulli tjetërSekreti i menaxhimit efektiv të kohës