Sa i sigurt është Whatsapp dhe a mund t’i lexojnë mesazhet tuaja?

Një veçori e re premton një përmirësim të privatësisë së Whatsapp, por një hetim vë në dyshim konfidencialitetin aktual.

Marrëdhënia midis Facebook-ut dhe privatësisë vazhdon të jetë konfliktuale. Në të njëjtat ditë në të cilat kompania e Zuckerberg njofton bashkëpunimin me Luxottica dhe paraqet syzet Ray-Ban të afta për të filmuar dhe ndarë drejtpërdrejt atë që shikojmë, vetë Zuck komunikon një përmirësim të madh në sigurinë e Whatsapp.

Sistemi i mesazheve, i blerë nga Facebook në vitin 2014 për 19 miliardë dollarë, ofron kriptim nga skaji në skaj të mesazheve të shkëmbyera. Kjo do të thotë që edhe nëse një sulmues arrin të përgjojë bisedën mes dy personave, ai prapë nuk do të jetë në gjendje të deshifrojë përmbajtjen e mesazheve, të bëra të palexueshme nga një sistem kriptimi me çelës të dyfishtë.

Megjithatë, deri më tani sistemi nuk ishte plotësisht i sigurt. Për shembull të dhënat e lidhura me mesazhet, si koha e dërgimit ose e hapjes, nuk ishin të koduara, si dhe kopja rezervë e ruajtur në cloud, e cila ishte e qartë dhe e mbrojtur vetëm nga fjalëkalimi personal i përdoruesit, në atë të llogarisë Apple ose Google. Kjo dobësi, siç raportohet nga TechCrunch, ishte shfrytëzuar shumë herë nga agjencitë e zbatimit të ligjit për të hyrë në mesazhet dhe bisedat nga individët nën hetim.

Sipas Facebook, sistemi i ri i ruajtjes së sigurt do ta bëjë të pamundur qasjen në kopjet rezervë. Para se të ruhen në Google Drive ose Apple iCloud, mesazhet do të kodohen me një çelës kriptimi të krijuar nga Whatsapp dhe mund të mbrohen më tej me një fjalëkalim të zgjedhur nga përdoruesi. Rezervimet e reja të koduara do të mbishkruajnë të gjitha ato të vjetra dhe të qarta. Lëvizja e kompanisë duket se diktohet nga përpjekja për të ndaluar rrjedhjen e përdoruesve që preku Whatsapp pas përditësimit të kushteve të shërbimit, i cili tani lejon që sistemi i mesazheve të ndajë shumë më tepër informacion me Facebook se më parë.

Tema e privatësisë së vërtetë të mesazheve në Whatsapp u ngrit kohët e fundit nga ProPublica në një artikull që thekson mospërputhjen midis thënies: “Kriptimi nga skaji në skaj siguron që vetëm ju dhe personi me të cilin po komunikoni mund të lexoni ose dëgjoni atë çfarë dërgohet dhe askush tjetër, madje as WhatsApp” nuk raportoi për të njëjtin shërbim mesazhesh, dhe më shumë se 1.000 njerëz që në zyrat e Teksasit, Dublinit dhe Singaporit verifikojnë përmbajtjen e mesazheve të treguara si të dyshimta nga një softuer special i zhvilluar nga Facebook.

Në të njëjtin hetim ProPublica gjithashtu thekson rolin e dukshëm të Whatsapp në hetimin e një punonjësi të Qeverisë Federale, të dyshuar se i kishte kaluar informacione konfidenciale shtypit amerikan. /eo/

Artikulli paraprakBorxhi publik i Gjermanisë rritet mbi 2.2 trilionë euro
Artikulli tjetërSi t’i transferoni mesazhet nga WhatsApp në Android në iPhone?