Origjina e parave

Nga shkëmbimi tek kartëmonedhat, paraja ka pësuar një evolucion të rëndësishëm. Le të shohim origjinën e parasë, pse ajo ndryshoi dhe, në fund të fundit, arsyen pse u bë ajo që njohim sot.

Paraja është diçka e supozuar në jetën tonë të përditshme. Në fakt, ne zakonisht nuk e shikojmë atë. Megjithatë, kur na flasin për këtë koncept, imazhi që vjen në mendje është një kartëmonedhë në monedhën zyrtare të vendit tonë. Në Meksikë është pesoja meksikane, në Venezuelë bolivar, në Hungari forinta, në Zvicër franga zvicerane, në Norvegji krona norvegjeze dhe në Gjermani euro.

Por, çka nëse e njëjta pyetje për paratë do t’i ishte bërë një legjioni nga Roma e lashtë? Ka më shumë se gjasa që ai të ketë menduar në sextercios, monedhën e kohës. Nëse i kthehemi parahistorisë dhe mund të pyesim ata banorë, diçka shumë e vështirë, përgjigja mund të jetë një djathë ose një lopë! dhe madje edhe kripë.

Origjina e parasë ishte shkëmbimi

Imagjinoni një kohë pa teknologji dhe pa banka. Njerëzit ishin bërë tashmë të ulur, kështu që disa bënin djathë dhe të tjerë rritnin lopë. Një nga mjeshtrit e djathit atë ditë donte të hante lopë dhe duhej të gjente momentin kur kauboji donte djathë. Kësaj i shtohej edhe vështirësia e transportit. Ose ka shkuar me djathin ose ka ardhur tjetri me lopën. E gjithë kjo ishte e ndërlikuar dhe ne e kemi ekzagjeruar, por është shkëmbim.

Shkëmbimi ishte origjina e parave që ne njohim sot. Unë dua diçka dhe të jap diçka në këmbim. Problemi i tij themelor ishte se mund të ndodhte që në atë moment askush të mos dëshironte djathrat e mi dhe unë të mos haja lopë. Prandaj, dikush mendoi se do të ishte interesante të përdorej diçka që transportohej lehtë si njësi këmbimi dhe kështu u shfaq koncepti i parë i parasë.

Origjina e parave. Nga kripa te ari apo argjendi

U përdorën disa produkte, duke nxjerrë në pah misrin apo kripën, nga kjo vjen fjala rrogë. Të dyja shërbyen në mënyrë perfekte si para, por vetëm në një nga dy funksionet e saj, shkëmbimin. Por ka një tjetër, kursime, dhe për këtë duhej të ishte e qëndrueshme. Misri kalbet dhe kripa, nëse laget, humbet gjithë vlerën e tij. Ne duhej të kërkonim diçka tjetër dhe dolën ari dhe argjendi. Këto ishin të lehta për t’u transportuar dhe të qëndrueshme, veçanërisht të parat.

Monedhat e këtyre dy metaleve të çmuara filluan të priten, por u shfaq një problem. Është e vërtetë që përmbushnin funksionet e këmbimit dhe kursimit ose transportoheshin lehtë, por kjo nuk mjaftonte. Nga njëra anë, një shumë e caktuar parash nënkuptonte një çantë shumë të madhe dhe shqetësimin që vjen me të. Gjithashtu, nëse do të ishte vjedhur, do të mbeteshit pa të. Diçka tjetër duhej shpikur dhe pas një kohe të caktuar, paratë dolën siç e njohim sot, në monedha dhe kartëmonedha.

Dhe bankat mbërritën

Me problemet e krimit dhe me frikën e vjedhjes, disa mprehën zgjuarsinë dhe procesi i origjinës së parave u krijoi bankave, të cilat mendonin se një ide e mirë ishte të nxirrnin para në diçka tjetër përveç floririt apo argjendit, kartëmonedhat. Klientët linin “paratë” e tyre në depozitë dhe merrnin këto para të tjera në këmbim. Ishte më e lehtë për t’u transportuar dhe vlera e vërtetë ishte e sigurt.

Ata zbuluan gjithashtu se të gjithë klientët nuk do ta tërhiqnin kurrë arin e tyre në të njëjtën kohë. Në fakt, pak vepruan dhe menduan: pse të mos i huazojmë ato teprica? Dhe ata folën për këtë me klientët e tyre, duke u përgjigjur se mendonin se ishte në rregull. Por sigurisht, nëse më parë paguanit për kujdestarinë, tani ata donin të paguanin diçka për dhënien e këtyre kredive përmes bankës.

Dhe erdhën kreditë dhe hipotekat

Kështu, ata “mbajtës të parave” u bënë bankat. Kartëmonedhat jo shumë kohë më parë (të cilat u mbështetën me ar) pas marrëveshjeve të Bretton Woods-it u bënë premtime pagese nga banka qendrore e vendit përkatës. Quhet para fiat. Dhe monedha referuese që doli nga ai pakt ishte dollari amerikan.

Në këtë mënyrë, nëse kemi një kartëmonedhë njëzet euro, do të thotë se Banka Qendrore Evropiane (BQE) premton se do të na paguajë ato para. Diçka që në realitet nuk do të ndodhë kurrë, pasi me ato para mund të blejmë dhe të kursejmë, domethënë përmbush dy funksionet që na duhen prej saj.

Në shumicën e vendeve, bankat kanë shumë pak para fizike. Pjesa më e madhe është në hyrjet e librit. Gjithashtu, ekziston edhe “raporti i parasë”, i cili është një tregues që informon bankën se sa (në përqindje) duhet të ketë para fizike, për të mbështetur kredinë. Pra, nëse ky koeficient është 10%, do të thotë se nëse banka ka 100 milionë euro në qarkullim, duhet të ketë 10 milionë euro para në kasafortën e saj.

Për shembull, nëse kemi një hipotekë, banka nuk na jep ato 200,000 € të vlerës së shtëpisë sonë. Ajo që bën është ta futë atë në llogarinë tonë përmes një hyrjeje kontabël. Pastaj ia transferojmë ato para shitësit. Nga ana tjetër, njësia ekonomike duhet ta mbështesë atë me 20 milionë euro para fizike, nëse raporti i parasë është 10%.

Interneti i ka lehtësuar këto transaksione dhe sot është e zakonshme operimi me llogari online. Megjithatë, shumë përdorues ende preferojnë zyrat fizike dhe paratë në kartëmonedha, veçanërisht pensionistët që nuk kanë marrë arsim të mjaftueshëm teknologjik.

Një kuriozitet për inflacionin. Sextercio romake

Inflacioni, i cili është një rritje e vazhdueshme e çmimeve të mallrave ose shërbimeve, mund të ketë një origjinë monetare. Kjo është të paktën një nga teoritë e shkollës austriake të ekonomisë, themeluesi i së cilës ishte Ludwing Von Mises, një ekonomist i të ashtuquajturve “liberalë”. E vërteta është se në varësi të këndvështrimit, faktorët mund të ndryshojnë, nga rritja e kostos deri te kërkesa e tepërt, siç predikoi John Maynard Keynes.

Kjo na çon në një kuriozitet në lidhje me monedhën më të zakonshme në Romë, sextercio. Duket se disa perandorë të etur për pushtet zbuluan se mund të falsifikonin seksterin e arit duke përzier metale të tjera më të lira. Në këtë mënyrë, ata mund të prisnin monedha për një vlerë nominale shumë më të lartë se ajo reale dhe kështu të financonin fushatat e tyre të mëdha pushtuese. Por sigurisht, ato monedha në fakt ishin fryrë.

Mirëpo, biznesmenët e mësuar të jenë në gatishmëri e vunë re. Monedha nuk ia vlente peshën e saj në ar. Dhe çfarë bënë ata? Epo, rrisni çmimet e tyre për të kompensuar këtë humbje në vlerë. Kështu u shfaq, sipas këtyre teoricienëve austriakë, fenomeni i inflacionit, me shkakun e tij monetar që shpjegohet përmes zhvlerësimit të parasë. Siç mund ta shohim, gjithçka lidhet me origjinën e parave./definebusinessterms/

Artikulli paraprakAnalizë në Harvard: Si do të duket ekonomia globale në 2023
Artikulli tjetër2022-ta, viti i shpërthimit të egër të çmimeve dhe inflacionit dyshifror