Microsoft ka publikuar pamjet e para se si do të duket Windows 11

Kjo pamje e parë përfshin shumicën e fuksionaliteteve të reja që Microsoft ka premtuar për Windows 11, duke përfshirë pamjen dhe ndjesinë e re, temat, widget-et, layouts e reja të parakohshme dhe File Explorer të përditësuar. Por ka edhe disa karakteristika që nuk janë realizuar me këtë publikim të parë. Suporti për aplikacionet Android dhe integrimi i ri built-in Teams, për shembull, do të vijnë në një version të mëvonshëm, por një pamje paraprake e Dyqanit të ri Windows (Windows Store) është tashmë në dispozicion.

Megjithatë, do të provoni menunë e re Start dhe do të jeni në gjendje të lëvizni butonin e start poshtë-majtas nëse nuk ju pëlqen pamja e qëndërzuar – por nuk do të mund të zhvendosni të gjithë taskbar në një anë tjetër të ekranit. Dhe ndërsa menuja Start është një pjesë e përvojës së Windows , shumica e përdoruesve ndoshta kurrë nuk e përdorin atë dhe në vend të kësaj përdorin tastierën e tyre ose taskbar për të hapur 99% të aplikacioneve të tyre. Akoma, Microsoft po përpiqet të bëjë diçka ndryshe këtu me seksionin e saj të ri ” recommended ” që nxjerr në pah aplikacionet e sapo instaluara dhe skedarët e përdorur së fundmi.

Një tjetër karakteristikë e re që do të zbuloni menjëherë është File Explorer i ri.

File Explorer, ashtu si çdo aplikacion tjetër në Windows 11, do të shfaqë gjithashtu suport për atë që Microsoft e quan Layouts Snap, e cila shfaqet si një miniaplikacion i vogël ku rri pezull mbi ikonën që maksimizon dritarja juaj për t’ju lejuar të zhvendosni dritaren në çdo cep.

Miniaplikacionet (widgets) e reja, gjithashtu, tani janë theksuar dukshëm në taskbar. Tani për tani, ka kalendarin, motin, trafikun lokal, Microsoft To Do dhe bursat, si dhe widget që ju tregojnë fotot e fundit nga OneDrive dhe sportet dhe lajmet. Ekziston edhe një burim i lajmeve i personalizuar.

Karakteristika e fundit e re që vlen të përmendet është menuja e re Settings. Që nga Windows 8, Windows në thelb kishte dy menu cilësimesh (Control Panel and Settings). Duket sikur ato ditë konfuze nuk kanë mbaruar akoma, por menuja e re e Settings të paktën duket shumë më e pastër se ajo ekzistuese në Windows 10.

Natyrisht, ka shumë ndryshime të tjera në Windows 11. Kjo është padyshim më shumë sesa thjesht një përditësim tjetër dy-vjetor i Windows 10 me disa ndryshime të vogla të ndërfaqes së përdoruesit. Tani do të duhet vetëm të shohim se si funksionojnë të gjitha këto në botën reale – megjithëse mos harroni se ky është akoma një lançim i hershëm.

Microsoft ka në plan që ta lançojë Windows 11 për publikun e gjerë brenda festave, kështu që ndoshta mund ta presim diku rreth fundit të nëntorit. Ajo që pritet me Windows 11 është shpejtësia e shfletimit dhe e punës në kompjuter, me rreth 40% më shpejt.

Një risi surprizë këtu është se tani do të jeni në gjendje të ekzekutoni aplikacione Android në Windows . Këto aplikacione do të duken si aplikacione native që mund të integrohen në taskbar, për shembull. Këto aplikacione do të jenë në Dyqanin e rikonceptuar të Microsoft Store, përmes Amazon Appstore.

Ky nuk do të ishte një Windows i ri nga Microsoft, pa folur për lojërat, natyrisht. Kompania argumenton se Windows 11 do të “ofrojë përvojën më të mirë të lojrave në PC deri më tani”.

Microsoft premton grafikë më të mirë falë Auto HDR, një tipar që është tashmë i disponueshëm në Xbox. Mijëra lojëra, thotë Microsoft, do të përmirësohen automatikisht me Auto HDR në Windows 11. Për më tepër, kompania argumenton se falë një API të ri të ruajtjes në Windows 11, lojërat do të jenë në gjendje të ngarkojnë me shpejtësi asetet e lojës pa u futur në CPU (por do të duhet një PC i pajtueshëm për ta bërë këtë). Pikërisht për këtë Microsoft Game Pass do të ndërtohet gjithashtu në Windows 11.

Në të vërtetë, CEO i Microsoft Satya Nadella tha se ai dëshiron që zhvilluesit të kenë mundësinë të ndërtojnë platformat e tyre në Windows 11. “Windows është faza për krijimin e botës”, tha ai. “Me këtë version të ri të Windows , ne po sjellim inovacionin dhe origjinalitetin për secilin prej nesh. Sot, bota ka nevojë për një platformë më të hapur, një që lejon aplikacionet të bëhen platforma në të drejtat e tyre. Windows është platforma ku mund të lindin gjëra më të mëdha se Windows. Kjo është aspirata jonë me Windows 11. ”

/techcrunch

Artikulli paraprakBritish Airways fillon fluturimet nё/nga Aeroporti Nderkombёtar i Prishtinёs ‘Adem Jashari’
Artikulli tjetërIndi/ Ekonomia dixhitale në rritje pritet të arrijë në 800 mld $ deri në vitin 2030