Makinat Apple?! Ndoshta

Në vitin 2015, Dai Wakabayashi raportoi për The Wall Street Journal se Apple ishte duke punuar në një automjet elektrik. Dhe sot, kompania mund të jetë akoma të paktën gjysmë dekade larg nga momenti kur makinat e saj do të përdoren në rrugë. Por, Apple mund të ketë disavantazhe unike që e bëjnë markën e saj të makinave diçka të pasigurtë.

-“Lajmi më i fundit është se prodhuesi i makinave Hyundai dhe Kia po negocion për të prodhuar automjete Apple në një fabrikë Kia në Gjeorgji”, – raportoi CNBC. Lidhja me një prodhues me përvojë të makinave është me siguri e nevojshme.

Megjithatë, Apple ka qenë në këtë situatë më parë. Rreth pesë vjet më parë, kompania ka punuar në inxhinierinë e makinave me Magna International në Kanada. Ai bashkëpunim nuk shkoi askund sepse projekti i makinës së Apple ka qenë i tmerrshëm.

Kompania ka punësuar në mënyrë të përsëritur persona për nismën e saj të makinave, ka ndryshuar mendim për strategjinë e saj dhe ka pushuar nga puna një bandë njerëzish. Apple gjithashtu ndryshoi mendje, nëse do të përpiqej për makina të cilat drejtohen plotësisht pa shofer dhe nëse duhet të krijonte makinën apo thjesht të projektonte teknologjinë për të. Me sa duket teknologjia pa drejtues është përsëri në diskutim.

Asnjëherë mos u mbështetni tek Apple. Steve Jobs krijoi IPhone-in në një botë e cila u  befasua nga ai, por predispozita e kompanisë për fshehtësi dhe kënaqësi nuk – ose nuk duhet – të zbatohet për makinat pa shofer.

Një makinë pa shofer duhet të testohet në mënyrë rigoroze në rrugët publike dhe të fitojë besimin e rregullatorëve dhe publikut. Apple duhet të krijojë një ushtri aleatësh në hartën rrugore të produkteve të saj – diçka që nuk e bën në të njëjtën masë me partnerët e saj të produkteve të tjera. (Apple ka kryer prova në rrugë pa makina, por shumë më pak se të tjerët.)

E gjithë flota e G.M. mund të bëhet elektrike para se Apple të nxjerrë një makinë të vetme nga fabrika.

The New York Times

Artikulli paraprakBien çmimet e energjisë elektrike në janar 2021
Artikulli tjetërBashkëthemeluesja e Bumble bëhet miliarderja më e re ‘self-made’ në botë