Kosova këtë vit me 3.8% rritje ekonomike sipas FMN-së

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN), së fundmi vlerëson se ekonomia e Kosovës po rikthehet nga recesioni i saj më i thellë i dekadës, e nxitur nga normat e përmirësuara të vaksinimit, lëvizshmëria e përtërirë, veprimet e politikave dhe mbështetja e jashtëzakonshme nga diaspora. Pas tkurrjes me 5.3 për qind në vitin 2020, PBB-ja reale u parashikua të rimëkëmbet me 7.5 për qind në vitin 2021.

Sipas FMN-së, përgjigja fiskale ndaj pandemisë siguroi rrugë shpëtimi për familjet dhe firmat dhe zbuti ndikimin e goditjes tek ata që u prekën më shumë nga pandemia.

Pas një rikthimi të fortë të të ardhurave, qëndrimi i politikës fiskale u shtrëngua në një pozicion pothuajse të balancuar në vitin 2021 nga një deficit prej afërsisht 8 për qind e PBB-së [Produkti Brendshëm Bruto] në 2020. Megjithatë, zvarritja e saj në ekonomi u kompensua më shumë se nga hyrjet e jashtëzakonshme të diasporës dhe rritjes të qëndrueshme të neto kredive për sektorin privat.

Fondi Monetar Ndërkombëtar thotë se Kosova pati një inflacion prej 5 për qind ndikuar nga çmimet e larta të energjisë  dhe ushqimeve.

“Inflacioni në vitin 2021 parashikohet të jetë rritur në më shumë se 5 për qind (nga viti në vit) për shkak të çmimeve më të larta të energjisë dhe ushqimeve, të cilat u kthyen në nivelet e tyre e para pandemisë”, thotë FMN.

Me rezerva të forta kapitali dhe likuiditeti dhe shkallë të ulët të kredive joperformuese, sektori bankar ka qenë elastik në përgjithësi.

Sipas FMN-së, aktiviteti ekonomik parashikohet të rritet me 3.8 për qind në vitin 2022, i nxitur pjesërisht nga momenti i fortë ekonomik në vitin 2021. Pasiguria rreth perspektivës mbetet e lartë dhe pandemia vazhdon të jetë  rrezik për  rënie.

Dhimbja afatgjatë nga pandemia tani pritet të jetë më e ulët se ajo e parashikuar në 2020-ën, pasi flukset e diasporës kanë qenë më elastike sesa pritej.

Tutje thuhet se politikat strukturore, si diversifikimi i motorëve të rritjes së Kosovës, luftimi i informalitetit dhe krijimi i kushteve për rritje më të gjelbër ekonomike, mund të zbusin këto efekte afatgjata të pandemisë. /Kallxo/

Artikulli paraprakVendet ku kriptovalutat ndalohen ose lejohen pjesërisht
Artikulli tjetërNë dy vitet e ardhshme, Kosova pritet të renditet e dyta me rritje ekonomike