Kina lufton mashtrimet e thella duke i bërë të jashtëligjshme postimet e videove të rreme pa njoftim

Ҫdo përdorim i AI ose VR duhet të shënohet qartë dhe dështimi për ta bërë këtë mund të konsiderohet vepër penale.

Rregullatorët kinezë kanë njoftuar për rregulla të reja që drejtojnë përmbajtjen e video dhe audiove në internet, përfshirë ndalimin e publikimit dhe shpërndarjes së “lajmeve të rreme” të krijuara me teknologji të tilla si inteligjenca artificiale(AI) dhe realiteti virtual(VR).

Ҫdo përdorim i intelegjencës artificiale(AI) ose realitetit virtual(VR) gjithashtu duhet të shënohet qartë në një mënyrë të spikatur dhe mosrespektimi i rregullave mund të konsiderohet një vepër penale, tha Administrata Hapësirës Kibernetike e Kinës (CAC) në faqen e saj të internetit.

Rregullat kanë hyrë në fuqi më 1 janar, u botuan publikisht në faqen e saj të internetit të premten pasi u lëshuan për ofruesit e shërbimeve video dhe audio në internet javën e kaluar.

Në veçanti, CAC theksoi problemet e mundshme të shkaktuara nga teknologjia e thellë, e cila përdor AI për të krijuar video tepër-reale, ku një person duket të thotë ose të bëjë diçka që nuk e bëri.

Teknologjia e thellë mund të “rrezikojë sigurinë kombëtare, të prishë stabilitetin shoqëror, të prishë rendin shoqëror dhe të shkelë të drejtat dhe interesat e ligjshme të të tjerëve”, sipas një transkriptimi të një konference shtypi të botuar në faqen e internetit të CAC.

Organi i lartë legjislativ i Kinës tha në fillim të këtij viti se po konsideronte bërjen e teknologjisë së thellë të paligjshme.

Në shtator, një aplikacion i ri kinez ZAO i cili lejonte përdoruesit të shkëmbenin fytyrat e tyre me të famshëm, yje sportivë ose kushdo tjetër në një videoklip duke përdorur teknologji të thellë grumbulluan miliona shkarkime pasi u lëshua.

Sidoqoftë, gjithashtu hodhi zjarr  për çështjet e intimitetit. Zao kërkoi falje për shqetësimet e krijuara por tha që aplikacioni nuk do të mbledhë informacionin biometrik të përdoruesve.

Platformat më të mira të videove në Kinë përfshijnë shërbimet e transmetimit të videove, si Tencent Video, Youku në pronësi të Alibaba, iQIYI si dhe platforma me video të shkurtra si Kuaishou dhe Douyin në pronësi të ByteDance.

Platformat e Podcast si Himalaya dhe Dragonfly FM janë aplikacionet më të njohura për shkëmbimin e audiove në vend. /firstpost/

 

Artikulli paraprakFinancat Islame – Një pamje e përgjithshme nga Loretta Napoleoni
Artikulli tjetërDyshohet për rritje të bashkërenduar të çmimeve nga Ipko e Vala