Historia e kompanisë

Historia e kompanisë është një disiplinë akademike që synon të studiojë evolucionin e kompanisë, e kuptuar si një njësi prodhimi në një sistem kapitalist.

Prandaj, këtë disiplinë mund ta vendosim në një pikë të ndërmjetme midis historiografisë dhe shkencës ekonomike.

Përveç kësaj, ai analizon të gjitha llojet e kompanive. Si publike ashtu edhe private, si dhe personale ose korporative.

Sigurisht, zakonisht fokusohet gjithmonë tek ata që kanë një motiv fitimi.

Rëndësia e historisë së kompanisë

Ekonomia është një shkencë sociale që mësohet në pjesën më të madhe të botës në dy mënyra. Nga njëra anë kemi atë që mund ta quajmë “ekonomia e përgjithshme” dhe nga ana tjetër gjejmë “ekonominë e kompanisë”. Në vende si Spanja, kjo e fundit mësohet në diplomën në administrim biznesi (ADE).

Brenda të dy disiplinave zakonisht ofrohen lëndë që lidhen me historinë e ekonomisë ose të biznesit. Kjo e fundit përjetoi një zhvillim të madh që nga gjysma e dytë e shekullit të 20-të, pasi kompanitë po merrnin një madhësi më të madhe dhe kompleksitet më të madh.

Prandaj, historia e kompanisë është bërë një studim i rëndësishëm për të kuptuar se si evoluan dhe pse u zhvilluan. Nga Economipedia ne ofrojmë një pasqyrë të shkurtër të këtij evolucioni që ka pasur njësia kryesore e prodhimit kapitalist.

Historia e kompanisë: Nga Roma në Mesjetë

E drejta romake përfshinte të ashtuquajturën “kontratë ortakërie”. Megjithatë, shoqëritë, në realitet, nuk e dallonin personalen nga biznesi. Rritja e tregtisë çoi në shfaqjen e kompanive më komplekse, të nevojshme për ta realizuar atë.

Nga ana tjetër, në mesjetë kemi disa shembuj, si “Societas Maris” apo kolegantia e Venedikut. Këto shoqata bënin dallimin midis partnerit menaxhues dhe partnerit kapitalist. Ne mund t’i konsiderojmë ato origjinën e shoqërive moderne të biznesit.

Historia e Kompanisë: Kapitalizmi

Me zhvillimin e kapitalizmit, erdhi edhe ai i formave të shoqërimit të biznesit.

Megjithëse sipërmarrësit individualë ose format e solidaritetit me partnerët vazhduan të ekzistojnë, u shfaqën partneritete kolektive, me përgjegjësi të kufizuar dhe anonime. Në to, ortakët rrezikojnë vetëm kapitalin e investuar.

Mund të veçojmë dy prej tyre: me përgjegjësi të kufizuar dhe anonime. E para është opsioni më i zakonshëm në kompanitë e vogla. Këto të fundit ishin pikënisja e korporatave të mëdha, të cilat filluan të shfaqen në shekujt 20 dhe 21.

Historia e Kompanisë: Teknologjia

Epoka teknologjike pati një nga kthesat e saj kryesore në vitet 1990, me shfaqjen e internetit. Nga ana tjetër, ishte një ndryshim paradigme për botën e biznesit. Kompanitë duhej të përfshinin teknologjinë në proceset e tyre të prodhimit nëse donin të mbijetonin.

“Nëse biznesi juaj nuk është në internet, biznesi juaj nuk ekziston” Bill Gates, themelues i Microsoft.

Kjo epokë dixhitale çoi në ndryshime të rëndësishme në marrëdhëniet e biznesit.

Në aspektin e punës, mundësia e punës në distancë lejoi rritjen e punës në distancë. Në biznes, ai lejoi efektivitet dhe efikasitet më të madh në të gjitha proceset e tij.

Me pak fjalë, historia e kompanisë flet për evolucionin e saj, momentet kyçe apo ndryshimet përkatëse. Prandaj, na lejon t’i njohim më mirë dhe kështu, të kuptojmë se si funksionojnë në mënyrë të përsosur./definebusinessterms/

Artikulli paraprakUdhëheqësit botërorë arrijnë në Egjipt për Samitin e Klimës COP27
Artikulli tjetërSituatë anarkike në ecurinë e çmimeve në Kosovë

Comments are closed.