Google ka në plan të ndalojë bllokuesit e reklamave

Google ka bërë të ditur se extensions e shfletuesit të saj Chrome të shkruara sipas specifikimit të vjetëruar Manifest V2 do të pushojnë së funksionuari në janar të 2023, duke çaktivizuar disa add-ons siç janë bllokuesit e reklamave.

Manifest V3, pohon Google, adreson shumë nga çështjet e sigurisë me kuadrin ekzistues, i cili mundësoi që extensions të zhbëjnë modelin e sigurisë së shfletuesit dhe të kapin të dhëna sensitive.

David Li , menaxher produkti për extensions e Chrome dhe Chrome Web Store tha se extensions e reja të Manifest V2 nuk do të pranohen më në Chrome Web Store që nga 17 janari 2022, para se t’i çaktivizojnë plotësisht ato në janar 2023.

Kur prezantoi për herë të parë Manifest V3 në vitin 2019, Google pretendoi se ishte një nga ndryshimet më të mëdha në platformën e extensions dhe ofroi extensions duke përdorur siguri, privatësi dhe performancë të shtuar.

Sidoqoftë, Manifest V3 zhvlerësoi aftësitë e caktuara të WebRequestAPI në të cilat mbështeten extensions e bllokimit të reklamave si uBlock Origin dhe Ghostery për të funksionuar.

Në një raport vjetor të paraqitur në Komisionin Amerikan të Letrave me Vlerë (SEC) disa vjet më parë, Google përmendi qartë se teknologjia e bllokimit të reklamave ka potencialin të ndikojë negativisht në të ardhurat e gjigantit të kërkimit.

Nuk është për t’u habitur që prezantimi i mëvonshëm i Manifest V3 me funksionalitetin e tij të bllokimit të reklamave bëri që kundërshtuesit të arrinin në përfundimin se kompania kishte motive të fshehta pas përditësimit.

Sidoqoftë, gjiganti i reklamave këmbëngul se qëllimi i tij me Manifest V3 nuk është të bllokojë bllokuesit e reklamave, por në vend të kësaj specifikimi i ri do të ndihmojë zhvilluesit të krijojnë bllokues më të mirë të reklamave.

“Në fakt, ky ndryshim ka për qëllim t’u japë zhvilluesve një mënyrë për të krijuar bllokues reklamash më të sigurtë dhe më performues,” shkroi Simeon Vincent, advokues zhvilluesi i Chrome Extensions, në një postim në atë kohë.

Sidoqoftë, jo të gjithë janë të kënaqur.

“Kritikat tona ende qëndrojnë. Arsyet që ata kanë deklaruar publikisht për këtë tranzicion nuk kanë plotësisht kuptim,” tha Alexei Miagkov, teknolog i lartë i stafit në Electronic Frontier Foundation (EFF).   /BM/

/techradar

Artikulli paraprakPolitika varfëroi ekonominë
Artikulli tjetërWhatsApp do të bllokohet përgjithmonë në këta telefona