Google Chrome të identifikoj dhe etiketoj faqet e internetit të ngadalta

A është faqja në internet që është e ngadaltë apo është lidhja juaj e rrjetit? Në të ardhmen, shfletuesi i uebit Google Chrome mund të ketë një përgjigje për ju. Google njoftoi sot një plan për të identifikuar dhe etiketuar faqet e internetit që zakonisht ngarkohen ngadalë me anë të një shenje të qartë. Kompania thotë se më vonë mund të zgjedhë të identifikojë faqet që ka të ngjarë të jenë të ngadalta bazuar në pajisjen e përdoruesit dhe kushtet aktuale të rrjetit, gjithashtu.

Google ende nuk e ka përcaktuar se si saktësisht do të etiketohen faqet e internetit të ngadalta, por thotë se mund të eksperimentojnë me opsione të ndryshme për të parë se cilat kanë kuptim.

Për shembull, një faqe në internet me ngarkesë të ngadaltë mund të shfaqë një faqe që përfshin një paralajmërim me tekstin “Duke u ngarkuar …”, si dhe një ikonë me tekstin që lexon “zakonisht ngarkohet ngadalë”. Ndërkohë, një faqe interneti e shpejtë mund të shfaqë një shirit tregues të gjelbër në krye të faqes në vend të shiritit të kaltër.

Dhe për linqet e ndryshme, Chrome mund të përdorë menunë e kontekstit për të ndihmuar përdoruesit të dinë nëse faqja do të jetë e ngadaltë në mënyrë që të vendosin nëse dëshirojnë të klikojnë apo jo.

Në afat të gjatë, qëllimi i Chrome do të jetë të identifikojë dhe shënjojë faqet e internetit që ofrojnë përvoja “me cilësi të lartë” të cilat mund të përfshijnë faktorë të tjerë përtej vetëm shpejtësisë së faqes së internetit. Kompania nuk ka detajuar ende se cilat mund të jenë këta faktorë të tjerë, por thotë se procesi i identifikimit do të përfshijë kritere më të rrepta që përmblidhen gradualisht me kalimin e kohës. Sidoqoftë, qëllimi do të jetë t’i bëjmë këto “përvoja të mira të përdoruesit”, diçka që çdo zhvillues i uebit mund të arrijë.

Ndërkohë, Google sugjeron që zhvilluesit e uebit të vizitojnë burimet e tij të përqendruara në performancën e faqes, përfshirë platformën e saj mësimore web.dev./fast; vegël online për sugjerime për optimizim, PageSpeed ​​Insights; dhe veglën këshilluese të personalizuar, Lighthouse.

Një ueb më i shpejtë dhe i përdorshëm përfiton Google, pasi ndihmon kompaninë të kujdeset më mirë për përdoruesit e saj kryesisht celularë. Që nga viti 2015, shumica e përdoruesve të Google fillojnë kërkimet e tyre nga pajisjet mobile. Por ky ndryshim kërkon mënyra të reja për indeksimin dhe renditjen e faqeve dhe për t’u shërbyer përdoruesve, shpejtësia e lidhjes së të cilëve ndryshon dhe të cilët mund të mos kenë pajisje të fuqishme.

Google tani përdor versionin mobil të faqes kur indekson faqet e saj dhe ofron faqe të shpejta AMP(accelerated mobile pages) për t’i ndihmuar përdoruesit celular të marrin informacionin më shpejt. Ka kuptim që në hapin e rradhës do të ishte që t’i shtyjnë vetë pronarët e faqeve për të shpejtuar gjërat ose të rrezikojnë të etiketohen si një uebfaqe “e ngadaltë”.

Kjo lloj veçorie do të ndihmonte në mënyrë të veçantë përdoruesit e Google në tregjet në zhvillim, si India, ku kapaciteti i rrjetit të mirë shpesh mungon dhe telefonat inteligjentë të nivelit të ulët janë të përhapura.

“Shpejtësia ka qenë një nga parimet thelbësore të Chrome që nga fillimi – ne po punojmë vazhdimisht për t’u dhënë përdoruesve një përvojë të menjëhershme, ndërsa shfletojnë në internet,” shpjegohet në një postim në blogun e Chrome. “I cili tha, ne kemi vizituar të gjithë faqet në internet që menduam se do të ngarkoheshin shpejt, vetëm për t’u përmbushur nga një përvojë që mund të kishte qenë më e mire se të tjerat. Ne mendojmë se ueb mund të bëjë më mirë… ”, thuhej aty.

Planet u prezantuan në Samitin e Zhvilluesve të Chrome, së bashku me azhurnimet e tjera të fokusuara për zhvilluesit. Kjo përfshiu një vrojtim të “Bundles Web”, një API që lejon zhvilluesit të shpërndajnë përmbajtje në internet në çdo format, si email, FTP apo edhe USB. Krahas kësaj, Portals, një përvojë në internet e prezantuar më parë në Google I/O, u demonstrua me partnerin e hershëm Fandango. /techcrunch/

Artikulli paraprakATK grumbullon 432 milion euro për periudhën Janar-Tetor
Artikulli tjetërÇfarë të bëj me paratë e kamatës?