Gjigantët e teknologjisë po nxitojnë të zhvillojnë çipat e tyre

Të pakënaqur me mbështetjen në çipat standardë që janë në kërkesë të madhe, disa nga firmat më të mëdha të teknologjisë në botë po zhvillojnë gjysmëpërçuesit e tyre.

Apple, Amazon, Facebook, Tesla dhe Baidu po shmangin firmat e çipave dhe sjellin aspekte të caktuara të zhvillimit të çipave in-house, sipas njoftimeve të kompanive dhe raporteve të mediave.

“Gjithnjë e më shumë, këto kompani duan çipa të bëra me porosi që i përshtaten kërkesave specifike të aplikacioneve të tyre në vend që të përdorin të njëjtat çipa gjenerike si konkurrentët e tyre,” tha për CNBC Syed Alam, drejtuesi global i gjysmëpërçuesve në Accenture.

“Kjo u jep atyre më shumë kontroll mbi integrimin e softuerit dhe harduerit duke i dalluar ata nga konkurrenca e tyre,” shtoi Alam.

Russ Shaw, një ish drejtor jo-ekzekutiv në Dialog Semiconductor me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, i tha CNBC se çipat e projektuara me porosi mund të performojnë më mirë dhe të shkojnë më lirë.

“Këto çipa të projektuara posaçërisht mund të ndihmojnë në uljen e konsumit të energjisë për pajisjet dhe produktet nga kompania specifike e teknologjisë, pavarësisht nëse ka të bëjë me telefonat inteligjentë apo shërbimet cloud,” tha Shaë.

Mungesa e vazhdueshme globale e çipave është një arsye tjetër pse firmat e mëdha të teknologjisë po mendojnë dy herë se nga i marrin çipat e tyre, tha për CNBC Glenn O’Donnell, drejtor kërkimi në firmën analistike Forrester. “Pandemia solli një problem të madh në këto zinxhirë furnizimi, gjë që përshpejtoi përpjekjet për të bërë çipat të tyre. Shumë tashmë ndiheshin të kufizuar në ritmin e tyre të inovacionit duke u mbyllur në afatet kohore të prodhuesve të çipave.”

Çipa IA dhe më shumë

Në Nëntor 2020 Apple njoftoi se po largohej nga arkitektura x86 e Intel për të bërë procesorin e vet M1, i cili tani gjendet në iMac dhe iPad-et e tij të rinj.

Kohët e fundit, Tesla njoftoi se po ndërton një çip “Dojo” për të trajnuar rrjetet e inteligjencës artificiale në qendrat e të dhënave. Prodhuesi i automjeteve në vitin 2019 filloi të prodhojë makina me çipa IA që i ndihmojnë softuerit në bord të marrë vendime në përgjigje të asaj që po ndodh në rrugë.

Baidu muajin e kaluar lançoi një çip IA që është krijuar për të ndihmuar pajisjet të përpunojnë sasi të mëdha të të dhënave dhe të rrisin fuqinë llogaritëse. Baidu tha se çipi “Kunlun 2” mund të përdoret në zona të tilla si drejtimi autonom dhe se ka hyrë në prodhim masiv.

Disa nga gjigantët e teknologjisë kanë zgjedhur të mbajnë të mbyllur projekte të caktuara.

Thuhet se Google po afrohet më shumë për të nxjerrë njësitë e saj qendrore të përpunimit, ose CPU -të, për laptopët e saj Chromebook. Gjiganti i kërkimit planifikon të përdorë CPU -të e tij në Chromebook dhe tableta që funksionojnë në sistemin operativ Chrome të kompanisë nga 2023, sipas një raporti nga Nikkei Asia.

Amazon, e cila operon shërbimin më të madh cloud në botë, po zhvillon çipin e vet të rrjetit për të fuqizuar harduerët që lëvizin të dhënat nëpër rrjete. Nëse funksionon, do të zvogëlojë mbështetjen e Amazon në Broadcom.

Shkencëtari kryesor i Facebook për IA i tha Bloomberg në vitin 2019 se kompania po punon në një kategori të re të gjysmëpërçuesve që do të funksiononte “shumë ndryshe” sesa shumica e modeleve ekzistuese.

Projektim, por jo prodhim

Në këtë fazë, asnjë nga gjigantët e teknologjisë nuk po kërkon të bëjë vetë zhvillimin e çipit.

“Gjithçka ka të bëjë me dizajnin dhe performancën e çipit,” tha Shaw. “Në këtë fazë, nuk ka të bëjë me prodhimin, gjë që është shumë e kushtueshme.”

Krijimi i një fabrike të avancuar të çipave, si ajo e TSMC në Tajvan, kushton rreth 10 miliardë dollarë dhe kërkon disa vjet.

“Edhe Google dhe Apple po ngurrojnë për t’i ndërtuar këto,” tha O’Donnell. “Ata do të shkojnë në TSMC apo edhe Intel për të ndërtuar çipat e tyre.”

O’Donnell tha se ka një mungesë njerëzish në Silicon Valley me aftësitë e nevojshme për të hartuar procesorë të nivelit të lartë. “Silicon Valley i dha kaq shumë rëndësi softuerit gjatë dekadave të fundit, saqë inxhinieria e harduerit u pa si një anakronizëm,” tha ai.

/cnbc

Artikulli paraprakKenianët që po ndihmojnë botën të mashtrojë
Artikulli tjetërHapet aplikimi për shtesat e fëmijëve dhe pagesën e lehonave