Garanti i privatësisë: Jo “pasaportave të vaksinimit”, duhet ligj

Me ardhjen e vaksinave anti-Covid-19, po diskutohet mbi mundësinë për të nisur zbatimin e zgjidhjeve, edhe dixhitale (si aplikacionet), për t’ju përgjigjur nevojës për të dhënë informacion nëse jeni i vaksinuar ose jo, si kusht për hyrjen në mjedise të caktuara ose për përdorimin e shërbimeve të caktuara (p.sh. aeroporte, hotele, stacione, palestra, etj.).

Në lidhje me këtë, Garantuesi i Privatësisë beson se përpunimi i të dhënave në lidhje me statusin e vaksinimit të qytetarëve, me qëllim hyrjen në disa ambiente ose përdorimin e shërbimeve të caktuara duhet të jetë subjekt i një ligji kombëtar.

Të dhënat në lidhje me statusin e vaksinimit – thotë më tej Garantuesi – janë delikate dhe trajtimi i tyre i pasaktë mund të shkaktojë pasoja të rënda për jetën dhe të drejtat themelore të njerëzve. Në këtë rast, këto pasoja mund të rezultojnë në diskriminim, shkelje dhe kufizime të paligjshme të lirive kushtetuese.

Garantuesi beson se përpunimi i të dhënave në lidhje me statusin e vaksinimit të qytetarëve, me qëllim hyrjen në mjedise të caktuara ose përdorimin e shërbimeve të caktuara, duhet të jetë subjekt i një ligji kombëtar, në përputhje me parimet e mbrojtjes së të dhënave. /monitor/

Artikulli paraprakSi po e përdor Japonia superkompjuterin më të fuqishëm të botës për të përshpejtuar mjekësinë e personalizuar
Artikulli tjetërElon Musk nuk është më personi i dytë më i pasur në botë