Gabimet që bëjmë me karikimin e pajisjeve

Jemi në vitin 2020 por ne ende shqetësohemi për atë karikues që lamë në prizë, hekurin që harruam ta heqim nga priza, laptopin që lamë ndezur gjatë gjithë natës dhe se nuk e shkarkuam telefonin në 0% në mënyrë që bateria të mos prishet.

A duhet të vazhdojmë të shqetësohemi për këto gjëra? Apo mund të jemi “shpërfillës” dhe t’i lëmë telefonat tanë në karikim?

Ne kemi vendosur të mësojmë më shumë rreth këtyre pyetjeve të zakonshme. Sepse ndërsa pajisjet që ne përdorim çdo ditë janë të reja, njohuritë tona rreth tyre mund të jenë të vjetra.

E pasakta e parë: Ju nuk duhet ta karikoni telefonin tuaj gjatë natës

Falë baterive moderne të litium-jonit, ju lehtë mund të ngarkoni telefonin tuaj gjatë natës. Këto lloj baterish kanë kontrollues që ndalojnë së mbushuri kur bateria është e mbushur. Pra, mos u trembni që bateria juaj do të prishet kur karikohet.

E vetmja gjë për të cilën mund të dëshironi të shqetësoheni është mbinxehja e telefonit. Për shkak se shkëmbimi i nxehtësisë nuk është i përsosur, mund të mos jetë ideja më e mirë për të ngarkuar telefonin tuaj brenda natës. Në mënyrë që të mos blini një model të tillë, lexoni me kujdes rishikimet e tij.

Duhet t’i shkarkoni pajisjet në 0%

Le të flasim më shumë rreth baterive litium-jon. Gjëja është se ato kanë një numër të kufizuar të cikleve të ngarkimit (për shembull, një iPhone ka rreth 500 cikle). Një cikël është ngarkesa e plotë nga 0% në 100%. Nëse ngarkoni baterinë nga 90% në 100%, përdorni vetëm 1/10 e ciklit.

Në mënyrë që të mos humbni një cikël të plotë, më mirë do të ishte ta ngarkoni telefonin tuaj disa herë në ditë (nëse keni mundësinë, natyrisht).

Sipas ekspertëve, bateria juaj do të funksionojë për një kohë më të gjatë nëse e mbani tarifën diku rreth 40% në 80%.

Në të kaluarën, ekspertët rekomanduan shkarkimin e baterisë në 0%, por sot gjithnjë e më shumë bateri kanë një pajisje të integruar kalibruese. Këto bateri të zgjuara zvogëlojnë domosdoshmërinë e kalibrimit, megjithatë, nëse telefoni juaj po vepron çuditshëm kur humbet ngarkesën e tij shumë shpejt, duhet ta kalibroni atë herë pas here.

Ju nuk duhet t’i lini karikuesit në priza

Përkundër faktit se është i përshtatshëm dhe nuk do të keni nevojë ta kërkoni atë gjatë gjithë kohës, rregullat e sigurisë thonë se ngarkuesit duhet të hiqen menjëherë pas përdorimit. Kjo për shkak se një zjarr mund të fillojë si rezultat i një fuqie të madhe.

Situata të tilla, veçanërisht në qytete, ndodhin shumë rrallë. Pra, kjo masë paraprake është kryesisht e padobishme.

Sidoqoftë, ka 4 herë kur një karikues duhet të jetë i hequr nga priza :

  • Shtëpia juaj nuk ka mbrojtje nga rrufetë, kështu që ka rritje të shpeshtë të energjisë dhe energjia elektrike shpesh është e fikur.
  • Ju keni kafshë që janë të lira në shtëpi. Në këtë rast, ata lehtë mund të kafshojnë kordonin e rrymës.
  • Fqinjët tuaj kanë rrjedhje uji.
  • Karikuesi juaj nxehet ose bën zhurmë edhe kur nuk është i lidhur me pajisjen. Në këtë rast, është më e lehtë të zëvendësoni karikuesin në vend të të gjithë apartamentit.

Prandaj, ju takon juve të vendosni nëse do ta lini ngarkuesin në prizë apo jo. Nuk do të prishet, kështu që kjo nuk është diçka për të cilën duhet të shqetësoheni.

Laptopët mund të mos funksionojnë nëse karikohen vazhdimisht

E njëjta gjë vlen edhe për laptopin tuaj si me telefonin: Bateritë moderne bllokojnë ngarkimin e baterisë kur është e plotë. Ekspertët rekomandojnë shkarkimin e baterisë në 0% vetëm një herë në muaj.

Mbinxehja e pajisjes ose puna në kushte të këqija janë më shpesh shkaku i ndonjë dëmtimi. Pra, kryesisht, janë gabimet e përdoruesve dhe jo të ngarkuesit që mund të prishin pajisjen.

Përfundimi: Teknologjia moderne është aq e përparuar sa nuk duhet të shqetësohemi për një pajisje të lënë duke u ngarkuar brenda natës. Dhe nëse vendosni të jeni paranojak, duhet të shkoni dhe të shkëputni të gjitha pajisjet duke filluar me telefonin tuaj dhe duke përfunduar me frigoriferin tuaj. /EO/

Artikulli paraprakFaktorët psikologjikë që i shtyjnë konsumatorët të blejnë
Artikulli tjetër8 rregullat që do të ju ndihmojnë rreth parave